Gündem
  • 15.4.2024 23:55

The Wall Street Journal : İsrail İran'a çok hızlı karşılık vermeli

Amerikan gazetesi "The Wall Street Journal" İsrail'in İran'a hızlı bir tepki vermesini öneriyor... ve İbranice bir web sitesi: Tel Aviv, Washington'a "başka seçeneği olmadığını" bildirdi.

American Wall Street Journal, 15 Nisan 2024 Pazartesi günü İsrail'in İran'a hızlı bir yanıt vermesini önerirken , İsrail Walla web sitesi İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant'ın Amerikalı mevkidaşı Lloyd Austin'e Tahran'a yanıt vermenin gerekliliği konusunda güvence verdiğini söyledi.

Amerikan gazetesi, Amerikalı ve Batılı yetkililerin (adını vermediği) İsrail'in "İran saldırısına hızla yanıt vermesini" beklediklerini söylediklerini aktardı.

Yetkililer, "ABD'nin İran'a yönelik herhangi bir saldırı operasyonuna katılmayacağını" ifade etti.

Aynı kaynağa göre ABD, İsrail'i bölgedeki çatışmanın büyümesine yol açacak hiçbir eylemde bulunmamaya çağırıyor.

"İsrail'in başka seçeneği yok"

İlgili bir bağlamda, İbranice "Wala" web sitesi, İbrani medyasına göre İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Amerikalı mevkidaşı Lloyd Austin'e "Tel Aviv'in İran saldırısına yanıt vermekten başka seçeneği olmadığını" bildirdiğini söyledi.

Web sitesi, Amerikalı bir yetkili ve ismini vermediği başka bir bilgili kaynağın şu sözlerini aktardı: “Gallant, 14 Nisan 2024 Pazar günü Austin'e yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail'in İran tarafından başlatılan benzeri görülmemiş saldırıya yanıt vermekten başka seçeneği olmadığını söyledi. İsrail'e karşı füzeler ve insansız hava araçlarıyla."

Aynı kaynağa göre Gallant, görüşme sırasında İsrail'in "balistik füzelerin kendisine ateşlendiği ve yanıt vermediği yeni bir gerçekliği kabul edemeyeceğini" de sözlerine ekledi.

Amerikan tepkisi

İki kaynak, İbranice internet sitesine yaptığı açıklamada, Gallant'ın görüşme sırasında İsrail'in "Tel Aviv'in Suriye'ye her saldırısında İran'ın kendi topraklarından İsrail'e saldırı ile karşılık vereceği bir durumu kabul edemeyeceğini" vurguladığını açıkladı.

Walla internet sitesi şöyle devam etti: "Austin de Gallant'a, ABD Başkanı Joe Biden'ın Cumartesi günkü görüşmesinde Başbakan Netanyahu'ya ilettiği mesajın benzerini iletti" ve "saldırının daha fazla tırmanmaması için her şeyin yapılması gerektiğini" vurguladı. bölge."

İsrail Savunma Bakanlığı ve ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Walla web sitesinde yer alan haberler hakkında yorum yapmayı reddetti.

İsrail Savunma Bakanlığı'nın telefon görüşmesine ilişkin resmi açıklamasında Gallant'ın "İsrail ordusu ile Amerikan ordusunun İran saldırısını püskürtmek için gösterdiği işbirliği ve koordinasyondan büyük takdir duyduğunu" ifade ettiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı da aynı görüşmeyle ilgili yaptığı açıklamada Austin'in Gallant'a "ABD gerilimi tırmandırmakla ilgilenmese de İsrail'i ve bölgedeki Amerikan güçlerini korumak için gerekli tüm adımları atmaya devam edeceği" konusunda güvence verdiğini söyledi. .”

İbranice internet sitesine göre, Biden yönetimi ve İsrail'in Batı'daki bazı müttefikleri, Netanyahu hükümetine "bölgesel bir gerilime yol açacağı korkusuyla karşı saldırı başlatmak için acele etmemesi" yönünde çağrıda bulunuyor.

Aynı kaynağa göre önde gelen Amerikalı yetkililer daha önce Biden'ın Cumartesi günü Netanyahu'ya "nasıl tepki vereceğini dikkatli ve stratejik bir şekilde çalışması gerektiğini" söylediğini ve İran saldırısını kontrol altına almanın temsil ettiği zaferden memnun olmasını önerdiğini belirtmişti. .

Tahran'a yanıt

İsrail, İran'ın saldırısına yanıt vermenin yollarını aramaya devam ediyor. Konuyu görüşmek üzere Pazartesi günü 3 saat süren bir İsrail Savaş Konseyi toplantısı yapıldı ve toplantının Salı günü yeniden başlaması bekleniyor. İbranice medya.

İsrail Kanal 12'nin haberine göre, Savaş Kabinesi Pazartesi günü yaptığı toplantıda İran'ın İsrail'e yönelik insansız hava araçları ve füzelerle saldırısının ardından İran'a zarar vermek amacıyla, ancak kapsamlı bir savaşa yol açmamak amacıyla bir dizi seçeneği tartıştı.

Cumartesi akşamı İran, İsrail'e yaklaşık 350 füze ve insansız hava aracı fırlattı. Tel Aviv bunların %99'unu yakaladığını iddia ederken, Tahran füzelerin yarısının İsrail hedeflerini "başarıyla" vurduğunu söyledi.

Bu, İran'ın Lübnan'daki Hizbullah da dahil olmak üzere kendisine bağlı gruplar aracılığıyla değil, doğrudan kendi topraklarından İsrail'e gerçekleştirdiği ilk saldırıdır. Bu saldırı, bu Nisan ayı başlarında Şam'daki İran büyükelçiliğinin konsolosluk bölümünü hedef alan saldırıya yanıt olarak geldi.

Tahran, Tel Aviv'i , önde gelen General Muhammed Rıza Zahedi de dahil olmak üzere İran Devrim Muhafızları'nın 7 üyesinin ölümüyle sonuçlanan Şam füze saldırısını başlatmakla suçluyor .

Tel Aviv, Şam saldırısının sorumluluğunu resmi olarak kabul veya inkar etmese de hem İran hem de İsrail, diğer ülkeyi ilk düşmanları olarak görüyor ve aralarında onlarca yıldır süren düşmanlık ve karşılıklı saldırı düzenleme suçlamaları var.

Güncellenme Tarihi : 16.4.2024 00:09

İLGİLİ HABERLER