Yaşam
  • 27.6.2008 07:03

TEKSAS'I GEÇTİK!.. 2 EVDEN BİRİ SİLAHLI!..

2 evden 1'i silahlı

Türkiye'de her sevincin kana bulanması sürpriz değil... Çünkü sokaktaki 7 kişiden 1'inde silah var. Toplam 10 milyon ölüm aracından ise sadece 2.5 milyonu ruhsatlı.

Türkiye bireysel silahlanmada dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. Özellikle Turgut Özal'ın başbakanlığının son dönemlerinde hazırlanan ve silah ruhsatını almayı kolaylaştıran yasayla birlikte, bireysel silahlanma da hız kazandı. Yasanın çıkmasından bu yana geçen 18 yıllık sürede 2 milyondan fazla kişi silah ruhsatı alırken, toplam rakam 2.5 milyonu aştı. Ruhsatsız silahlarla birlikte Türkiye'de bireysel silah sayısının 10 milyonu geçtiği belirtiliyor. Bu da ortalama her 7 kişiden 1'inin silahlı olduğunu gösteriyor. Resmi olarak ruhsatlı silahların yarıya yakını belde taşınıyor. Geri kalanı ise evlerde ya da işyerlerinde duruyor.

EN ÇOK RUHSAT ANKARA'DA
Silahın en çok sevildiği Karadeniz şehirlerine nazaran ruhsatlı silah sayısında birincilik, bürokrat şehri Ankara'da. Başkent'i en çok silah ruhsatı olarak İstanbul izliyor. En az ruhsatlı silahın olduğu il ise Tunceli. Silah ruhsatı başvurularında en çok gösterilen sebep can güvenliği. Özellikle, kuyumcu, kurye gibi meslek sahipleri iş riski sebebiyle silah ruhsatına başvuruyor. Bu arada silah ruhsatına başvuranların yaklaşık yüzde 20'si "Evde bulunsun" derken, yüzde 15'i merak ve hobi olarak silah istiyor. Avcılık atıcılık için silah taşıyanların oranı ise yüzde 10.

UMUT VAKFI HATIRLATTI
Bireysel silahlanmayla mücadele eden sivil toplum örgütlerinin başında, Umut vakfı geliyor. Nazire Dedeman'ın başkanlığını yaptığı vakıf, mücadelesinde önemli mesafeler katetti. Bu konuda kampanyalar düzenleyen vakıf, bireysel silahlanmayla ilgili çarpıcı rakamları da ortaya koyuyor. Emniyet ve jandarma verilerine dayanılarak hazırlanan istatistiklere göre, bireysel silahlanma her geçen yıl artıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, suçlarda silahın kullanılması ile amaçsız silah kullanılması her geçen gün artan rakamlar sergiliyor. 2006 yılında suçta kullanılan ruhsatsız silah sayısı, ruhsatlıların 7.5 katı oldu.

KURUSIKI SATIŞI PATLADI
Ateşli silahların yanında Türkiye'de hızla yayılan bir başka tehlike de kurusıkı silahlar. Herkesin rahatlıkla edinebildiği bu silahlarda da sayı her geçen yıl artıyor. Satış rakamlarına bakıldığında, yılda 200 bine yakın kurusıkı silah satıldığı ortaya çıkıyor. Toplam kurusıkı silah sayısının da 500 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

DEVLETİN GELİR KAYNAĞI
Devlet, ruhsatlı silahların taşıma ve bulundurma ruhsatlarından yılda yaklaşık 60 milyon YTL gelir elde ediyor. Silah sahipleri 5 yılda bir taşıma ruhsatı için bin YTL, bulundurma ruhsatı için 250 YTL ödüyor.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:19

İLGİLİ HABERLER