Ekonomi
  • 1.8.2022 11:58

Tahıl sevkiyatı başladı: İlk gemi hareket etti

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamındaki mısır yüklü ilk geminin 08.30'da Lübnan'a gitmek üzere Odessa Limanı'ndan hareket edeceğini açıkladı. MSB'nin açıklamasının ardından ilk gemi saat 09.15'te Odesa limanından hareket etti. MSB, geminin yarın İstanbul'da olacağını duyurdu.

Tahıl koridoru ile ilgili önemli mesajlar veren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gemilerin Odesa’dan ayrılmaya hazır olduğunu söylemiş, ilk geminin de bugün yola çıkabileceğini kaydetmişti.

MSB'DEN AÇIKLAMA: İLK GEMİ HAREKET EDİYOR

Milli Savunma Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Bakanlar ve ilgili taraflarla yaptığı görüşmeler ve İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde yapılan yoğun çalışmalar sonucunda; Mısır yüklü RAZONI isimli Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisinin Lübnan'a gitmek üzere Odesa limanından 01 Ağustos sabah 08.30’da hareket etmesinde mutabık kalınmıştır. 22 Temmuz 2022’de Türkiye, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanan ‘Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi’ belgesi kapsamında sevkiyat yapacak bu ilk gemiyi takiben diğer gemilerin de belirlenen koridor ve usuller çerçevesinde intikalleri planlanmaktadır” denildi.

İLK GEMİ HAREKET ETTİ

MSB'nin açıklamasının ardından Ukrayna ilk tahıl gemisinin saat 09.15'te Odesa'dan hareket ettiğini duyurdu.

GEMİ YARIN TÜRKİYE'DE OLACAK

Milli Savunma Bakanlığı'ndan "RAZONİ isimli gemi Lübnan’ın Tripoli Limanına gitmek üzere Odesa’dan hareket etmiştir. Geminin 2 Ağustos’ta İstanbul’da olması beklenmektedir. Gemi İstanbul’da yapılacak denetimi müteakip varış limanına intikaline devam edecektir" açıklaması yapıldı.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: MUTABAKATIN KALICI BARIŞA VESİLE OLMASINI TEMENNİ EDİYORUZ

Bakan Çavuşoğlu ise "Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden güvenli sevkiyatı kapsamında ilk gemi Ukrayna’dan yola çıktı. Sürecin kesintisiz ve sorunsuz devam etmesini diliyoruz. Bu konuda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Mutabakatın, ateşkes ve kalıcı barışa vesile olmasını temenni ediyoruz" mesajını paylaştı.

BM, MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Öte yandan konuya ilişkin Birleşmiş Milletler’den (BM) yapılan yazılı açıklamada, “Genel Sekreter 26 Şubat 2022'den bu yana Ukrayna'nın Odessa limanından ayrılan ilk ticari gemi olan M/V Razoni'nin hareketini içten bir memnuniyetle karşılıyor. 22 Temmuz'da İstanbul'da imzalanan Karadeniz Tahıl Girişimi kapsamında yola çıkan ilk gemi olan M/V Razoni Lübnan’ın Trablus limanına 26,527 ton mısır taşıyor. Mevcut tahıl ve gıda maddelerinin küresel pazarlara taşınmasını sağlamak insani bir zorunluluk. İlk geminin hareketi BM’nin himayesinde, Ukrayna, Rusya ve Türkiye’den temsilcilerin yer aldığı İstanbul’da kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin kolektif bir başarısıdır. Merkez kurulduğundan bu yana BM’nin desteğiyle taraflar girişim ile varılan anlaşmaları uygulamaya koymak için durup dinlenmeden çalışıyor. Genel Sekreter bu çabalardan memnuniyetini ve Türkiye’nin liderliğinden dolayı minnettar olduğunu dile getirdi. Genel Sekreter Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin yorulmak bilmeyen çabaları, genel gözetimi ve koordinasyonu sayesinde ilk geminin Odessa Limanı’ndan güvenli bir şekilde ayrılmış olmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Genel Sekreter bu geminin imzalanan girişim uyarınca sefere çıkacak birçok ticari geminin ilki olacağını ve bunun özellikle insani olarak en kırılgan durumdakiler için küresel gıda güvenliğinde çok ihtiyaç duyulan istikrar ve rahatlamayı getireceğini umuyor” ifadelerine yer verildi.

 

Güncellenme Tarihi : 1.8.2022 12:02

İLGİLİ HABERLER