Spor
  • 12.11.2014 23:56

Terim hezimeti takmadı

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, Brezilya maçının sonrasında açıklamalarda bulundu. Tecrübeli hoca, Türk halkına Brezilya'yı izlettiği için mutlu olduğunu söylerken, kendi durumumuzu gördüğümüz için, böyle bir hezimetin 'milat' olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

A Milli Takım’ın Brezilya’ya 4-0 mağlup olduğu maçın ardından Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, “Federasyon başkanına, bize, oyunculara kötü tezahüratların değişmesi lazım” dedi.
Türkiye’nin özel maçta Brezilya’ya 4-0 mağlup olduğu karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında Fatih Terim açıklamalarda bulundu.
Terim, “Bir defa böyle bir gerçekleri görmekten ve biz başta olmak üzere böyle bir durumla karşı karşıya kalmaktan dolayı mutluyum. Brezilya’nın ne kadar kaliteli bir takım olduğunu gördük. Yoksa abartılar; ‘O uçuyor, bu kaçıyor’ şeklinde devam edecek. O yüzden bugün milat olur inşallah. Bu tip maçlar eğer milat olursa, gerçekleri ifade etmemiz gereken şeyler de olacaktır. Yapacağımız programlar ve projeler için önemli bir veri olur bize bugünkü maç. Bu yüzden bu bizi ilgilendiren bir durum. Bu yüzden dünyanın en güzel takımlarından birini seyretmekten dolayı çok mutluyuz. Çok önemli oyuncular seyrettiğimiz için mutluyuz. Bir kalifikasyon maçı öncesi Brezilya ile oynadık. Bende Kazakistan ayarında bir takımla oynayıp, takımıma ayar çekmeyi bilirdim. Önümüzdeki maç inşallah Arjantin'le olur. Mesela dakika 90 Neymar hala top istiyor ve hala istiyor. Taffarel ve Dunga ile konuştum, onlarda antrenmanda aynı futbolu oynadığını söylüyor. 'Yarın antrenmanda yine bu Neymar olacak' diyor. Alacağımız örnek şeyler bunlar olmalı” açıklamasını yaptı.

OYUNCULARIM HERKESTEN ÇOK ÜZÜLÜYOR”
Brezilya’nın yıldızlar topluluğu olduğunu ifade eden Fatih Terim, “Yıldız çıkarmak için bu yaklaşımımız yetmez. Doğruları, gerçekleri yaşamamız lazım. Fizik olarak, mücadele olarak yaşamamız lazım. Aynı şekilde psikolojik ve teknik olarak da. Ancak daha da önemlisi bugün 19. dakika Hamit’in verdiği geri pasın dışında pozisyon vermedik. Federasyon başkanına, bize, oyunculara kötü tezahüratların değişmesi lazım. Neymar’ı Willian’ı alkışlayanlar, bizim oyuncularımızı da desteklemeli. Onların buraya gelmesinden keyif aldık. Ama bizim çocuklarımız neden yuhalanıyor. Nedir bu kastımız. Hep beraber el birliği yapalım. Sonuç; yeri geldi mi hazırlık maçı diyoruz ama muhakkak ki önemli. Aradaki farkı ifade ettim zaten. Ama çözüm yolu bu değil ki. Çocuklarımız sevecek ki oynanılan oyunda destek görmeliler ki biraz daha mücadele etsinler. Onları taraftar kucaklayacak ki onlar biraz daha mücadele etsinler. Kimse memnun değil, bende değilim. Ama onlar, yani oyuncularım herkesten çok üzülüyor” yorumunda bulundu.

“KÜÇÜK VİZYONLAR, BÜYÜK ŞEYİ GETİRMEZ”
Pazar günü oynanacak olan Kazakistan maçında seyircinin destek olması gerektiğinin altını çizen tecrübeli teknik adam, “Ama hep böyle yapıyoruz. Zaman zaman inşallah bu tip gerçeklerle karşı karşıya kalırız. Lazım da bence. Türkiye ligindeki mücadele yetmiyor ama bir başladık ki konuşmaya felaket. Küçük vizyonlar, büyük şeyi getirmez. Bahaneler, sebepler omuz omuza her faulde atmayacaksın kendini. Herkes çalmıyor düdüğü. Özbek hakem muhteşem yönetti maçı. Brezilya iyi ki buraya geldi. İyi ki bu maçı almışız. Büyük cesaretle futbolun güzelliğini tadarak bir gün geçirdik. Üzgünüz. Ama benim çocuklarım dayak yemekten bıktı. Zaten ben ölmüşüm 2-0 mağlup olmuşum, ‘yuh ona’ ‘çık buna’. Bu takım kendi evinde 7 gol yedi. Sadece fiziği, teknik taktiği değiştirmemiz yetmiyor. Kendimize birde futbol kültürü koymamız gerekiyor. Döverek değil, söverek değil. Esas bana göre bugün budur alınması gereken. Bu turnuva olmaz ötekisi olur. Omuz omuza geliyoruz, biz düşüyoruz hakem, ‘devam’ diyor. Gol yiyoruz sonuçta normal bir şekilde oyuna devam etmemiz lazım ama taraftarın yaptıkları sebebiyle bütün moralimiz bozuluyor. Çünkü bütün etkenler aleyhimize. Biz az koşup, az mücadelemize rağmen beklentimiz çok. Hepimizin tekrardan bu milat olmalı inşallah” dedi.

“BREZİLYA’YI AĞIRLAMAKTAN SON DERECE KEYİF ALDIK”
“Bu çocukları sarıp sarmalayacağız” diyen Türkiye Futbol Direktör Fatih Terim, “Yeni gelecek oyunculara çok önemli bir mesaj olabilir bugün. Benim bu gece için düşüncem, Türkiye’nin alması gereken ders budur. Brezilya’yı ağırlamaktan son derece keyif aldık. Sempatik bir takım. Ama sevmeyi deneyelim. Bizim çocuklarımız da sempatiktir” açıklamasında bulundu.
Terim, “İnsanın kendi vatandaşından, insanından birini protesto etmesi, bağırması hoş değil. Pazar gününe kadar onların hepsini halletmeye çalışacağız. Bunu sadece uluslararası maçlar için söylemiyorum. Amatör kümede kavgalar, hocalara küfürler, hakemlere farklı farklı şeyler. Biz kendi içimizde halletmeliyiz bunları. Ben de hatalıysam bu da görülmeli. Kaybetmenin dünyanın sonu olmadığı bir ortam oluşturmalıyız. Bu tip ortamlar performansı azaltır. İnsan rahat olursa iyi şeyler yapar” ifadelerini kullandı.

"TAFFAREL YANIMA GELDİ..."

"Bir şeylerin yeterli olmadığını, küçük vizyonlarla bir yere gidilmeyeceğini bilmemiz lazım. Sevgi ortamında, kendi gerçeklerimizi görerek yapabiliriz. İzlanda maçında, yıldızlar diye sorduklarında ben de yıldızlar kim demiştim. Taffarel geldi biraz önce, yarın antrenmanmları var, bana Neymar yine aynı koşuyor dedi. Uzun vadeli projeler yapmalıyız. Böyle yıldızlar topluluğunu seyrettirdiğimiz için Türk halkına çok mutluyum. Bizde de bazı gerçekler bu tip gerçekleri görerek değişebilir."

"KENDİ EVLATLARIMIZI DÖVMEYELİM"

"Bunlar bizim çocuğumuz. O hatalı, beriki hatalı, ben hatalı itiraz yok. Bizim çocuklar elinden geleni yapmaya çalışıyor. Kötü oynuyor, iyi oynuyor. Ama 15. dakikada ne oyuncular, ne federasyon başkanı bunu hak ediyor. Bizim çocuklar da alkışlanmalı. Pazar günü bir yarışma içinde maça çıkacağız. Kendi evlatlarımızı dövmeyelim. Kötü oynayabilirler, ben de kötü yöbetebilirim. Ayağına gelince yuhluyorsunuz, öbür tarafa gelince alkışlıyorsunuz. Bunun tadını çıkarmalı. Ben bu maçı Kazakistan'ın oyun anlayışı böyle diye başka takım da seçebilirdim. Hayır, ben Arjantin ile de oynayalım da Messi'yi de izlesinler diye uğraşırken... Bu seyirci kültürünü, yaklaşımı değiştirmemiz lazım. Bu oyuncuların hiçbiri bunu hak etmiyor. Bizim görevimiz onları el üstünde tutmak. Bunlar bizim evladımız. Hepimiz de böyle olmalıyız. "

"DAHA İYİSİ VAR DA OYNATMADIK MI?"

Sağ bek oynar mı, santrofor bu mu olmalı falan... Sorarlar, daha iyisi var mı da oynatmadık mı? Bazen böyle milatlar vardır, aradaki farkı görüyoruz. Neymar 90. dakika yanımda orada top istiyor. Soruyorlar, benim atmam lazım diyor. Heralde onun istekleri de başka oyuncuları yakalamak. Biz de ne yapmalıyız ki oralara gelmeliyiz. Ben yapmam başkası bulunur. Konu bu değil. Bu ülkede zaman zaman böyle bir takım gelmeli ve gerçekleri gözümüze batırmalı ki, biz... Ben pesimist bir insan da değilim, çok iyimser bir insanım. Bazen kulübede bile aciz kalabilirsiniz. Neymar'ı da alkışlayalım, Brezilya'yı da alkışlayalım, bizim çocukları da alkışlayalım. Doğruları ülke olarak yapmamız lazım. Önemli bir ders, önemli bir milat."

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:22

İLGİLİ HABERLER