Dünyanın pek çok ülkesinde hızla yayılıp 100'ü aşkın can alan, üç bin kişiyi de hastanelik eden Uzakdoğu kaynaklı 'akut solunum yetmezliği sendromu' SARS'ın biyolojik silah olabileceği iddia edildi.
Moskova'daki Salgın Hastalık Merkezi Başkanı Nikolai Filatov, 'gizemli zatürree' olarak anılan SARS'a karşı insanların bağışıklık sistemlerinin son derece etkisiz olmasına, virüsün kökeninin saptanamamasına ve yayılmasının hızına dikkat çekerek, ''SARS virüsü insanlarca laboratuvarlarda üretilmiş olabilir'' dedi.
Yine de teorisiyle ilgili kuşkuları olduğunu belirten Rus uzman, bulaştığı insanların sadece yüzde dördünü öldürebildiği için virüsü 'etkisiz' bir silah olarak tanımladı. Birçok uzman da, SARS'ın sadece vücut teması ve solunum yoluyla bulaşmasının, bir biyolojik silah için 'oldukça kullanışsız' olduğu görüşünde.
''Doğada oluşamaz''
Ancak bir diğer Rus uzman Sergei Kolesnikov da, SARS virüsünün kabakulak ve kızılcık hastalıklarından oluşan bir 'kokteyl' olduğunu iddia ederek Filatov'un tezine destek verdi ve 'Böyle bir kokteyl virüsün doğada oluşmasına imkân yok' dedi. Kolesnikov, Irkutsk kentinde yaptığı basın toplantısında, ilk olarak Çin'in Guangdong eyaletinde ortaya çıktığına inanılan SARS virüsünün, yanlışlıkla laboratuvar ortamından sızmış olabileceğini söyledi.
milliyet
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:47