Dünya
  • 21.9.2013 12:36

Taliban'ın 2 numarası serbest!..

Taliban'ın kurucularından olan ve 2010'da CIA-Pakistan İstihbarat Teşkilatı'nın (ISI) müşterek operasyonu ile Karaçi'de yakalanan Afgan Talibanı'nın iki numaralı ismi Molla Abdul Gani Baradar, Pakistan hükümeti tarafından serbest bırakıldı.Taliban lideri Molla Ömer'den sonra hareketin ikinci ismi olarak bilinen ve Taliban'ın etkili isimlerinden olan Molla Abdul Gani Baradar yaklaşık üç buçuk yıldır tutuklu bulunduğu Pakistan'daki hapishaneden bu sabah itibari ile salıverildi.Karzai hükümeti, 2010 yılı Şubat ayında yakalanmadan önce, birkaç defa Afganistan ile gizli barış görüşmeleri yaptığı bilinen Molla Baradar’ın serbest bırakılması için Pakistan'dan birçok defa talepte bulunmuştu.Son olarak Ağustos ayında Pakistan'ın başkenti İslamabad’ı ziyaret eden Karzai, bu isteğini tekrarlamış, Pakistan tarafı da bu isteğe olumlu cevap vermiş, ancak Molla Baradar’ı doğrudan Afgan yetkililere teslim etmek yerine üçüncü bir ülkeye gönderilmesini önermişti.Taliba'nın iki numaralı isminin gönderilmesi planlanan üçüncü ülkeler arasında Suudi Arabistan ve Katar’ın yanı sıra Türkiye'nin de adı geçiyor.Afgan tarafı Baradar'ın kendilerine teslim edilmemesine tepki duysa da serbest bırakılmasının Afganistan'da devam eden barış görüşmelerine olumlu katkısı olacağına inanıyor.Karzai'nin sözcüsü Amel Faizy, Baradar'ın serbest bırakılmasının barış görüşmeleri için önemli bir adım olduğunu dile getirdi. Ancak Pakistan hükümetinin, Kasım 2012’den beri barış görüşmelerine katkıda bulunmak üzere ellerindeki 33 Taliban üyesini serbest bırakmasına rağmen şimdiye kadar hiçbirinin Afgan tarafı ile masaya oturmaması dikkat çekiyor.İHA Kabil ofisinin telefonla ulaştığı Taliban sözcüsü Zabiullah Mücahid, Baradar'ın serbest bırakıldığı haberini henüz teyit edemediklerini, bu sebepten bir yorumda bulunamayacaklarını söyledi.

MOLLA ABDUL GANİ BARADAR KİMDİR?
1968 yılında Afganistan'ın Uruzgan ilinde doğan Baradar şimdiki Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin de üyesi olduğu Popalzai aşiretine mensup. 1980’li yıllarda devam eden Sovyet işgaline karşı mücadele eden Baradar, Taliba'nın kurucusu olan Molla Ömer'le birlikte 1994 yılında haraketin oluşumunda yer aldı.

Molla Ömer’le bacanak olan Baradar, Talibanın ikinci ismi olarak biliniyor. 2001 yılında başlayan ABD operasyonuna karşı Taliban saflarında yer alan Baradar, Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai'nin hayatını kurtardığı da biliniyor. Baradar 8 Şubat 2010 yılında Pakista'nın Karaçi şehrinde tutuklanmadan önce Afgan hükümeti ile birkaç defa gizli barış görüşmelerinde bulunmuştu. Baradar'ın Pakistan tarafından tutuklanması Afganistan tarafından tepkiyle karşılanmış ve Pakistan tarafını barış sürecini sabote etmekle suçlamıştı.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:51

İLGİLİ HABERLER