Dünya
  • 10.2.2024 21:57

The New York Times : İsrail askerleri vahşetten zevk alıyor

Evleri yıkmaktan ve masum insanları öldürmekten zevk alıyorlar! 
Katillerin yayınladıkları videolar, Gazze Şeridi'ne giren işgal askerlerinin davranışlarını vurguluyor 

Amerikan gazetesi The New York Times , İsrail askerlerinin, İsrail'in Gazze Şeridi'ne karşı yürüttüğü savaş çerçevesinde kendilerine verilen görevleri yerine getirirken sergiledikleri davranışları gösteren videolarla ilgili bir haber yayınladı . 

Raporda, videolardan birinde bir İsrail askerinin Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahia'da bir sokakta buldozer sürerken ve tahrip olmuş bir arabayı yarı yıkılmış bir binaya doğru iterken kamera önünde başparmağını kaldırdığı görülüyor. 
Askerin, askeri milli marş eşliğinde TikTok sayfasında yayınladığı videonun başlığında şu ifadeler yer alıyordu: "Yok ettiğim mahallelerin sayısını saymayı bıraktım."

İsrail askerleri Gazze'deki yıkımla övünüyor 

İsrail'in Ekim 2023'te Gazze'ye karşı savaşının başlamasından bu yana askerler, sosyal medya platformlarında Şeridi'nin içinden videolar paylaşıyor; Bu, sahadaki operasyonların nadir ve yetkisiz bir görünümünü sağlar. Bu videolardan bazıları, onları yayınlayan askerlere yakın küçük çevrelerde görüldü, bazıları ise yüzbinlerce kez izlendi.

İsrail askerlerinin mağazaları yağmaladığını belgeleyen videolar 

Diğer videolar, yerel mağazaların ve sınıfların yağmalandığını, Filistinliler hakkında aşağılayıcı yorumlar yapıldığını veya bazı aşırı sağ politikacılar tarafından teşvik edilen kışkırtıcı bir fikir olan Gazze'de İsrail yerleşimleri inşa etmek için görünüşte sivil alanların buldozerlerle yıkıldığını gösteriyor.

Askerler tarafından yapılan bazı paylaşımlar, sosyal medya sitelerinin askerler tarafından kullanılmasını yasaklayan ve özellikle "IDF'nin halkın gözündeki imajını ve algısını etkileyebilecek" içeriğin yayınlanmasını yasaklayan IDF düzenlemelerini bile ihlal ediyor. 

İsrail işgal ordusu da yaptığı açıklamada, askerlerin çektiği ve The New York Times'ın raporunda incelediği videoları kınadı.

Ancak buna benzer yeni videolar internette yayınlanmaya devam ediyor ve izleyicilere sosyal medya platformlarının savaşı nasıl değiştirdiğini hatırlatıyor.

İsrail'in Gazze'ye karşı yürüttüğü savaşın yoğun bir şekilde incelenmesiyle birlikte askerlerin çektiği birçok video, yaygın eleştirilere yol açtı. Hatta bu videolardan biri incelendi ve Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'na açtığı, İsrail'in soykırım yapmakla suçlandığı ve İsrail'in kategorik olarak reddettiği davada beş video daha delil olarak gösterildi.

Gazete, İsrail ordusundaki muharebe mühendislik birimlerine atfedilen ve buldozerlerin, ekskavatörlerin ve patlayıcıların evleri, okulları ve sivil binaları yok etmek için kullanıldığını gösteren 50'den fazla videoyu takip ettiğini açıkladı.

İsrail işgali Gazze Şeridi'nde şiddetli savaşlar yürütüyor

Büyük çapta yıkım

İnsan hakları uzmanları, İsrail işgal ordusunun kontrolündeki bölgelerde bu tür yıkımların boyutuna ilişkin endişelerini dile getirerek, uluslararası savaş standartlarının sivil mülklerin yok edilmesi için açık bir askeri gerekliliğin olması gerektiğini söyledi.

Videolardan birinde, Gazze'nin kuzeyindeki kıyı bölgesinde yer alan ve aslında bir Filistinliye ait olan yıkılmış bir evin yıkıntıları üzerinde duran bir asker gösterilirken, arka planda "Burası benim evimdi," diyen alaycı bir İsrail şarkısı duyuldu. Elektriksiz, doğalgazsız” diyerek pencereye giderek dışarıdaki yıkım alanını işaret etti. Uydu görüntüleri evin Aralık ayında yıkıldığını gösterdi.

Tünelleri keşfedin ve yok edin 

Gazze'deki Filistin İnsan Hakları Merkezi'nde uluslararası insan hakları avukatı olan Basil Sourani ise şunları söyledi: "Bu yürek parçalayıcı ve insanlık dışı bir şey ve İsraillilerin temelde sizi anavatanınızdan, Filistin'den sürmek istediğini gösteriyor. 

Gazete, incelediği hesapların çoğunun, ordunun önünü açmak, tünelleri keşfedip yok etmek ve yapıları yıkmak için buldozerler de dahil olmak üzere ağır ekipmanlar kullanan İsrail işgal ordusunun muharebe mühendisi birliklerindeki askerlere ait olduğunu açıkladı.

Ocak 2024'ün başlarında Gazze'nin güneyindeki Han Yunus banliyölerinde çekilen bir videoda, arka planda konut binaları yıkılan patlamalardan önce mühendislik birimlerindeki askerlerin nargile içtiği görülüyor. Daha sonra birbirlerine kadeh kaldırmak için fincanları kaldırırlar.

Ohio Eyalet Üniversitesi'nden uluslararası insan hakları hukuku alanında uzmanlaşan fahri hukuk profesörü John Quigley ise şunları söyledi: "Gazze'deki konut binalarının yıkımının boyutu, IDF'nin özel mülkiyeti korumak için özel mülkiyeti korumak için bir standart kullandığını gösteriyor. uluslararası savaş standartlarına uymuyor.” 

Güncellenme Tarihi : 10.2.2024 22:32

İLGİLİ HABERLER