Tahran'ı sallayan gizemli patlamaların sırrı çözüldü
İran'ın yarı resmi haber ajansı Tesnim'in, devlet yetkililerine dayandırdığı haberinde, patlamanın iddia edildiği gibi askeri bölgede meydana gelmediği; İran Savunma Bakanlığına bağlı bir merkezin yakınlarındaki gaz deposunda yaşandığı belirtildi.
Can kaybının yaşanmadığı olayla ilgili detaylı açıklamanın, yetkililer tarafından yapılacağı ifade edildi.
Tahran'ı sallayan patlamalar insanları yataklarından fırlamasına neden olmuştu.O esrarengiz patlamalar bütün dünyayının merakını çekmişti. Uydu fotoğrafları Tahran'ı sallayan gizemli patlama bir "füze fabrikasında" gerçekleştiğini gösteriyor.
Patlamalardan sonra uydulardan çekilen fotoğraflarda, patlama alanınının geniş bir bölgede yangına neden olduğu görülüyor.
Uydu görüntüleri geniş bir yanma alanı gösterdi
27 Haziran Cumartesi, İran'ın başkentini sallayan patlamanın başkentin doğusundaki dağlık bölgede meydana geldi. Uydu görüntülerini izleyen analistlerin bu bölgenin, bir yeraltı tünelleri ağını ve gizli füze üretim tesislerini sakladığını bildirdi.
Patlamadan sonra İran hükümetinden gelen olağandışı tepki, patlama konusunda pek çok söylentinin çıkmasına neden oldu.
İran Savunma Bakanlığı sözcüsü Dawoud Abdi patlamayı açıklanmayan bir gaz sızıntısına bağladı ve patlama sonucunda kimsenin öldürülmediğini söyledi.Abdi, patlama bölgesini, sivil itfaiyeciler değil askeri yetkililerin kazayı devralmalarına ilişkin sorulara bölgenin "kamusal alan" olmasına dayandırdı.
Tahran şehir merkezinin yaklaşık 20 kilometre (12.5 mil) doğusunda yer alan bölgenin uydu görüntüleri, patlamadan önceki haftalarda aynı alanda çekilen fotoğraflarda görünmeyen yüzlerce metre kömürleşmiş bir alan dikkat çekti.
Kömürleşme işaretlerine yakın bina, İran Devlet TV raporunda gösterilene benziyordu.
İran'ın patlamanın meydana geldiği söylenen alanın görüntüsü
Söz konusu gaz depolama alanı, analistlerin "Khijir Füze Tesisi" olarak adlandırdığı alana yakındır. Görünüşe göre patlamanın katı yakıt füzeleri üreten Shahid Bakri Sanayi Grubu'nun bir tesisine yakın olduğu görülüyor.
Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi, yukarıda bahsedilen Khijir bölgesini "bazıları silah toplamak için kullanıldığından şüphelenilen birçok tünele sahip bir yer" olarak tanımlamaktadır.Sahada uydu görüntülerinde de görülebilen büyük endüstriyel binalar, sitenin silah koleksiyonları için potansiyel kullanımını da göstermektedir.
ABD Savunma İstihbarat Dairesi, İran'ın Orta Doğu'daki en büyük yeraltı tesisleri programını içerdiğini söyledi. Ajans, 2019'da bu tür sitelerin "Tahran'ın balistik füze ihtiyaçlarının çoğunu sağlayan şey olduğunu ve bunun örgütsel gücü, füze geliştirme ve üretim programlarını içerdiğini" söyledi.
Uydu görüntüleri geniş bir yanma alanı gösterdi
İran, IAEA'nın daha önce belirtmiş olmasına rağmen, uzun bir süre boyunca nükleer silah geliştirme çabalarını reddetti ve İran'ın 2003 yılının sonunda durdurulmuş olan "nükleer programının askeri bir boyutunun olasılığını desteklemek" için çalıştığını söyledi.
Güncellenme Tarihi : 29.6.2020 01:12