
"TAVLA VE KAĞIT OYNAMAK GÜNAH MI?" SORUSUNA BEYAZ HOCA'DAN CEVAP!...
Bayram namazı, sadece oruç tutanlara mı farzdır? CEVAP: Bayram namazı, farz değil, vaciptir. "Vacip" demek, farzdan aşağı bir ibadettir. Bayram namazını her Müslüman kılar. "Yalnız oruç tutanlar kılar" diye bir şey yoktur. Bayram namazını kılmayan, sevabından mahrum olur. Her Müslüman, bayram namazına katılmalıdır. Bayram ve cuma namazları, toplumsal ibadetlerdir. Cemaate katılmak, birlikte dua etmek, tanıdıklarla bayramlaşmak, çok güzel bir sosyal iletişim, sosyal bütünleşmedir.
Para karşılığı olmadan tavla ve kağıt oynamak günah mıdır?
CEVAP: Ortaya para konulmadan tavla ve kağıt oyunları oynamakta bir sakınca yoktur. Bu türlü oyunlar, stres atmakta yararlı olur. İslam'da eğlenmek de vardır. Ancak kumak haramdır. Kumar olmadan oynanan oyunlar eğlencedir, haram sayılmaz. Özellikle dama, satranç veya tavla oyunları, zeka geliştirir. Haram olan kumardır, eğlenmek değil.
Bazı arkadaşlarım, nikahsız el ele gezmek, flört etmek günah diye, imam nikahı kıydırıyorlar. Bu doğru mudur?
CEVAP: İnsanlar günahsız olmaz. Kul günah işler, Allah affeder. Önemli olan, günahını bilip tövbe etmek ve Allah'tan af dilemektir. Bu türlü gençlerin imam nikahı kıydırmaları zararlıdır. "Nikah" evlenmek demektir. Bir genç kızın ailesinden habersiz, gizlice nikah kıyıp evlenmesi ne kadar kötü bir şeydir. Sonra, nikah gizli olmaz. Gizli nikah geçerli olmaz. Asıl önemlisi de, "Nasıl olsa nikahımız var" diye düşünüp, işi ileri götürmeleridir. O nedenle, el ele tutuşup gezmeleri günah olsa da, bu türlü bir nikahtan daha iyidir. Genç kızlarımızın bu tür şeylerden uzak durmaları gerekmektedir.
İstihare namazı nedir?
CEVAP: Hayırlı bir rüya görmek, bir konu hakkında güzel bir rüya görmek isteyen kimse, 2 rekat normal namaz kılar ve namazdan sonra bir dua eder. "Allah'ım, şu işim hayırlı olacak ise, bana bir güzel rüya bildir" diye dua eder ve yatıp uyur. İşte bu namaza "istihare namazı" denilir.
Oruç fidyemi TEMA Vakfı'na versem, geçerli olur mu? CEVAP: Oruç fidyesi, fakire verilir. TEMA Vakfı'na fidye verilmesi doğru olmaz. Çünkü, o fakirin hakkıdır. Bu vakıf, çok hayırlı bir iş yapıyor, yardım etmek gerekir. Ama fakirin hakkını, fakire vermeliyiz. TEMA Vakfı'na verilen para, milli yardımdır. İmkanlar ölçüsünde TEMA'ya yardım etmek de güzel bir şeydir.
İçkili bir lokantanın mutfağında çalışmak günah mıdır?
CEVAP: İçkili lokantada çalışmak, haram değildir. İçki içmek haramdır. İçki ile aynı binada bulunmak da haram değildir. Lokantada, mutfakta çalışan bir kişinin içki ile ne alakası olabilir. İçkiyi kim içerse, o günah işlemiş olur. Bu açıdan içiniz rahat olsun. Orucunuzu da gönül rahatlığıyla tutabilirsiniz.
Zekeriya Beyaz
Takvim
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:11