Dünya
  • 8.5.2006 10:00

TARİHÇİLERDEN FRANSAYA TOKAT

Fransa'da Sosyalist Parti'nin girişimiyle 18 Mayıs'ta Ulusal Meclis genel kurulunda tartışılıp oylanacak olan Ermeni soykırımı iddialarının inkârına hapis ve para cezası getiren yasa tasarısına Fransa'nın önde gelen 19 tarihçisi son derece sert tepki gösterdi. Yasa tasarısını "utanç verici" diye tanımlayan tarihçiler, yayımladıkları bir bildiriyle bunun "fikir özgürlüğü önünde bir engel" olduğunu duyurdu.

'Yeni yasa yok' demişlerdi
Tarihçiler, geçen aralık ayında, aralarında Ermeni soykırımını tanıyan yasanın da bulunduğu "tarihle ilgili dört yasanın iptalini istediklerinde", tüm partileri ziyaret ettiklerini anımsatarak, dört yasanın yenileriyle takviye edilmeyeceği yönünde partilerden taahhüt almış olduklarına dikkat çekti. Tarihçiler, yeni girişimi ise "utanç verici" bulduklarını açıkladı.
Teklifin yasalaşması durumunda ifade özgürlüğünün daha da kısıtlanacağını ve özellikle öğretim üyelerini "rehin" konumuna getireceğini belirten tarihçiler, bu tür yasaları meclisten geçirmenin "demokrasileri küçük düşürücü" olduğunu da vurguladı.

Sol eğilimliler
Bildiriyi imzalayan tarihçiler arasında Elisabeth Badinter, Marc Ferro, Jacques Julliard, Pierre Nora, Mona Ozouf, Jean-Pierre Vernant, Pierre Vidal-Naquet gibi Fransız toplumunun yakından tanıdığı ve sözlerine itibar ettiği isimler bulunuyor. İmzacıların tümünün sol eğilimli aydınlar olarak tanınması ve 1915 olaylarının Ermeni soykırımı olmadığını savunmayı suç sayan yasa teklifinin muhalefetteki Sosyalist Parti'den gelmesi yeni bildiriye daha da fazla güç katıyor.
Sosyalist Parti'nin sunacağı yasa teklifi, Ermeni soykırımı iddialarına karşı çıkılmasının, 1 yıla kadar hapis, 45 bin euro'ya kadar da parayla cezalandırılmasını öngörüyor.

Kanada ile soykırım gerilimi

Kanada Başbakanı Stephen Harper'ın, parlamentoda onaylanan "Ermeni soykırımı" kararlarını desteklediğini ve tanımayı sürdürdüğünü söylemesi, Ankara'nın tepkisine neden oldu. Türkiye'nin Ottawa Büyükelçisi Aydemir Erman, Harper'ın açıklamalarına karşı ne gibi adımlar atılacağını görüşmek üzere Ankara'ya çağrıldı.
Büyükelçilik Müsteşarı Yöney Tezel ise Kanada basınına yansıyan açıklamalarında, Erman'ın geri çekildiği iddialarını yalanlayarak, Büyükelçi'nin "konsultasyonlar" (istişare) için çağrıldığını belirtti. Konunun Türkiye için "ciddi" olduğunu söyleyen Tezel, "Ermeni iddiaları, kimliğimize, Türkiye'nin tarihine doğrudan bir saldırıdır. Haksız olduğunu düşünüyoruz" ifadesini kullandı.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:04

İLGİLİ HABERLER