TEMA BAŞKANI KARACA: "BU MİLLETİ DERVİŞLER EVLİYALAR KURTARMAZ"
SAFURE CANTÜRK
ANKARA- Ulusal Tarım Kongresi'ne 'Derviş' damgasını vurdu. TEMA Başkanı Hayrettin Karaca, Dünya Bankası'nın ülkeyi kurtarmak için CHP Milletveki Derviş'i gönderdiğini ancak onun ülkeyi daha da kötü duruma getirdiğini belirterek, "Bu milleti dervişler evliyalar kurtaramaz" dedi.
CHP Osmaniye Milletvekili Uzdil ise yanlış tarım politikaları uygulanırken Derviş'in olmadığını söyledi. Türkiye Ziraatçiler Derneği ve Ankara Ticaret Odası tarafından gerçekleştirilen 3. Ulusal Tarım Kongresine, Devlet Bakanı Beşir Atalay, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Mehmet Ağar, CHP Osmaniye Milletvekili Necati Uzdil, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, TEMA Başkanı Hayrettin Karaca, Tarım ve Köyişleri eski Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin ve Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün katıldı. Kongrede söz alan TEMA Başkanı Karaca, konuşmacıların tarımın sorunlarını anlattığını ancak esas sorunun toprakta olduğunu belirterek, "Bizi bu durumdan yine toprak kurtaracak" dedi.
IMF politikalarını eleştiren Karaca, IMF'nin yardım yaptığı ülkelerden aldığı faizin verdiği paranın iki katı kadar olduğunu ifade etti. Karaca, "Dünya Bankası'ndan Derviş gelmiş. Bu milleti Dervişler evliyalar kurtarmaz. Dünya Bankası, Derviş'i 'bir ülke nasıl aç bırakılır, nasıl yoksul bırakılır göster' diye bize gönderdi" diye konuştu. TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın bir konuşmasında, "Derviş olmasaydı biz böyle kazanamazdık" sözlerini hatırlatan Karaca, Derviş'in şimdi de CHP'yi sosyal liberal bir parti yapacağını söyledi. CHP Osmaniye Milletvekili Necati Uzdil, TEMA Başkanı Karaca'nın, Derviş ile ilgili eleştirilerinin yersiz olduğunu belirterek, "Tarım politikaları uygulanırken, Tarımsal KİT'ler satılırken bu ülkede Derviş yoktu. Ayrıca, Derviş'i CHP getirmedi ama biz Derviş'in beynini milletimiz için kullanacağız" şeklinde konuştu. Hükümetin tarım politikalarını eleştiren Uzdil, 1000 Köye 1000 Tarımcı Projesinin ve Kırsal Alanda Destek Projesinin yetersiz projeler olduğunu ve başarıya ulaşma şanslarının düşük olduğunu kaydetti. Uzdil, Bakan Güçlü'nün Türkiye'nin neden Yunanistan'dan pamuk ithal eder bir ülke haline geldiğini cevaplamasını istedi. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, ekonomide yaşanan olumlu gelişmelerin sadece rakamlarda kaldığını, nüfusun yüzde 60'ını oluşturan tarım ve inşaat sektörüne yansımadığını dile getirerek, "IMF, Dünya Bankası ve AB'nın tarımla ilgili dayatmaları tarımın Annan Planı'dır" dedi. Aygün, Türkiye'nin tarıma destek vermesini istemeyen AB ve ABD ülkelerinin kendi ülkerine 100 milyar euroluk destek verdiklerini hatırlattı. Hükümetin özelleştirme politikalarının da yanlış olduğunu vurgulayan Aygün, "114 yılda kurulan TEKEL, devletin 13 günlük faiz borcuna devredilemez" ifadesini kullandı. Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin ise IMF ve Dünya Bankası politikalarının Türk tarımına fayda sağlamadığını vurgulayarak, biran önce Türkiye'nin tarım politikasını oluşturmasını ve üretim seferberliğinin başlatılması gerektiğini söyledi. Yetkin, hükümetin acil eylem planı içerisinde olumlu icraatları olduğuna dikkat çekerek, bunun yanısıra TMO'nun küçültülmesi, nişasta bazlı şeker kotasının artırılmasının tarıma olumsuz yansıdığını kaydetti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:13