
Suriyeli Muhalifler birbirine girdi. Türkiye çıldırdı
Kahire'de düzenlenen Suriyeli muhaliflerin toplantısı sert geçiyor. Pekçok ülke tarafından desteklenmelerine rağmen muhalifler birtürlü uzlaşamıyor.
Oturumlardaki gerginlik sonuç bildirgesinin tartışılmaya başlanması ile zirveye çıktı. Her muhalif grubun bildiriye kendi isteklerini koymak istemesi ile başlayan tartışmalar sözlü sataşmalara dönüştü. Tartışmaların ağırlıklı olarak izleme komitesinin oluşturulması ile görev ve yetkilerinin belirlenmesi maddelerinde yoğunlaşır iken muhalifler arasında adeta güç savaşı yaşanıyor. Geçiş süreci ve kurulması gündeme gelen geçici hükümetteki dağılım konularında da anlaşamayan muhalifler Kürt temsilcinin salondan ayrılması ile şok yaşadı. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi'nin telkinlerine ve ' Esad yönetimine karşı birlik olmaz iseniz güç kaybedersiniz' söylemlerine rağmen tansyon düşmedi ve Kürt Milli Meclisi Temsilcisi salona geri dönmedi.
Muhalefetteki çatlak Kürt temsilcinin tepkisi ile sınırlı değil. Kahire'deki toplantıyı ' komplo' olarak nitelendiren Suriye Özgür Ordusu ise masanın etrafında bulunan muhaliflerin Suriyelileri temsil etmediğini söyledi.
Cenevre'deki toplantının ardından daha da önem kazanan Suriyeli muhalifleri toplantısında iyice su yüzüne çıkan derin çatlağın kritik Moskova ziyaretini nasıl etkileyeceği merak ediliyor.
"Suriye ile Bu Meseleyi Çözecek Kabiliyetteyiz"
Arap Birliği'nin Suriyeli muhalifleri biraraya getirdiği Mısır'daki toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kahire'deki temaslarını sürdürüyor.
Davutoğlu; Türk jetinin düşürülmesi ile ilgili olarak; "Suriye ile bu meseleyi çözecek kabiliyetteyiz, NATO'yu doğrudan göreve çağırmadık" açıklamasını yaptı.
Ahmet Davutoğlu, Suriyeli muhaliflerin, gelecek hafta Moskova'ya davet edilmelerini de değerlendirdi.
Davutoğlu; "Önemlidir, görüştükçe Türkiye'nin haklılığını anlayacaklardır" dedi.
Rusya'nın Suriyeli muhaliflere davetini bu ülkenin Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov açıklamıştı.
Davutoğlu; Arap Birliği eski Genel Sekreteri Amr Musa ve Mısır'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden 3'üncü çıkan Hamdin Sabbahi ile görüştü.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kahire'deki temaslarının son gününde El -Eser Büyük İmamı şeyh Tayyib ve Kıbti Baş Piskopos Vekili Bakhornious ile görüştü.
Her iki görüşmede de ortadoğudaki gelişmeler, Mısırdaki durum ve Arap Baharı ele alındı.
Davutoğlu, liderlere Türkiye'nin Arap Baharı çerçevesinde müslümanlarla hristiyanlar arasındaki ilişkilerin iyi olması gerektiğine inandığını tekrarladı.
Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 16:58