
TAVUKÇULARDAN ŞOK TEHDİT: TAVUKLARIMIZI SALARIZ!
Yumurta tavuğu yetiştiricileri kuş gribinin neden olduğu zarar nedeniyle ayaklandı. 55 Ykr'lik yumurta maliyetine karşın satışların 20 YK'ye gerilediğini, yem fiyatlarını bile karşılayamaz duruma geldiklerini belirten Bandırmalı yetiştiricilerin, hükümetin itlaf ya da kesim bedellerini karşılamaması durumunda hayvanları salacakları tehdidinde bulunduğu öğrenildi.
Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde kurulu Banvit, Şeker Piliç ve Bu Piliç'in de aralarında bulunduğu kanatlı sektörünün önde gelen firmalarının temsilcileri, dün Eken Prestij Otel'de biraraya gelerek, ”kuş gribi”ne yönelik 3.5 saat süren değerlendirme toplantısı yaptı. Banvit A.Ş Genel Müdürü Görener, ülkede olağanüstü bir durum yaşandığını ve yumurta tavukçuluğunun büyük zarar gördüğünü belirterek, "Bölgede bulunan üreticiler yumurta satışlarındaki düşüşlere bağlı olarak tavuklarının yemlerini karşılayamaz duruma gelmiştir. Üreticilerin ellerindeki tavukları arazilere salması an meselesidir. Bu tavuklar dışarıya salınmadan önce mutlaka Balıkesir Valiliği ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın içinde bulunacağı bir organizasyon ile mutlaka itlaf edilmelidir” diye konuştu.
Bandırmalı ve Balıkesirli üreticiler olarak bu durumundan en az zararla çıkabilmek için gayret sarf ettiklerini söyledi. Görener, köylerde salma olarak yetiştirilen köy tavukçuluğuna mutlaka son verilmesi gerektiğini dile getirirken bölgede bu işten ekmek yiyen 30 bin kişi risk altında olduğunu söyledi.
Üreticilerden hükümete uyarı
Toplantıya katılan ve Tarım Bakanlığı ile ilave önlemlere ilişkin görüşmeleri yürüten AKP milletvekili Turhan Çömez de Referans'a yaptığı açıklamalarda yumurta tavukçularınının "hayvanları salarız" uyarısında bulunduğunu söyledi. Yumurta tavuğu yetiştiricilerinin itlaf bedellerinin ödenmemesi durumunda ellerinde kalan tavukları tesislerin dışına bırakacakları uyarısında bulunduklarını anlatan Çömez, "Yem fiyatlarını bile karşılamakta güçlük çeken küçük işletme sahipleri Bandırma tarım ilçe müdürlüğüne müracaat etti. 55 Ykr'ye malolan yumurtaların fiyatı 20 Ykr'ye düştüğünü, kesim de yapamadıklarını anlattılar. Hükümetin çözüm üretmemesi durumunda 350 bin tavuğu tesis dışına salacaklarını açıkladılar" diye konuştu.
İtlaf bedelleri bayramdan sonraya
Çömez, kuş gribi ile ilgili mücadelede başarıya ulaşılabilmesi için entegre tesislerin yoğun olduğu bölgelerde itlaf uygulamasının zorunlu olduğunu söyledi. Balıkesir'deki 1 milyon yumurta tavuğu ile 40 bin salma kanatlının itlaf edilmesi gerektiğini vurgulayan Çömez, itlaf bedeli olarak hayvan başına 350-400 bin TL verilmesinin planlandığını bu bedelin bayram sonrasında ödeneceğini ifade etti. İtlaf bedelleriyle ilgili resmi bir açıklama yapılmadığını ancak Tarım Bakanlığı yetkilileriyle görüştüğünü belirten Çömez, "Bakanlık yetkilileriyle görüştüm. Bayram tatili nedeniyle itlaf bedelleriyle ilgili bir organizasyon yapılamıyor. Ancak bakanlık yetkilileri, Tarım il ya da ilçe müdürlüklerinden alınacak itlaf belgeleri karşılığında vatandaşlara bayram sonrası ödeme yapılacağı sözünü verdiler" dedi. Ancak itlaf bedelleriyle ilgili çelişkili açıklamalar yapılıyor. Bandırma Tarım İlçe Müdürü Osman Nuri Kale zorunlu bir itlaf olmaması nedeniyle geri ödemenin de söz konusu olmadığını ifade ediyor.
Tarım Bakanlığı'na 25 milyon YTL ek ödenek
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ilgili yasal mevzuat çerçevesinde açıkta kanatlı beslenmemesi için Bakanlar Kurulu'na teklif sunmaya hazırlanıyor. Yetkililer, hane halkı tüketimi için bahçelerde beslenen kümes hayvanları da dahil olmak üzere, açıkta kanatlı hayvan besiciliği durdurulmadan kuş gribi hastalığının önüne geçilemeyeceğini vurgularken, söz konusu yasağın şart olduğunu söylüyor. Ayrıca bugüne kadar 8 milyon YTL harcayan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na kuş gribi hastalığı ile mücadele için Maliye Bakanlığı'ndan 25 milyon YTL ek ödenek aktarıldı.