Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun el koyduğu Uzan Grubu’na ait İstanbul’daki şirketlerde Mali Polis’in de inceleme yaptığı bildirildi.
Uzan Grubu’nda yönetim değişikliğine gidilmesinin gerekçelerinden biri olan ‘mal ve para kaçırma’ işlemlerinin önceden tespit edildiğini belirten polis, yapılan yeni incelemelerde yeni bulgulara ulaşıldığını kaydetti. Yeni yönetimin şirketi devralması sırasında yoğun tedbirler alan polis bu önlemleri dün yarı yarıya azalttı.
İkitelli Rumeli Holding binasındaki Star Gazetesi ve Televizyonu, Telsim, Mecidiyeköy’deki İmar Bankası Genel Müdürlüğü ve Adabank, Beykoz Çubuklu’daki Uzan Grubu Merkez Yönetim binası hâlâ Çevik Kuvvet ekipleri tarafından korunuyor. Yönetim değişikliği sırasında 1000 polis görevli iken bu sayı 500’e kadar indirildi. Yönetim değişikliğine giden şirketlerin hesap ve hizmet hareketlerinin incelenmesi için İstanbul Mali Şube Müdürlüğü’ne bağlı birimler önceki günden itibaren çalışmaya başladı. Sadece Telsim’de incelenmek için 10 binin üzerinde klasör bulunduğuna dikkat çeken emniyet yetkilileri, yapılan çalışmaların yeni yönetim kurulu üyelerinin gözetiminde gerçekleştirildiğini söyledi.
El konan şirketlerde durumun normale döndüğünü belirten üst düzey bir emniyet yetkilisi, “Sadece Star TV eski yöneticilerinden çatlak sesler geliyor. Onlar da zamanla bu duruma alışacaklar. Yeni yöneticiler, kendileriyle çalışmak isteyen eski yöneticilere imkan sağlamayı düşündüklerini açıkladı. Hava olumlu.” dedi.
Bu arada Cem ve Hakan Uzan’ın babası Kemal Uzan’ın İstanbul Kuruçeşme’deki evi iki gündür aranıyor. Mali Polis, önceki gün mahkeme kararıyla başlattığı incelemeyi dün de sürdürdü. Polis, evdeki 5 klasör dosya, 1500 adet DVD ve CD ile binin üzerinde video kasete el koydu. Dosyaların TMSF’ye gönderileceği öğrenildi.
Öte yandan, TMSF tarafından şirketlerine el konulan Uzan Grubu’nun tek çıkış yolu olarak Bölge İdare Mahkemesi’ni gördüğü bildirildi. Şirket eski yöneticileri, TMSF’nin Uzan Grubu’na ait şirketlerde yönetim değişikliğine gitmesinin idari bir karar olduğundan yola çıkan grup avukatlarının, mahkemeye başvuracakları kaydedildi. Başvuru kararı Cem Uzan’ın da katıldığı toplantıda alındı. Uzan Grubu’yla eski yöneticilerinin avukatlarla yaptıkları toplantıda yürütmeyi durdurma kararı almak için İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurmayı plandığı kaydedildi.
Star binasında sıkı denetim uygulanıyor
Star Televizyonu ve Gazetesi’nin bulunduğu bina, güvenlik görevlilerince sıkı denetim altında tutuluyor. Binaya girmek isteyenler, 5-6 kişilik polis ekibi tarafından karşılanıyor. Binaya alınması sakıncalı 15 kişinin isminin yazılı olduğu listede ismi bulunanlar ile farklı medya-basın kuruluşlarından gelen kişiler binaya hiçbir şekilde giremiyor. Yetkililer tarafından giriş kapılarındaki polis memurlarına verilen, çoğunluğu yönetici olan ve aralarında Can Ataklı’nın da isminin bulunduğu 25 yasaklı kişinin adının bulunduğu listedeki isimlerden 10’unun üzeri çizilmiş. İsmi çizili olan kişilerin binaya girmesine izin verilmesi, yasaklı olan bu kişilerin yeni yönetim ile anlaştığı ve bazı şartları kabul ettiği şeklinde yorumlandı. Kaza, patlama ya da cinayet gibi olay bölgelerindeki gibi Star binasının bazı giriş kapılarında da polis yerine bant emniyet şeritleri çekilerek kullanıma kapatıldı.
TMSF tarafından Star medya grubunun başında bulunan Can Ataklı’nın yerine göreve getirilen Adem Gürses, basına herhangi bir açıklama yapmak istemediğini söyledi. Binada Çevik Kuvvet ve ilçe polislerinin güvenlik önlemlerini almasına karşılık, Mali Şube ve Organize Suçlar Şubesi’nde görevli polis memurları ile yetkililer hummalı bir çalışma içerisinde bulunuyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:38