TBMM BAŞKAN VEKİLİ SADIK YAKUT :"SULTANAHMET CAMİİ NASIL OKUL AÇAMAZSA, RUM KİLİSESİ DE OKUL AÇAMAZ"
DEVLET ARIK
ANKARA- İstanbul Heybeliada'daki Ruhban Okulu'nun yeniden açılması için başlatılan girişimler, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) TBMM Grup Toplantısı'nın basına kapalı bölümünde tartışmalara yol açtı.
TBMM Başkan Vekili ve Kayseri Milletvekili Sadık Yakut, Heybeliada'daki Ruhban Okulu'nun yeniden açılması girişimlerine tepki göstererek, "Bu konuda dikkatli olmalıyız. Sultanahmet Camii nasıl okul açamazsa, Rum kilisesi de okul açamaz" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Ruhban Okulu'nun Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliği konusundaki problemlerden biri olduğunu kaydetti.
AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nın basına kapalı bölümünde ağırlıklı olarak 'Ruhban Okulu' tartışmaları gündeme geldi. Gündem dışı söz alan TBMM Başkan Vekili ve Kayseri Milletvekili Sadık Yakut, Ruhban Okulu'nun açılmasının Lozan Antlaşması'nın ruhuna aykırı olduğunu belirterek, "Lozan Antlaşması ile gayri Müslimlere düzenlemeler belirlenmiştir. Son yıllarda yapılan düzenlemelerle, gayri Müslimlere önümle hak ve imkanlar verilmiştir. Birçok yasa hayata geçirilmiştir" diye konuştu.
Ruhban Okulu açılmasıyla ilgili girişimlerin 'karşılıklılık esası'na göre yapılması gerektiğini vurgulayan Yakut, "Türkiye'deki azınlıkların durumunun düzeltilmesine karşılık Batı Trakya'daki Müslümanlar'ın durumunu düzeltilmelidir. Sultanahmet Camii nasıl okul açamazsa, Heybeliada'daki Rum kilisesi de okul açamaz. Hükümet bu konuda dikkatli olmalıdır" uyarısında bulundu.
Yakut'un bu sözleri üzerine kısa bir değerlendirme yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Ruhban Okulu açılması konusunun problemli bir konu olduğunu söyledi. Erdoğan, Batı Trakya'da olumsuz bazı gelişmeler olduğuna işaret ederek, müftünün cemaat yerine Yunan makamları tarafından atandığını kaydetti.
Ruhban Okulu açılmasının Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusundaki problemlerden biri olduğunu ifade eden Erdoğan, "Bu konuya AB'nin de ilgisi var. Bizim görüşmelerimiz sürüyor" diye konuştu.
TÜZMEN'DEN İHRACAT RAPORU
Grup toplantısının basına kapalı bölümünde bakanlığının icraatları hakkında bilgi veren Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracatta olumlu gelişmeler olduğunu belirterek, "İhracat çok iyi. Geçen yıla oranla yüzde 33 oranında artış var. 40 milyar doları geçtik. 100 milyar dolarlık ihracat hedefini tutturma potansiyelimiz var. Ancak bir problem var. İhracat ile ithalat arasındaki açık 20 milyar dolar. Bunun kapatılması lazım. Ayrıca kur politikası da dış ticarete göre ayarlanmalıdır" şeklinde konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de, el konulan ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'e ilişkin açıklamalarda bulunarak, "'Rüşvetin belgesi olur mu?' diyorlardı. Olur. Rüşvetin belgesini çok yakında açıklayacağız" diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:01