Gündem
  • 21.11.2016 15:16

Tayyip Erdoğan'ın Şangay çıkışı Almanları çıldırttı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Şangay Beşlisi'nden biri olabiliriz" sözleri üzerine AB ve NATO'da tedirginlik başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, "Türkiye’nin Şanghay Beşlisi içinde yer alması, çok rahat hareket etmesini sağlar" sözlerine Rusya ve Çin'den olumlu mesajlar gelmişti.

Gelişmelerin üzerine Avrupa Birliği üyesi ülkelerin yöneticileri ile NATO yöneticileri arasında Erdoğan'ın bu çıkışına tepki gösteren de oldu, ortamı yumuşatmaya çalışan da.

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung'da "Erdoğan'ın yeni dostları" başlığıyla bir analiz yayınlandı. Bu analizde hem Erdoğan'ın hem de Türkiye'nin giderek otoriterleştiği ve Batı değerlerinden uzaklaştığı, Doğu blokundaki otokrasilerle daha yakınlık kurduğu türden iddialar dile getirildi

İşte analizde yer alan ifadeler:

Türkiye, Avrupa'dan bir adım daha uzaklaşıyor ve doğudaki otokrasilere bir adım daha yaklaşıyor.

"ŞANGAY ÇOK GEVŞEK BİR BİRLİK"

Erdoğan, ülke olarak AB'ye "sabitlenmediklerini" aksine başka fırsatlar araştırdıklarını ve bu bağlamda Rusya ile Çin'in başını çektiği Asya rejimlerinden oluşan gevşek bir birlik olan "Şanghay Beşlisini" saydı. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Türkiye'nin üyeliğini görüştüğünü dile getirdi.

"İKİNCİ KURTULUŞ SAVAŞI DERKEN, BATI'DAN KURTULUŞ MU?"

Bununla, Erdoğan'ın Türkiye'nin "ikinci kurtuluş mücadelesi" sloganından neyi anladığı giderek anlaşılıyor. İlki, Osmanlı İmparatorluğu'nun devamı olarak 100 yıl önce Türkiye'yi ortaya çıkarmıştı. "İkinci Cumhuriyet" için verilen "yeni kurtuluş mücadelesiyle" ilgili olarak ise şu soru akla geliyor: Kimden kurtuluş? Batı'dan mı? Bir liberal demokrasi değerlerinden mi çözülme?

ERDOĞAN AB'DEN GELEN ELEŞTİRİLERİ DUYMAK BİLE İSTEMİYOR

Türkiye'nin yeniden yapılandırıldığı yönündeki Avrupa'dan gelen eleştirileri Erdoğan (artık) duymak istemiyor. O kendisini otokrat hükümdarlar arasında daha rahat hissediyor ve dolayısıyla tehlikeli bir bağımsızlığa doğru yöneliyor.

Güncellenme Tarihi : 21.11.2016 15:21

İLGİLİ HABERLER