Gündem
  • 30.1.2023 20:11

Taban ayaklandı Saadet Partisi İstanbul Sözleşmesine şerh koyabildi

İşte Millet İttifakı'nın vaatleri! İstanbul Sözleşmesi'ne Saadet Partisi şerhi

Millet İttifakı, Ortak Politikalar Mutabakat Metni'ni açıkladı. Altılı masayı oluşturan siyasi partilerin genel başkanları, seçim beyannamesi niteliğindeki metni törenle imzaladı. Ortak Politikalar Mutabakat Metni'nde İstanbul Sözleşmesi'ne Saadet Partisi'nin şerh koyduğu öğrenildi.

Congresium Kongre ve Sergi Merkezinde düzenlenen toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu katıldı.

9 BAŞLIK 2500 MADDE

CNN Türk muhabiri Melike Görür, Ortak Politikalar Mutabakat Metni'ne ilişkin dikkat çeken bilgileri aktardı.

Melike Görür'ün açıklamaları şöyle:

Ortak Politikalar Mutabakat Metni, yani 6'lı masanın seçim beyannamesi bugün açıklandı. 9 ana başlık, 75 alt başlık bulunuyor. 2500 maddeden oluşuyor, 240 sayfa yer alıyor. Metinde dikkat çeken bazı ifadeler yer alıyor. Cumhurbaşkanı'nın sadece bir dönem seçilmesi, kayyum uygulamalarına son verilmesi, siyasi partileri kapatmak için Meclis izninin zorunlu hale getirilmesi gibi vaatler sıralandı.

KHK'LILARLA İLGİLİ MADDE

Maddeler arasında "15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ tarafından gerçekleştirilen darbe teşebbüsü sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamelerinden kaynaklanan mağduriyetlere son vereceğiz" ifadesi de yer aldı.

Metinde iktidar oldukları halde çıkarılacak bazı kanunlar da yer aldı. Buna göre Meclis içtüzüğü, siyasi partiler kanunu, seçim kanunun üzerinde ilk çalışılacak kanunlar olarak belirtildi. Siyasi etik kanunu ise en başta atılacak adımlar olarak metinde yer aldı.

METİNDE İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YOK

Metinde olanlar kadar olmayanlar da dikkat çekti. Onlardan birisi de İstanbul Sözleşmesi. Metinde İstanbul Sözleşmesi'nin olmaması dikkat çekti. CHP ve İYİ Parti Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nin çıkmasının ardından eleştirilerini sıralamıştı. Her iki parti de İstanbul Sözleşmesi'nin tekrar yürürlüğe konulmasını vaad ediyordu. Ancak açıklanan metinde İstanbul Sözleşmesi yer almadı. Bunun nedeni olarak da Saadet Partisi'nin Ortak Politikalar Mutabakat Metni'nin hazırlanma aşamasında İstanbul Sözleşmesi'ne şerh koymasıydı. Aslında uzun süredir tartışılıyordu, Saadet Partisi'nin şerhi kabul gördü, metine de yansıdı. Böylece metinde İstanbul Sözleşmesi yer almadı. Ancak politikaları açıklayan genel başkan yardımcılarından İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale'nin 'İstanbul Sözleşmesi yaşatır' demesi de dikkat çekti.

Güncellenme Tarihi : 30.1.2023 20:15

İLGİLİ HABERLER