Bilim
  • 10.5.2022 14:49

Stajyer Öğrenciler için CV Hazırlama Rehberi

Stajyer öğrenciler için CV hazırlama rehberi ile öz geçmişinizi en doğru ve pratik şekilde nasıl hazırlayabileceğinizi öğreneceksiniz.

Lise veya üniversite hayatınıza devam ederken staj yapmanız gerekiyor olabilir. CV konusunda zorluk çekiyorsanız, aşağıda bildireceğimiz püf noktaları çok işinize yarayacak!

Üstelik bu bilgiler yalnız staj başvurusu için CV hazırlama aşamasında değil, mezun olduktan sonra iş bulmaya çalışırken de hayat kurtarıcı olacak.

Staj Başvuruları için CV Nasıl Hazırlanır?

CV göndermek, staj başvurusunun ilk adımını oluşturur. Şirkete özel olarak hazırlayacağınız bir CV, diğer adaylar arasında ön plana çıkmanızı sağlayabilir.

Stajyer olarak görev almayı istediğiniz kurumun sizi fark etmesi, başvurunuzu olumlu değerlendirmesi için standart CV kurallarına uymanız gerekir.

Ancak, henüz alanınızda herhangi bir tecrübe edinmediğiniz için CV’nizdeki iş detayları daha az olacaktır.

Bu açığı kapatmak için CV’nizin öteki bölümlerine önem vermeli, kendinizi akıcı ve ayrıntılı bir biçimde tanıtmaya özen göstermelisiniz. Bunu yaparken gereksiz bilgilerden kaçınmalısınız.

Stajyer Öğrenciler CV Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli?

İmlâ kurallarına uygun yazın.

Yalan bir bilgi vermeyin.

Uzun paragraflar kullanmayın.

Ön yazı eklemeyi unutmayın.

Staj ya da part time iş için hangi gün ve saatlerde müsait olduğunuzu belirtin.

Staj ve iş deneyiminizin tanımını kapsamlı bir biçimde yapın.

Okul projeleriniz, katıldığınız kurslar, varsa önceki tez çalışmalarınız hakkında bilgi sunun.

Gönüllü olarak çeşitli faaliyetlere katıldıysanız bunlara CV’nizde yer verin. Okul dışı etkinlikler sizin sosyal biri olduğunuzu ve toplumda aktif rol aldığınızı gösterir.

Ortalaması 3 altında olanlar bunu CV’sine yazmamalıdır. 3 üzerinde bir ortalamaya sahipseniz CV’nizde bunu bildirebilirsiniz.

Staj başvurusu için CV nasıl hazırlanır? Diye merak ediyorsanız, sade ve anlaşılır bir dil kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz. CV, -deyim yerindeyse- edebiyat yapma yeri değildir.

‘Yeterlilikler’ kısmına sahip olmadığınız becerileri yazmayın.

‘Hobiler ve İlgi Alanları’ bölümünü de doğruyu yansıtmayan bilgilerle doldurmayın.

Stajyer CV’si Hangi Bölümlerden Oluşur?

Kişisel Bilgiler

İletişim bilgilerinizi eksiksiz girin. Ev adresinizi vermeniz tavsiye edilmez. Evinizle iş yeri arasındaki mesafe biraz fazla ise bu, yaptığınız başvurunun olumsuz değerlendirilmesine yol açabilir.

Bu bölüme ad-soyad, e-posta adresi ve telefon numarası gibi bilgilerinizi yazmalısınız. Konumuz stajyer öğrenci için CV hazırlama olduğundan, ‘Edu’ uzantılı bir mail adresi kullanmanızı öneriyoruz. Bu, öz geçmişinizde kişisel e-posta adresine göre daha profesyonel duracaktır.

Özet Bilgi (Ön Yazı)

Bu paragrafı mümkün mertebe kısa tutun. 5 cümleden daha uzun olmaması önerilir. Kim olduğunuzu, bu staj ile neden ilgilendiğinizi burada açıklayabilirsiniz.

Temel Beceriler

Yeteneklerinizi ve güçlü yönlerinizi bu bölümde listeleyebilirsiniz. Yazılı ve sözlü iletişim, organizasyon gibi ana istihdam becerilerine odaklanmalısınız. İş verenin aradığı nitelikleri dikkate almalısınız.

Excel ve benzeri bir uygulamayı profesyonel olarak kullanıyorsanız, kodlama veya ikinci bir dil biliyorsanız onları da ekleyebilirsiniz.

Eğitim Bilgileri

Staj başvurusu için nasıl CV hazırlanır? Diye düşünüyorsanız en kritik kısımlardan birinin burası olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bu bölümde en yeniden eskiye doğru bir sıralama yapın. Hâlâ devam ettiğiniz ya da en son bitirdiğiniz eğitim derecesini ilk sıraya yazın. Daha sonra tarihine ve önem düzeyine göre diğerlerini ekleyin. Şirketlerin kronolojik sıraya önem verdiğini unutmayın.

‘Eğitim Bilgileri’ bölümünde şunlar bulunabilir:

Okulunuz

Bölümünüz

Dereceniz

Genel not ortalamanız

Mezuniyet yılınız

Öğrenciyken herhangi bir ödül aldıysanız veya yurt dışı eğitim programlarına katıldıysanız onları da yazmanız mümkündür.

İş Deneyimleri

Burada da, en son çalıştığınız işi birinci sıraya koymalısınız. Deneyimlerinizin başlangıç ve bitiş tarihlerini belirtmelisiniz. (İllâ 01/02/2022 gibi spesifik olması gerekmez.)

O deneyim ile ilgili temel sorumluluklarınızı da aktarmalısınız. Gönüllülük esasına dayalı işlerinizi de bu bölüme yazabilirsiniz.

İlgi Alanları ve Beceriler

Okul ve iş dışında yaptıklarınızı özetlemek için bu kısmı kullanabilirsiniz. Mesai saatleri haricinde nelerle uğraştığınızı bildirerek aktif ve sosyal bir kişi olduğunuzu gösterebilirsiniz.

Böylece, stajyer olarak görev yapacağınız şirkete bir şeyler katabileceğiniz noktasında iyi bir intibah uyandırırsınız.

Bu kısımda, stajla bağlantılı alanlardan bahsetmeye çalışmalısınız. Meselâ danışmanlık firmasına stajyer olarak başvuruyorsanız ve üniversitenizdeki danışmanlık kulübüne üye iseniz bunu belirtebilirsiniz.

Referanslar

Sizi tanımayan birinin iletişim bilgilerini vermekten veya öz geçmişinizle çelişecek referanslar eklemekten kaçının. Dilerseniz, referansları istek üzerine paylaşacağınızı da yazabilirsiniz.

Stajyer öğrenciler için CV hazırlama rehberi ile neyi nasıl yapmanız gerektiğini öğrendiğinize göre, sahne sırası sizde! Bol şanslar!

Güncellenme Tarihi : 10.5.2022 14:49

İLGİLİ HABERLER