Gündem
  • 4.1.2015 12:17

'Tarlalarda balıklar yüzüyor'

İncirliova Ziraat Odası Başkanı İhsan Ayaydın, idari tatil nedeniyle zarar tespit çalışmasının yapılamadığını vurguladı. Hafta başında hasar tespit yapılacağını kaydeden Ayaydın, tarlalarda balıkların yüzdüğünü söyledi.Aydın'da geçen pazartesi başlayan ve zaman zaman etkisini artıran sağanak yağmur, ıslah çalışması devam eden Büyük Menderes Nehri'nde taşkına neden oldu. Nehrin Söke ilçesi Bağarası Mahallesi Acısu Mevkisi'ndeki koruma seddesi ile İncirliova ile Germencik ilçeleri arasındaki Büyük Menderes Köprü yakınındaki iki noktasında çökme meydana gelince, sular buradan tarım arazilerine doldu. Buğday, yem bitkisi, ıspanak ve diğer kış sebzelerinin ekili olduğu binlerce dönüm tarım arazisi, sular altında kaldı.

FELAKET UCUZ ATLATILMIŞ

Devlet Su İşleri (DSİ) ekiplerinin nehrin patlayan bölgelerini kapatmak için yaptığı çalışmalar ile iki gündür yağmur yağmaması sonucu tarlalardaki sular da çekilmeye başladı. Bölgede felaketin ucuz atlatıldığını söyleyen İncirliova Ziraat Odası Başkanı İhsan Ayaydın, idari tatil nedeniyle hala bölgede hasar tespit çalışmalarının yapılamadığını söyledi. Taşkın sonrası durumu anlatan Ayaydın, "Sular 6.5 metre yükseldi ve nehrin her iki tarafındaki 400'er metrelik alanda bulunan tarım arazileri su altında kaldı. Islah çalışmaları yapılmasa daha çok alanda çökme olurdu" dedi.

'ZARAR KISMEN KARŞILANIR'

Tabii afetlerden zarar gören çiftçilere yapılacak yardımların öngörüldüğü 2090 Sayılı Kanun kapsamında zararın tamamının karşılanmayacağını hatırlatan Ayaydın şöyle konuştu:

"Zarar tespit çalışmaları idari izin nedeniyle başlamadı. Pazartesi günü bu çalışmalar başlayacak. Ancak kanuna göre, çiftçinin zararının karşılanması için mallarının yüzde 40 ve üstünün zarar görmesi gerekiyor. Mallar hesaplanırken evi ile araçları da dahil ediliyor. Bu durumda zarar yüzde 40'ı bulmuyor. Bu nedenle zarar kısmen karşılanır. Şuan tarlarda pamuk değil, Menderes'in balığı var."
Cem ULUCAN / AYDIN, (DHA)

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 23:08

İLGİLİ HABERLER