
Somali'de fakirlerin balıkla imtihanı
Somali'nin başkenti Mogadişu'nun doğusunda yer alan Curubo Sahili'nde, Somalili balıkçılar, yabancıbalıkçıların engellenmelerine rağmen geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Okyanusa yaklaşık 3000 kilometre kıyısı olan Somali'de, ekonomi ve besin kaynağı açısından balık, büyük öneme sahip.
Daha çok gençlerden oluşan balıkçılar, avladıkları köpekbalıkları, çekiç balığı, kılıç balığı ve vatoz gibi zor bulunan türleri kafalarında taşıyarak satış yapılan hal ve marketlere götürüyorlar..
Somali'de balık tutmak da satmak da zor
Somali'nin başkenti Mogadişu'da çok zor şartlarda balıkçılık yapılırken, okyanus balıklarının kilosunun et fiyatından pahalı olması balık tüketimini zorlaştırıyor.
Hint Okyanusuna kıyısı olan başkentte balıkçılık gelişmeyi beklerken okyanustan çıkan büyük balıklar çok az sofrada yer bulabiliyor. Somalilerin çoğu gerek pahalı olması gerekse damak tatlarına uygun olmadığı gerekçesiyle balık yerine eti tercih ediyor. Ülkede balığın kilosu, etin kilosunun yaklaşık 3 katına satılıyor. Bu nedenle kalabalık ailelerden oluşan ülkede insanlar yoksulluk nedeniyle az miktarda balık alabiliyor.
Balıkçılığın 7-8 metrelik eski teknelerle yapıldığı başkentte, balıkçılar iç savaş nedeniyle harabeye dönen binaların arasından denize açılıyor. Sabahın erken saatlerinde demir alan balıkçılar küçük motorlar taktıkları kayıklarıyla ile okyanus dalgalarına karşı yol alıyor. Yaklaşık 5 saat denizde kalan balıkçılar daha sonra kıyıya gelerek yakaladıkları balıkları halde satıyor. Pahalı olması nedeniyle yerli halkın balıklardan sadece küçük parçalar aldığı gözlenirken, tutulan balıkların kirli ve sineklerle dolu tezgah ve yerlerdeki görüntüsü şaşırtıyor. Depolama şartlarının uygun olmadığı halde, yakalanan balıklar sıcak havanın da etkisiyle kısa sürede bozuluyor.
Mogadişu'da balıkçılık yapan Sait Abanur yaptığı açıklamada, zor şartlara rağmen balıkçılık yapmaya çalıştıklarını belirtti.
Teknelerinin eski, motorlarının küçük olması ve ağlarının yetersizliği nedeniyle sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Abanur, yakaladıkları balıkları depolama konusunda da eksiklerinin olduğunu söyledi. Yakaladıkları balıkların bir bölümünü halde satarken çok az bir miktarını ise çevre yerlere gönderebildiklerini dile getiren Abanur, ülkedeki yaşanan sıkıntıların balıkçılığı da etkilediğini, okyanusta da güvenlik konusunda bazı sıkıntıların olduğunu vurguladı.
Halde balık satan Jamal Ahmet ise Somali'de balık tüketiminin fazla olmadığını anlattı. Genellikle orkinos, turna ve okyanusa özel bazı balıkların tezgahlarda yer aldığını belirten Ahmet, hayvancılık ve tarımla uğraşanların yaşadığı ülke genelinde et tüketiminin daha fazla olduğunu söyledi.
Ahmet, ''Genellikle Mogadişu'da belli bir geliri olanlar balık yiyor. Balıkların kilosu 6 dolardan başlıyor. Buradaki insanlar için bu fiyatlar çok pahalı. Ayrıca iç kesimlerdeki insanlar genellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Bu nedenle tüketimleri de et üzerine oluyor'' diye konuştu.
Kısıtlı imkanlar nedeniyle az balık yakalandığını ifade eden Ahmet, bu nedenle balık fiyatlarının yüksek olduğunu belirtti. Balık halinin çevresinde yaşayanların genellikle akşam saatlerinde balık almaya geldiklerini bildiren Ahmet, ''Yeteri kadar buzdolabımız yok. O nedenle birçok balık ertesi güne kalmıyor. Sabah saatlerinde satılmayan balıkları elimizde kalmasın diye akşam saatlerinde çok daha ucuza veriyoruz'' dedi. Balıkları saklama koşullarının yeterli olmadığını da ifade eden Ahmet, sıcak hava nedeniyle balıkların çabuk bozulduğunu söyledi.
Ahmet, balıkçılığın gelişmesi için yardım beklediklerini de sözlerine ekledi.
Güncellenme Tarihi : 8.1.2018 00:45