Vatandaşlardan topladığı 250 milyon markı batırdığı açıklanan Endüstri Holding’in dindar kesimin yanında Atatürkçü, mason, milliyetçi ve çevreci grupları da kullandığı ortaya çıktı.
Bir dönemin popüler çok ortaklı holdinglerinden biri olan; ancak halktan topladığı 250 milyon markı batırdığı açıklanan Endüstri Holding, 1996’da kurulduktan sonra sadece ‘dini’ değil tüm değerleri kullanmış. Holding; kimi zaman Atatürkçü, kimi zaman mason kimliklerle yakın ilişki içinde olmuş.
Holdingin deprem konutu yapımı için Konya Valiliği’ne verdiği 720 milyarlık çekin karşılıksız çıkması sebebiyle valilikle de sıkıntılar yaşanmış. Her siyasi parti ile yakın ilişkiler kurmak isteyen şirketin yönetim kurulu eski başkanı Mustafa Ertekin, rotary kulüp başkanlığı da yapan ve 3 Kasım’da CHP’den Konya milletvekili seçilen Atilla Kart’ı avukat olarak görevlendirirken, ANAP Konya Gençlik Kolları il başkanlığı yapan Ali Türktaş’ı da dış ticaret müdürü yapmış. Holdingin Aksaray tesislerinin temelini ise ‘yeşil sermaye’ suçlamalarının en yoğun olduğu 1998’de dönemin cumhurbaşkanı Demirel ve başbakanı Mesut Yılmaz atmıştı.
Bu dönem ise 28 Şubat sürecinin etkin bir şekilde yaşandığı ve bu çerçevede ‘yeşil sermaye’ olarak isimlendirilen birçok tanınmış şirkete baskınlar yapıldığı bir dönemi kapsıyor. Demirel’in de bu tip çok ortaklı şirketlere sıcak bakmadığı biliniyor. Buna rağmen Demirel törende plaket aldı. Aksaray’daki açılışa dönemin başbakanı Mesut Yılmaz ve çok sayıda bakan da iştirak etmişti. Demirel tarafından temeli atılan Endüstri Holding Aksaray tesislerinde, ‘Endüstri Motor, Endüstri Traktör ve Egsaş Savunma Sanayii’ tesisleri bulunuyordu.
Elektrik panoları üreten bir atölye sahibi iken işyerini çok ortaklı holdinglerden birisine satmak isteyen Mustafa Ertekin bunda başarılı olamayınca kendi holdinginin ilk temellerini atmış. “Onlar para toplayabiliyorsa ben de toplarım” düşüncesiyle ilk adımları atan Ertekin, kurduğu Endüstri Holding’in başkanlığına ilk olarak çevresince sevilen Mahmut Uçar’ı getirdi. Uçar ile anlaşamayan Ertekin, 1996 sonlarına doğru Endüstri Holding’in başkanı olur. Uçar ise kendisine Aksaray Holding’i kurar. Ertekin, bu görevini de 2002 Temmuz ayında yapılan Olağanüstü Genel Kurul’a kadar sürdürür. Endüstri Holding, Konya’da yerel yayın yapan Kanal 1 televizyonunu kurarken, Mobellaspor ve Konya Endüstrispor’un da sahibi olur. Reklam ve tanıtıma ağırlık veren Mustafa Ertekin, Konya Ankara Yolu üzerinde Kunduracılar Mahallesi’ndeki bir binayı satın alır. Burası cam giydirme yöntemiyle yeni binaymış gibi gösterişli ve modern bir hale getirilirken, içinde de gerekli düzenlemeler yapılarak güvenlik önlemleri artırılır. Her kata ayrı bir kart ve şifre ile girilebilen binada kameralarla kontrol edilmeyen nokta yok denecek kadar azdır. Binada ayrıca Mustafa Ertekin’in lüks yaşamasını sağlayacak her türlü konfor düşünülür. Binanın üst katlarında gizli bir sauna bile yaptırılır. Endüstri Holding’in ismi Ahmet Tanrısever isimli bir kuryenin 255 bin mark ile yakalanmasıyla 1999 yılı Şubat ayında gündeme gelirken, Mustafa Ertekin de Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından, çete oluşturmak suçlamasıyla yargılanır ve 8 ay cezaevinde kalır.
Endüstri Holding basın ve halkla ilişkiler görevini yürüten Ali Türktaş, sadece Mobella mobilya markasının tanıtımı için 10 milyon doların üzerinde reklam harcaması yapıldığını söylerken, bu dönemde üretimin bile başlamadığına dikkat çekiyor. Türktaş’ın dikkat çektiği bir diğer konu ise araç saltanatı. Şirket kayıtlarında 240 araba bulunmasına rağmen bunlardan sadece 8 tanesi yeni yönetim tarafından bulunabildi. Diğer arabaların akıbeti ise bilinmiyor. ZAMAN
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:05