Gündem
  • 13.10.2005 18:54

TARIM BAKANI : ÜLKE GENELİNDE YENİ BİR VAKAYA RASTLANMADI

ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kuş gribi ilgili şu ana kadar başka bir hastalık vakasına rastlanmadığını kaydederek, ''Çok şükür bu ilk vaka dışında, ilk olay dışında başka bir hastalık vakasına rastlamadık'' dedi.
     Eker, düzenlediği basın toplantısında, bu hastalığın dünyada 24 ülkede görüldüğünü ve Türkiye'nin 25. ülke olduğunu belirterek, konunun global bir mesele olduğunun farkında olarak, dünya ile bu alanda işbirliği yaptıklarını söyledi. Eker, ''Nitekim bizim tespit ettiğimiz virüsü, hastalık etkenini bu hayvandan aldığımız marazi maddeyi İngiltere'de AB'nin bu konuyla ilgili referans laboratuvarına da gönderdik ve ordanda teyit aldık. Bizim labaratuvar sonucumuzun doğru olduğu İngiltere'deki laboratuvar tarafından da teyit edildi'' diye konuştu.
     Hastalıkla ilgili gelişmelerin aktarılmasında son derece şeffaf davrandıklarını vurgulayan Bakan Eker, konu ile ilgili haberlerin aktarılmasında, turizm ve beyaz et sektörüne verebileceği zararlar, toplum psikolojisine olumsuz etkisi dikkate alınarak abartılı davranılmamasını istedi.
     Kuş vebası ile ilgili proaktif bir tutum içinde olduklarını, olayların önünde gittiklerini anlatan Eker, şöyle devam etti:
     ''Bu konudaki haberleri, ne abartarak ne de ihmal ederek topluma sunmak gerekiyor. Tedbirleri ciddiyetle alacağız ve takip edeceğiz. Toplumun rahat olmasını diliyorum. AB'nin yardım teklifi var. Gerekirse uzmanlar gelip, Türkiye genelinde survey çalışması yapabilir. Ama şimdi olay bütünüyle bizim kontrolümüz altında. Ciddiyetle ve soğukkanlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.''
     Bakan Eker, şimdiye kadar olumsuz bir vakaya rastlanmadığını, başka bir vaka ortaya çıkmazsa, Balıkesir'deki karantinanın da 21 gün sonra kaldırılacağını kaydetti.
     Bu arada, bakanlık yetkilileri, hastalıkla mücadele kapsamında itlaf edilen hayvanların sayısının 8 bini aştığını, bakanlığa çok yoğun ihbar telefonları geldiğini, normal hayvan ölümlerinin bile ihbar edildiğini söylediler.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:54

İLGİLİ HABERLER