TAV KUZEY AFRİKA VE ORTADOĞU’NUN ARDINDAN AVRUPA’DA...
Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da birbirinden önemli projelere imza atan ve havalimanı inşaat ve işletiminde dünya devleri arasında yer alan TAV, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’nun ardından Avrupa’dan da davet aldı.
TAV, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki Ferihegy Havalimanı’nın %75'i eksi bir hissesinin özel sektöre satışı yoluyla özelleştirilmesi ile ilgili ihalede yeterlilik aldı. Macaristan'da Devlet Özelleştirme İdaresi'nden (APV) yapılan açıklamaya göre TAV, niyet mektubu gönderen dünya devi şirketler arasından sıyrılarak yeterlilik almayı başardı.
TAV, dünyanın en büyük mütahitlik şirketlerinden Amerikan Bechtel’i, Singapur Changi Havalimanı’nı ve TAV'ın geçtiğimiz ay yapılan İstanbul Ataturk Havalimanı'nın kiralanması ihalesinde rakiplerinden birisi olan ancak ihalede önyeterlilik alamayan Corporacion America S.A. geride bırakarak bu ihalede yeterlilik aldı.
Budapeşte Havalimanı özelleştirme ihalesinin Macaristan'ın en büyük özelleştirme ihalelerinden birisi olması bekleniyor. Halihazırda Low Cost diye tabir edilen havayolu şirketlerinin kullanımına yönelik yeni bir terminal inşası devam ediyor ve ihale sonuçlandığında tamamlanmış olması planlanıyor.
TAV böylelikle Avrupa Birliği’ne dahil olan ülkelerden birisinde yapılan bir havalimanı özelleştirmesinde tek başına yeterlilik alan ilk Türk şirketi olma becerisini gösterdi.
Budapeşte Havalimanı, Macaristan'da yayınlanan haberlere göre yıllık 6,5 milyon yolcuya hizmet veriyor ve bu rakamın 5 yıl içerisinde 10 milyona çıkması bekleniyor.