
Şok edici strateji.. Erkek ahtapot dişisine yem olmamak için önce ölümcül zehir enjekte ediyor
Erkek ahtapotlar, avlanmamak için çiftleşmeden önce dişilerini ölümcül bir zehirle felç ediyor!
Bilim insanları, erkek mavi halkalı ahtapotların çiftleşme sırasında dişilerine zehir enjekte edip onları felç ederek, çok daha büyük partnerleri tarafından öldürülüp yenmekten kaçındıklarını keşfettiler.
Queensland Üniversitesi'nden bilim insanları, erkek ahtapotların çiftleşme sırasında dişi ahtapotlara ölümcül tetrodotoksin dozu enjekte ederek onları felç ettiğini söylüyor.
Yassı solucanlar, yumuşakçalar, amfibiler ve balon balığı gibi balıklar da dahil olmak üzere birçok organizma, avlarını öldürmek ve kendini savunmak için bu ölümcül nörotoksini kullanır.
Yeni araştırmada, erkek mavi çizgili ahtapotların, üreme sonrasında av olmaktan kaçınmak için dişinin ana atardamarını hedef alıp ısırarak onu hareketsiz hale getirdiği bulundu.
Mavi halkalı ahtapot cinsine yakın olan bu tür, tetrodotoksin'i tükürük bezlerinde depolamak için simbiyotik bakterileri kullanıyor.
Bilim insanları daha önce ahtapotların büyük avlarını tüketmeye başlamadan önce onları hareketsiz kılmak için zehirli tükürük kullandığını belgelemişti. Geçmişte bu çok güçlü toksinin insanlarda ölümcül zehirlenmelere yol açtığına dair vakalar da kaydedilmiştir.
Dişi mavi halkalı ahtapotlar erkeklerin yaklaşık iki katı büyüklüğünde olmasına rağmen, yeni araştırmada bilim insanları erkeklerdeki tükürük bezinin dişilere göre yaklaşık üç kat daha ağır olduğunu kaydetti.
Bilim insanları ayrıca erkeklerin üreme sırasında av olma riskini de göze aldıklarını biliyor. Laboratuvarda ahtapot çiftleşme deneyleri yapan bilim insanları, erkeklerin çiftleşme sırasında dişinin aortunu hedef almak için "yüksek hassasiyetli bir ısırık" kullandığını ve genellikle bir saat süren çiftleşme sırasında tetrodotoksin enjekte ettiğini buldular.
Zehir dişilerin yaklaşık sekiz dakika sonra nefes almayı bırakmasına, vücutlarının soluklaşmasına ve göz bebeklerinin ışığa tepkisiz kalmasına neden oluyor; bu da felç olduklarının bir işareti.
Bilim insanları, "Bu boğulma benzeri durumda dişinin vücut rengi soluklaşıyor, göz bebekleri küçülüyor ve parlak ışık parlamalarına karşı tüm reflekslerini kaybediyor. Bu semptomlar, tetrodotoksin zehirlenmesinde olduğu gibi nörolojik kontrol kaybına işaret ediyor" diye yazdı. "Dişiler hareket edemez hale geldiğinde, erkekler başarılı bir şekilde çiftleşebiliyor ve çiftleşme, dişiler kollarını yeniden kontrol altına alıp erkekleri uzaklaştırdığında sona eriyor" diye eklediler.
Çalışmada yer alan dişi ahtapotların hiçbiri ölmedi; bu da onların ölümcül zehre karşı dirençli olduklarını gösteriyor. Ancak dişilerde ısırık bölgesinde şişlik ve açık yaralar gibi yaralanma belirtileri görüldü. Bilim insanları, erkeklerin eşlerini hareketsiz kılmak için kullandıkları bu stratejinin, çiftleşmeden sonra avlanma riskini azaltmak için evrimleştiğini söylüyor. "Dişileri zehirlemek onları hareketsiz hale getirir ve erkeklerin başarılı bir şekilde çiftleşmesini sağlar." diye yazmışlar.