Amerika'nın Irak'ta görevlendirilmek üzere Türkiye'den asker istemesi, AKP'de yeni bir tezkere tedirginliğine yol açtı. Süleymaniye'de Türk askerlerinin ABD askerleri tarafından gözaltına alınmasının ardından, Meclis'e getirileceği düşünülen tezkerenin kabul edilmesi olasılığı düşük görülüyor.
AKP'li TBMM İdare Amiri Abdullah Çalışkan, yaşanan olayların ardından hükümetin yeni bir tezkere getirme olasılığını düşük gördüğünü söyledi.
'ABD'nin Irak'taki istila, talan ve işgaline bizim bekçilik yapmamız mümkün değil. Bir tek milletvekilinin dahi böylesi bir tezkereye oy vereceğini zannetmiyorum. Amerikalı'nın canı kıymetli de, biz Türk askerini sokakta mı buluyoruz?' dedi. ABD'nin resmen dile getirmediği talebiyle ilgili henüz karar vermeyen hükümetin de formül aradığı öğrenildi. Hükümetin milletvekillerinden gelebilecek tepkiyi dikkate alarak, yeni bir tezkere riskini göze almak yerine, 20 Mart tarihinde TBMM'de kabul edilen, hava koridorunun açılması ve Türk askerinin Kuzey Irak'a geçişini öngören tezkere çerçevesinde işlem yapmayı planladığı belirtildi. Türk askerinin Kuzey Irak'a geçişini de kapsayan ve 20 Mart'ta kabul edilen tezkerede, hükümete 6 aylık yetki verilmişti. Hükümetin de şimdi henüz süresi dolmayan bu tezkereye dayanarak ABD'nin talebi doğrultusunda Türk askerlerini Irak'a gönderebileceği ifade edildi. Ancak asker göndermeye karar verilmesi durumunda yeni bir tezkereye ihtiyaç olup olmadığı araştırılıyor. Çünkü tezkerede sadece Kuzey Irak'ta asker bulundurulması öngörülüyor.
akşam
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:22