Ekonomi
  • 31.10.2022 21:04

Son derece etkili yatırımcıların 4 alışkanlığı

Piyasalardaki dalgalanma, piyasa koşullarının hızla değişebileceğini hatırlatıyor. Ancak yatırım yaklaşımınız değişmek zorunda değildir. Herkesin durumu kendine özgüdür ve bu nedenle kişiselleştirilmiş bir stratejiyi hak eder. Aynı zamanda, yatırımcılar arasında yaygın olarak tutarlı olan ve onları yatırım başarısı için en iyi konuma getiren belirli davranışlar ve eylemler olduğunu düşünüyoruz. Bu "alışkanlıkları" benimsemenin, piyasanın iniş çıkışlarında yolunuzu bulmanıza ve uzun vadeli finansal hedeflerinize doğru ilerlemenize yardımcı olabileceğine inanıyoruz.

İşte son derece etkili yatırımcıların özellikleri:

1. Hedef odaklıdırlar.

Bir plan olmadan ev inşa etmezsiniz, değil mi? Yeni başlayanlar için, inşa etmeye çalıştığınız şeyin vizyonunu belgeler ve bir evi size ait kılan kişisel ayrıntıları yakalar. İkinci olarak, yol boyunca referans noktaları sağlayarak inşaat süreci için bir rehber görevi görür. Yatırımcılar için de benzer bir durum söz konusudur - hedefleriniz, ulaşmak için yatırım yaptığınız şeyin tasarımıdır ve kişiselleştirilmiş finansal stratejiniz sizin için en önemli olan şeylere ulaşmak için bir plan görevi görür.

Yatırım koşulları değişir (bu yıl gördüğümüz gibi) ve kişisel durumlar değişebilir, bazen o kadar çok değişir ki, inşa etmeye çalıştığınız şeyin büyük resmine odaklanmayı kaybetmek kolay olabilir. Hedeflerine uygun bir strateji tasarlayan yatırımcılar, somut bir referans olarak kullanabilecekleri ve ilerlemeyi ölçebilecekleri bir plana sahip oldukları için genellikle hedeflerine ulaşmada daha iyi bir konumdadırlar.

2. Rotalarını düzenli olarak kontrol ederler.

Gözetimsiz bırakıldığında, hedeflediğiniz yoldan küçük bir sapma, zaman geçtikçe sizi rotadan daha da uzaklaştırabilir. Etkili yatırımcılar, yolda kalmalarına yardımcı olan düzenli kontrol noktalarının öneminin farkındadır.

Mevcut durumlarını değerlendirmek, mevcut hedeflerini değerlendirmek, yeni hedefler belirlemek ve risk toleranslarını yeniden gözden geçirmek için sistematik finansal incelemeler kullanırlar. Her türlü değişiklik yatırım stratejilerine dahil edilir çünkü düzenli rota düzeltmelerinin ileride daha büyük sürprizleri önlemeye yardımcı olabileceğini bilirler. Özellikle etkili yatırımcılar dengelerini hızla yeniden kazanırlar. İyi çeşitlendirilmiş portföyler bile zaman içinde farklı yatırımların iniş çıkışları nedeniyle dengesizlikler yaşayacaktır.

Başarılı yatırımcılar uzun vadeli stratejileri için uygun olan dağılımları belirler ve ardından ağırlıklar ve yatırım koşulları değiştikçe ayarlamalar yapar. Yeniden dengeleme stratejileri, zaman içinde portföylerinden bekleyebilecekleri risk ve potansiyel getiri için uygun beklentileri belirlemelerine yardımcı olur.

Örneğin, orta yaşlı yatırımcılar portföylerine ikili opsiyonlar gibi ileri düzey yatırımcılar için önerilen türevleri dahil edebilirken, daha yaşlı yatırımcılar bu tür riskli yatırım stratejilerinden uzak durmalıdır. İkili opsiyonlarda işlem yapacakların brokerlarını çok dikkatli seçmeleri gerekir. Dünya'da kendini kanıtlamış birçok güvenilir ikili opsiyon brokerı olsa da, Türkiye'de hizmet veren güvenilir bir broker bulmak genelde zordur. Türkiye'deki IQ Option hakkında buraya bakın ve brokerınıza karar verirken bu kaynağı göz önünde bulundurun.

3. Bütün yumurtalarını tek bir sepete koymazlar.

Bu klişe eski olabilir, ancak çeşitlendirmenin değeri bu yılki piyasa dalgalanması sırasında sergilendiği için hala geçerliliğini koruyor. İyi yapılandırılmış bir portföy oluşturmak, hisse senetleri ve sabit gelir arasında uygun bir dağılımla başlar.

Bu aşamadan sonra etkin yatırımcılar ek çeşitlendirme katmanlarına yönelir, yurtiçi ve yurtdışı yatırımların karışımını oluşturur, ardından varlık sınıflarının geniş bir karışımını bir araya getirir (büyük, orta, küçük ölçekli hisse senetleri; yatırım yapılabilir, yüksek getirili, uluslararası tahviller; nakit; vb) ve daha sonra hisse senedi sektörü ve tahvil vadesi çeşitlendirmesine bakar. Değer, sonuçlarında görülüyor. Bu yılki piyasa satışlarının da gösterdiği gibi, her yatırım her zaman kazandırmayacaktır. Ancak iyi tasarlanmış bir portföy, birbirini tamamlayan yatırımların bir karışımını içerir; bazıları geride kalırken bazıları daha iyi performans gösterir ve bunun tersi de geçerlidir.

4. Zamanı kendi taraflarına çekerler.

Etkili yatırımcılar piyasa hareketlerini bir kronometreye göre değil (finansal hedefleriyle işaretlenmiş) bir takvime göre değerlendirir. Manşetler ani tepkilere yol açma eğiliminde olsa da, yatırım kararları en iyi şekilde daha geniş bir perspektifle alınır. Örneğin, 1976'dan bu yana yıllık bazda bakıldığında, borsa zamanın %82'sinde pozitif olmuştur. Ancak, beş yıllık zaman dilimleri üzerinden bakıldığında dengeli bir portföy (%65 hisse senedi, %35 tahvil) zamanın %99'unda pozitif olmuştur.

Güncellenme Tarihi : 31.10.2022 22:01

İLGİLİ HABERLER