
SORUNLU KALP PİLLERİNİ TÜRKİYE'DE 103 HASTA TAŞIYOR!..
Amerikan Guidant şirketinin 1997-2000 yılları arasında ürettiği ve arıza yaptığı bildirilen kalp pillerinden Türkiye’de toplam 103 hastaya (SSK, Emekli Sandığı, özel, vs.) takıldığı öğrenildi.
Ömürleri 5-6 yıl olan bu pillerin Türkiye’de herhangi bir hasta tarafından taşınıp taşınmadığı henüz bilinmiyor. İthalatçı firmanın sorunlu pilleri değiştirmeyi taahhüt etmesine karşın, şu ana kadar ilgili kurumlardan hastalara bir çağrı yapılmadı.
Sorunlu modeller 2000’den sonra Türkiye’ye girmedi
Metin Demir (Guidant Temsilcisi Med-Dem Sağlık Gereçleri Limited Şirketi Müdürü)
Firmanın uyarısından geçen pazartesi haberdar olduk ve SSK’ya bildirdik. Bu aletleri hastalara takan doktorlarla da irtibata geçtik. Türkiye’de söz konusu modellerden toplam 103 hastaya takılmış. Bunların ömrü 4-5 yıl. Söz konusu sorunlu modeller 2000 yılından sonra Türkiye’ye girmedi. Belki şu anda bu aletlerden takılı bir hasta bile kalmamıştır. Eğer varsa ve sorun çıkıyorsa yenisiyle değiştirmek bizim görevimiz. Şu ana kadar böyle bir başvuru olmadı. Yani panik yapacak bir durum yok. Zaten sorun çıkma ihtimali 10 binde 1-9. Bu çok zayıf bir ihtimal.
Üç hastanede toplam 103 hastaya takıldı
Recep Bilgin (SSK Malzeme Satınalma Daire Başkanı):
Bilgimiz var ve takipteyiz. Firma yetkililerinden bilgi aldık. Sorun çıkaran cihazları değiştirmeyi taahhüt ettiler. 3 hastanede toplam 103 hastaya takıldığını biliyoruz. Hastalardan bize bildirilen bir şikayet yok.
28 bin hastada hatalı pil var
ABD’nin kalp cihazları üreten en büyük şirketlerinden Guidant, 1997 ve 2000 yılları arasında üretilen ve 28 bini hastalara nakledilen 78 bin kalp ritm düzenleyicisini ‘hatalı üretim’ nedeniyle geri istedi. Şirket, Türk kamuoyunda ‘kalp pili’ olarak bilinen elektronik kalp düzenleyicisi cihazlar nedeniyle şu ana kadar çok sayıda hastanın bilincini kaybettiğini, bir hastanın da öldüğünü açıkladı ve doktorlara ilan ettikleri modelleri hastalara nakletmemeleri uyarısında bulundu. Guidant şirketi, yaptığı açıklamada, gönderdiği elektronik dalgalarla kalp ritmini düzenleyen Pulsar Max, Pulsar, Discovery, Meridian, Pulsar Max II, Discovery II, Virtus Plus II, Intelis II ve Contak TR modellerindeki elektronik cihazların ABD içinde 18 bin hastaya nakledildiğini, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkede de 10 bin hastanın kalplerinde hatalı ürünleri taşıdığını belirtti. Bir kalp hastasına ritm düzenleyicisi elektronik cihaz, yaklaşık 2500 dolara naklediliyor. Kalp cihazları üreticisi Guidant şirketi, geçen ay 109 bin adet başka model bir kalp cihazı için yine hatalı üretim nedeniyle iade çağrısı yapmıştı.
Hangi modeller
Sorunlu 9 model şunlar: Pulsar Max, Pulsar, Discovery, Meridian, Pulsar Max II, Discovery II, Virtus Plus II, Intelis II ve Contak TR.
SSK’da seri numaraları var
Prof. Dr. Murat Gülberen (Florence Nightingale Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı):
Kalp pili, kalbin ritmini sürekli kontrol eden ve sorun halinde elektroşokla düzenleyen önemli bir cihaz. Yani hayat kurtarıcı. Bu markanın cihazlarıyla ilgili sorun olduğu bilgisi geldi. Biz hastanede başka bir firmanın ürünlerini yaygın olarak kullanıyoruz. Ancak daha önceki hastalarla ilgili olarak firma yetkilileriyle konuştuk. Bize, sorunlu serilerin 2000 yılından beri Türkiye’de satılmadığını söylediler. SSK’da hastalarda kullanılan cihazların seri numaraları vardır. Bunları çıkarabilirler. Artık hastaların istedikleri cihazları takıyoruz. Yani hastalar kendileri seçiyor.
Kalp pili ne işe yarıyor
Kalp pili ve kalp içi defibrilatörlerinin temel görevi, bozuk kalp ritmini düzeltmek. Her ikisi de kalbe yerleştiriliyor. Kalp pili elektriksel uyarılar göndererek kalbin düzgün çalışmasını sağlıyor. Kalpiçi defibrilatörü de ani ölümlere neden olabilecek aritmisi bulunan hastalara şok vererek ritmi düzenliyor.
:Mesude Erşan - Hürriyet
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:38