Gündem
  • 28.6.2014 22:59

Tarihi yalı kül oldu

İstanbul Üsküdar'daki ormanlık alanda yer alan tarihi yapı, ekiplerin tüm çabasına rağmen kül oldu. Binanın sahibi Cengiz İnşaat, köşkün aslına uygun restore edileceğini duyurdu.Üç binden fazla ağaca ev sahipliği yapan Hüseyin Avni Paşa Korusu, son 20 yılda birçok kez el değiştirdi.

İstanbul Üsküdar'da bulunan Hüseyin Avni Paşa Korusu'nda, cumartesi günü öğleden sonra yangın çıktı. Alevlerin yükseldiği nokta, tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü'ydü.

Görgü tanıkları, çatıda başlayan yangının ahşap köşkte hızlıca yayıldığını ve köşkün çevresindeki ağaçlara da sıçradığını aktardı.

Yangına, Üsküdar, Kadıköy ve Çengelköy'den gelen itfaiye ekipleri müdahale etti. Yangın söndürme helikopterinin de katıldığı ekipler, korudaki köşkün yanmasını engelleyemedi.

İstanbul'da cuma akşam saatlerinden bu yana şiddetli rüzgar esiyor. Köşkteki alevlerin ormanlık alana yayılmasından endişe edilse de korkulan olmadı.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Twitter hesabından "Kültür mirasımız tarihi Hüseyin Avni Paşa Konağı'ndaki yangınla üzüldük.Yangının nedeni henüz belli değil, adli idari incelemeyle belirlenecek" açıklamasını yaptı.

4,5 hektarlık ormana sahip Hüseyin Avni Paşa Korusu, Fethipaşa ve Demirağ korularının devamında bulunuyor.

Korunun sahibi Mehmet Cengiz

İçerisinde üç binden fazla ağacın yer aldığı Fethipaşa Korusu, son 20 yılda birçok kez el değiştirdi. Koruyu ihaleyle alan özel şirketler peş peşe ekonomik darboğaz yaşadı ve son olarak TMSF el koydu.

Fotoğraf, yangın sürerken İstanbul Boğazı'nın Avrupa yakasından çekildi.

Hüseyin Avni Paşa Korusu, 2009 yılında TMSF tarafından işadamı Mehmet Cengiz'e satılmıştı.

Cengiz İnşaat: Aslına uygun restore edilecek

Cengiz İnşaat, yangından sonra yazılı bir açıklama yaptı. Firma, Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nün tamamen yandığını ve tarihi yapının aslına uygun olarak restore edileceğini duyurdu.

Açıklamada ayrıca, "Cengiz İnşaat, metruk durumdaki köşkün restorasyonu için gerekli proje ve izin çalışmalarını 2013'ün ikinci yarısından itibaren başlatmış, Anıtlar Yüksek Kurulu'na da gerekli başvuruları yapmıştır. Anıtlar Yüksek Kurulu, bu başvuruları değerlendirerek 23 Haziran 2014'te restorasyon için gerekli ön izni vererek, restorasyon sürecini başlatmıştır" ifadeleri de yer aldı.

Mehmet Cengiz ismi ses kayıtlarında vardı

Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, 2013'ün son günlerinde internete sızan ses kayıtlarında yer almıştı. İfadesi alınan Cengiz'in ses kayıtlarında ettiği küfür, uzun süre gündemde kalmıştı.

Üsküdar Belediyesi'nin internet sitesi, korunun içerisinde iki tarihi eser kalıntısı, su sarnıçları ve su kayılarının bulunduğu bilgisini veriyor.

Kaynak: Al Jazeera ve ajanslar
 

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 03:48

İLGİLİ HABERLER