Gündem
  • 2.4.2024 12:02

The New York Times : srail'in desteği Berlin için utanç verici hale geldi

İşgalin Gazze'de işlediği suçlar Almanya'nın tutumunda somut bir değişiklik.. The New York Times: İsrail'in desteği Berlin için utanç verici hale geldi 

Almanya Başbakanı Olaf Schulz, Mescid-i Aksa Tufanı sonrasında işgale destek açıklayan ilk Batılı liderlerden biriydi. Almanya'nın "İsrail'in yanında tek bir yeri" olduğunu ancak bu yerin, İsrail'in en büyük ikinci silah tedarikçisi ve liderliği İsrail'i varlığının ulusal nedeni olarak tanımlayan Almanya için bir utanç kaynağı haline geldiğini söyledi. The New York Times tarafından yayınlanan What'a göre, Holokost günahının kefareti .

Geçtiğimiz hafta İsrail'in Gazze'ye yönelik işgal saldırıları devam ederken, Almanya Başbakanı Tel Aviv'de bir kez daha Netanyahu'nun yanında yer aldı ancak bu sefer farklı bir tonda konuştu. Şunu merak etti: "Hedef ne kadar önemli olursa olsun, bu yüksek fiyatın gerekçesi olabilir mi?"

Almanya'nın işgale ilişkin

32.000 kişiyi aşan ölü sayısına yönelik artan uluslararası öfke ve Şerit'in ufkunda beliren kıtlık olasılığıyla birlikte Alman yetkililer, ülkelerinin İsrail'e verdiği desteğin tüm sınırları aşıp aşmadığını merak etmeye başladı.

Bu yeni sert üslup, kısmen işgalin, güneydeki Gazze şehrinde bulunduğunu söylediği Hamas üyelerini takip etmek için Refah'a girmenin gerekliliğine vurgu yapmaya devam etmesinden duyulan korkunun bir sonucu olarak ortaya çıkıyor.

Almanya'nın tutumundaki bu değişiklik birkaç hafta içinde somut hale geldi.

Ocak ayında - El Aksa Tufanı Operasyonu'ndan birkaç ay sonra - Almanya, Uluslararası Adalet Divanı'nda Güney Afrika'nın soykırım suçlamalarına karşı İsrail'i savunmak için müdahale etti.

Geçen ay Schulz, Münih Güvenlik Konferansı'nda İsrail'in uluslararası insancıl hukuku ihlal edip etmediğine ilişkin soruları yanıtlamayı reddetmişti.

Ancak bu hafta Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Cenevre Sözleşmelerini imzalayan ülkesinin "tüm taraflara uluslararası insancıl hukuka uyma görevlerini hatırlatmak zorunda olması" nedeniyle İsrail'e bir heyet göndereceğini söyledi.

Gazze'de durum 'cehennem'

Saldırıdan bu yana altıncısı olan bölgeye ziyaretinde Baerbock, Gazze'deki durumu "cehennem" olarak nitelendirerek, bir milyondan fazla insanın sığındığı Refah'ı işgal etmekten kaçınmanın gerekliliğini vurguladı.

"İnsanlar öylece ortadan kaybolamazlar" dedi.

Bu arada parlamentodaki merkez sağ Hıristiyan Demokrat Parti'nin dış politika sözcüsü Jürgen Hardt, Almanya'nın alabileceği en önemli kararın, UNRWA'nın bazı çalışanlarının UNRWA'ya fon sağladığı yönündeki iddiaların ardından fonu askıya almasının ardından alabileceği en önemli karar olduğunu söyledi. Mescid-i Aksa Tufanı'na katıldı.

Geçtiğimiz hafta Almanya , kuruluşa Gazze dışında faaliyet gösterdiği bölgelerde de fon sağlayacağını açıklamıştı .

Bilgili Alman ve Avrupalı ​​yetkililere göre, haftalar önce Alman diplomatlar UNRWA başkanı Philippe Lazzarini'yi görevden almaya çalıştı ve bunu fonun geri ödenmesi şartına bağladı.

Ancak aynı yetkililer, o zamandan beri Almanya'nın tutumunda gözle görülür bir yumuşama fark ettiklerini ve Almanların Lazzarini'nin görevden alınması talebinden vazgeçmiş gibi göründüklerini söyledi. Alman ve Avrupalı ​​yetkililer, Almanya'nın Mayıs ayına kadar Gazze operasyonlarını yeniden finanse edeceğini söyledi.

Berlin'deki Küresel Kamu Politikası Enstitüsü müdürü Torsten Boehner, "Bu basit bir önlem olabilir. Ancak Almanya'nın güvenilirliğine zaten zarar verildiğini düşünüyorum. Şimdi görev bu hasarı hafifletmek."

Güncellenme Tarihi : 2.4.2024 12:11

İLGİLİ HABERLER