Dünya
  • 26.9.2021 12:25

Suudi Arabistan'a uyarı!.. Türkiye ile aranı düzeltmezsen

Suudi Arabistan'a uyarı: Türkiye ile ilişkileri düzeltmezsen işin zor

Son dakika haberi: ABD'nin Patriot hava savunma sistemini bölgeden çekmesinin ardından Suudi Arabistan'ın ne yapacağı tartışılırken Suudi yönetimine Türkiye ile ilgili çarpıcı uyarı geldi.

Katar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Profesörü Ali Bakir, 'Suudi Arabistan'ın İran ve Türkiye ile ilişkileri iyi bir seviyede değil. Bölgede güçlü olan bu iki ülkeden en az biriyle ilişkilerini düzeltmeden Suudi Arabistan'ın durumu zor.' diye konuştu.

ABD'nin Körfez bölgesinde konuşlandırdığı Patriot hava savunma sistemlerinin bölgeden çekilmesi yönündeki gelişmeler sonrasında Suudi Arabistan'ın seçenekleri tartışılıyor.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Joe Biden yönetiminin, ABD'nin, Afganistan'dan sonra Orta Doğu ülkelerindeki askeri varlığını da önemli ölçüde azaltacağı yönünde bir haber yayımladı.

Pentagon'un Kuveyt, Irak, Ürdün ve Suudi Arabistan'da konuşlu 8 Patriot hava savunma sistemini çekeceği iddia edilen haberde, Suudi Arabistan petrol tesislerine 14 Eylül 2019'da yapılan saldırılardan sonra ülkeye konuşlandırılmış olan Yüksek İrtifa Terminal Alan Savunma Sisteminin (THAAD) çekilmesinin yanı sıra bölgedeki hava kuvvetleri filolarının da sayısının azaltılacağı belirtildi.

Associated Press (AP) haber ajansı da ABD'nin Patriot hava savunma sisteminin başkent Riyad'ın güneydoğusundaki Emir Sultan Hava Üssü'nden çekildiğini bildirdi.

Uzmanlar, ABD'nin Patriot füzelerini bölgeden çekmesinin ardından Riyad yönetiminin önündeki seçenekleri AA muhabirine değerlendirdi.

 

Güncellenme Tarihi : 26.9.2021 12:29

İLGİLİ HABERLER