Gündem
  • 20.4.2010 17:54

"TERÖR SUÇLARI, 1980'LERDEKİ OLAYLARLA EŞİT HALE GELDİ"

ABDULLAH COŞKUN/İSTANBUL

Çocuk ve Hukuk konulu kolokyumun ikinci gününde "Çocuk ve Terör Suçları" konulu oturum 9. Ceza Daire Başkanı Mahmut Acar ve "Çocukların Cinsel İstismarı" konulu oturum 5. Ceza Daire Başkanı Ahmet Ceylani Tuğrul başkanlığındaki yuvarlak masa toplantılarıyla gerçekleşti.

Yargıtay Birinci Başkanı Hasan Gerçeker'in de bulunduğu yuvarlak masa toplantılarında Alman ve Hindistan Yargıtayları da çocuk sorunlarını tartıştılar ve çözümler konusunda fikirlerini bildirdiler.

Çocuk ve terör suçları konusundaki sabah oturumunda konuşan 9. Ceza Dairesi Başkanı Mahmut Acar, son yıllarda yaşanan terör olaylarının 1980 yılındaki seviyelere ulaştığını söyledi. Acar, "1980'li yıllarda sadece terör suçlarına bakan 9. Ceza Dairesi, 2000 yılına doğru terör suçları azalınca, Yargıtay Başkanlar Kurulu tarafından terör suçlarına ilaveten tedbirsizlik ve dikkatsizlik suçları da dairemize verildi. Ancak son yıllarda görülüyor ki terör suçları tekrar arttı ve 80'li yılların seviyesine çıktı. Mümkün olsa yine sadece terör suçlarına bakalım diyeceğiz" dedi.

Acar, 826 terör örgütüne ait dosyada 15-26 yaş oranının yüzde 25'lerde olduğuna dikkat çekerek, "Terör örgütü PKK'nın içerisinde 14-25 yaş grubu çocukların oranı yüzde 54 olarak hesaplanmıştır. Bu oranlar ciddi ve kaygı verici boyuttadır" diye konuştu.

Acar, çocuk suçluğuna neden olan faktörleri de sıralarken, şunları söyledi, "Tüm olayları, öce hakim, sonra anne baba olarak takip etmekteyiz. Ülkemizdeki çocukların, temelde ekonomik ve sosyal sebeplerle suça itildiklerini görürüz. Bunu biraz daha açacak olursak, başta yoksulluk, anne baba işsizliği, aile içi şiddet, cinsel istismar, barınma sorunları, olumlu geleceğe yönelik beklentiden yoksunluk, feodal etkiler, suç ve terör örgütlerinin çocukları bu suçta kullanmasında başta gelir"

İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahri Öztürk ise, üniversitesi olarak bilimsel platformda tartıştıkları veya elde ettikleri bilgilerle, topluma fayda sağlayacak şekilde çalışmalara yön verdiklerini belirterek, "Bu doğrultuda bu yıl ilk defa Türkiye, Almanya ve Hindistan Yargıtaylarını bir araya getirerek "Çocuk ve Hukuk" konulu kolokyum düzenliyoruz. Her yıl, farklı bir konuyu ele alarak tartışacak ve elde ettiğimiz sonuçları gerekli kurum ve kuruluşlarla paylaşarak akademik misyonumuzu yerine getirmeye devam edeceğiz" dedi.

Toplantının öğleden sonraki bölümünde ise "Çocukların Cinsel İstismarı" konusu ele alındı. 5. Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Ceylani Tuğrul'un konuşmacı olarak katıldığı oturumda, akademisyenler, karşılıklı diyaloglarla çözüm önerilerini anlatarak fikirlerini bildirdi.
Toplantı, yarın yapılacak olan "Müstehcenlik" konusuyla sona erecek.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:33

İLGİLİ HABERLER