Gündem
  • 30.8.2004 12:05

ŞOK İDDİA... KENAN EVREN DEVLET BAŞKANIYKEN ÇATLI İLE GÖRÜŞTÜ MÜ?...

Cüneyt ÜLSEVER/ HÜRRİYET

Çakıcı bir devlet politikası mıdır?

TÜRKİYE’de bağırsak temizliği devam ediyor. Son olarak ortalık yere Çakıcı-Yargıtay-MİT sarmalı döküldü.

Ancak, giderek tartışma dar bir tabana çekildi ve sanki MİT ve Yargıtay devletin diğer aygıtlarından bağımsız hareket ediyormuş veya etmiş gibi bir hava yaratıldı.

Sanki MİT veya benzeri örgütler, hatta bu örgütler içinde bireyler kendi kendilerine karar alıp uyguluyorlarmış gibi bir algılama/algılatma yönlendirildi.

Böyle bir olası yanlış değerlendirmeye en doğru düzeltme yazısı, benim cumartesi günü özetlediğim, aslı 26.08.2004 günü Radikal’de yayınlanan ‘Güç aleni, kaynak karanlık’ başlıklı makalesi ile Avni Özgürel tarafından yazıldı.

* * *

Özetle makale; Çatlı-Çakıcı gibi taşeronların bizzat devlet tarafından kullanılma politikasının 12 Eylül’de başladığını, bu dönemde Ülkü Ocakları ve MHP içinde bazı unsurların Alparslan Türkeş’in bile denetleyemediği bir devlet aygıtı haline geldiklerini savunuyor.

Belli ki devlet bu insanları kullanmak isterken, aralarında bazıları (örn: Çakıcı) giderek devleti denetlemeye ve kullanmaya başlamışlar.

* * *

TİP’lilerin öldürüldüğü Bahçelievler katliamının ertesi günü en büyük şaşkınlığın bizzat MHP’de yaşandığı dönemin yöneticileri tarafından anlatılıyor.

Ben onlara inanıyorum.

Mehmet Ali Ağca’nın, zamanında bizzat Ülkü Ocakları Genel Başkanı olan Muhsin Yazıcıoğlu tarafından aykırı unsur olarak denetime alınmaya çalışıldığını yine dönemin şahitleri belirtiyorlar.

Türkiye’de davasına tüm namusu ile sahip çıkan nadir insanlardan birisi olduğunu düşündüğüm Muhsin Yazıcıoğlu’nun Ağca’yı, sonu hüsran olsa da, yakın takibe aldığına da inanıyorum.

* * *

Ancak, ortada bir iddia var ki bunun gerçek olup olmadığını Kenan Evren’e sormak lazım.

Kenan Evren 1982’de devletin başı olarak Abdullah Çatlı ile Almanya’da yüz yüze görüştü mü?

* * *

Avni Özgürel yazıyor ki:

‘(1982 başları: ABD’nin İsrail ile Türkiye’nin yakınlaşmasını dayatması neden ile)...İsrail’in Lübnan’a yönelik yeni bir askeri harekátıyla ilgiliydi not. Ancak Türkiye açısından bunun önemi, Tel Aviv’in Beyrut’un doğusundaki Zahle kentinde ASALA ve JCGA (Ermeni Soykırım Adalet Komandoları) kamplarına yönelik operasyona istedikleri takdirde Türk güvenlik mensuplarının katılabileceklerinin ifade edilmesiydi.’

Kenan Evren ve yetkililer böyle bir operasyona resmi görevlilerinin katılmasının skandal olacağı kararına vardılar.

* * *

İddilara göre, ‘iş’ Çatlı-Çakıcı gibi gözüpek insanlara, iyi niyetlerinden zerre akdar şüphe etmediğim devletin en üst kademelerince, ‘ikna edilerek’ ihale edildi.

Ancak, sonradan işin içine PKK, Gladio, Jitem, Narkotik, ABD gibi yeni boyutlar girince, kimin ne olduğu, kimin kimi yönlendirdiği birbirine girdi.

* * *

Kenan Evren 1982’de Almanya’da Abdullah Çatlı ile görüştü mü?

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:50

İLGİLİ HABERLER