Gündem
  • 14.5.2024 09:56

Sürpriz... İsrailli diplomatlar Türkiye'ye geri geldi

"İsrailli diplomatlar Türkiye'ye geri dönmeye başladı"

İsrailli diplomatların çalışmalarına yeniden başlamak üzere Türkiye'ye dönmeye başladığı öne sürüldü.

İsrailli diplomatların, 7 Ekim'deki çatışmaların başlangıcından bir süre sonra ayrıldıkları Türkiye'ye yeniden dönmeye başladıkları bildirildi.

Middle East Eye'dan Ragıp Soylu'nun haberine göre, İsrail diplomatlarını Mayıs ayı başında yeniden Türkiye'ye göndermeye başladı.

İsrailli kaynaklar Pazartesi günü Middle East Eye'a yaptıkları açıklamada, İsrail'in "güvenlik kaygılarıyla" Türkiye'den çektiği diplomatlarını altı ay sonra geri göndermeye başladığını ifade etti.

MEE'ye konuşan İsrailli bir kaynak "İsrail, güvenlik endişeleri nedeniyle geri çağırdığı diplomatlarını kademeli olarak geri göndermeye çalışıyor." dedi.

Bir Türk yetkili de İsrailli diplomatların görevlerine döndüklerini doğruladı.

Türkiye geçtiğimiz günlerde İsrail ile ticareti tamamen askıya aldığını açıklamış, bu hamle ikili ilişkilerdeki gerilimi artırmıştı.

İsrailli kaynak, Türkiye'nin İsrail'deki diplomatik temsilciliğinin seviyesinin 7 Ekim saldırısından bu yana düşürülmediğinin altını çizdi. Yani iki ülke diplomatik olarak birbirleri nezdinde halen büyükelçilik düzeyinde temsil ediliyor. Ancak büyükelçiler geri çağrılmış durumda.

Türkiye'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliği ve Kudüs'teki konsolosluğu açık tutuluyordu. İsrail'in Türkiye'deki diplomatik misyonları ise kapalıydı.

İsrailli kaynak, "ikili ilişkiler çok gergin olsa da olası riskleri göz önünde bulundurarak elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız. Bu nedenle diplomatların dönüşü kademeli ve temkinli olacak." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mepa News

Güncellenme Tarihi : 14.5.2024 11:41

İLGİLİ HABERLER