Sputnik V aşısının onay süreci askıya alındı

1 dk okuma
Sputnik V aşısının onay süreci askıya alındı

Hızlı Özet

Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü, Rusya’nın geliştirdiği corona virüsü aşısı Sputnik V ile ilgili dikkat çekici bir karar aldı.






Dünya Sağlık Örgütü, Rusya'nın geliştirdiği corona virüsü aşısı Sğutnik V'nin onayını, "üretim sürecindeki ihlaller" dolayısıyla askıya aldığını duyurdu.



Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü, Rusya’nın geliştirdiği corona virüsü aşısı Sputnik V ile ilgili dikkat çekici bir karar aldı.



DSÖ, aşının üretim sürecindeki ihlaller dolayısıyla Sputnik V’in onay sürecinin askıya alındığını açıkladı. Rusya’nın geliştirdiği ve hem DSÖ’den hem de Avrupa Gıda ve İlaç Dairesi’nden onay bekleyen aşı ile ilgili açıklamayı DSÖ’nün uzantısı olan Pan Amerikan Sağlık Örgütü Yardımcısı Direktörü Jarbas Barbosa yaptı. Barbosa, “DSÖ’nün Mayıs ayında Rusya’da yaptığı teftişler sırasında üretim tesislerinde bir dizi ihlal tespit edildi” dedi.



Barbosa, “Yapılan incelemeler sırasında fabrikanın üretim yapmak için en iyi yer olmadığını fark ettik. Dolayısıyla onay süreci askıya alındı” dedi. Rus basını, bu tür “ihlallerin” aşının kalitesine zarar verebileceğini yazdı.



Türkiye’de de üretilmesi planlanan Sputnik V için Rus yetkililerin Şubat ayında başvurduğu fakat bu başvurunun bekletildiği kaydedildi. Barbosa, “Üretici firmadan fabrikalarının uygun olduğuna dair bilgilendirme gelmesini bekliyoruz” dedi.



 




Bu haber 1128 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

60 saniyede tüm vücut taraması: Yapay zeka tıp dünyasında yeni bir sayfa açabilir
Sağlık

60 saniyede tüm vücut taraması: Yapay zeka tıp dünyasında yeni bir sayfa açabilir

ABD merkezli teknoloji şirketi Midjourney, yapay zeka destekli yeni sağlık teknolojisini duyurdu. Şirketin geliştirdiği sistem ultrason sensörleri ve yapay zeka algoritmalarıyla insan vücudunu 60 saniyeden kısa sürede tarayarak MR kalitesinde görüntüleme yapmayı hedefliyor.

Habervitrini14635 Görüntüleme
Bakan Memişoğlu: 5 ile yeni şehir hastaneleri geliyor!
Sağlık

Bakan Memişoğlu: 5 ile yeni şehir hastaneleri geliyor!

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yapımı süren 11 şehir hastanesine ek olarak İzmir, Muğla, Tokat ve Konya'da yeni şehir hastaneleri için proje çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Diyarbakır'a ikinci bir şehir hastanesi yapılacağını belirten Memişoğlu, sağlık altyapısını güçlendirecek yatırımların hız kesmeden sürdüğünü vurguladı. Yıl sonuna kadar 6 şehir hastanesinin daha hizmete açılması hedefleniyor.

Habervitrini12552 Görüntüleme
Kulağından çıkan şoke etti!
Sağlık

Kulağından çıkan şoke etti!

Kulağındaki ağrı ve işitme kaybı nedeniyle doktora başvuran 41 yaşındaki Ali Demir'in kulağında ölü bir 'Japon böceği' olduğu tespit edildi. Böcek başarılı bir operasyonla çıkarılırken, uzmanlar bu tarz vakaların yaz aylarında arttığını belirterek uyardı.

Habervitrini10840 Görüntüleme
Deneyde Olan İlaç, Alzheimer Hastalığına Yol Açan Zehirli Proteinleri Temizliyor
Sağlık

Deneyde Olan İlaç, Alzheimer Hastalığına Yol Açan Zehirli Proteinleri Temizliyor

Monash Üniversitesi'ndeki bilim insanları, Cu(ATSM) olarak bilinen bileşiğin, Alzheimer hastalığıyla güçlü bir şekilde bağlantılı bir protein olan amiloid-beta seviyelerini düşürmekle kalmayıp, aynı zamanda uzun süreli mekansal hafızayı da iyileştirdiğini bildirdi.

Habervitrini10529 Görüntüleme