TIP TARİHİNDE BİR İLK! AMELİYAT SIRASINDA ANNENİN KALBİ DURDURULDU
KAYNAK : Haber Vitrini
İSMAİL GÜNEŞ
SİVAS- Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi tıp tarihinde bir ilke imza attı. Kalbinde iltihaplanma bulunan 21 yaşındaki 25 haftalık hamile anneye açık kalp ameliyatı yapıldı. Başarılı geçen ameliyattan sonra anne ve bebeğin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilirken, ameliyatın 4 saat sürdüğü bildirildi.
ANNENİN KALBİ DURDURULDU
Ameliyat hakkında bir açıklama yapan Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kasım Doğan, riskli bir ameliyat yaptıklarını ancak başarılı olduklarını söyledi. Prof. Dr. Doğan "Kalbinde iltihap bulunan 21 yaşındaki Aysel Öztürk, isimli hastam aynı zamanda 25 haftalık hamileydi. Anneyi kurtarmak için ameliyat yapmak zorundaydık. 4 saat süren bir ameliyat oldu. Bu zaman içerisinde annenin kalbini durdurduk. Bebeğin yaşaması için de ayrı bir aletle sürekli kan ve hava verdik. Ameliyatımız başarılı geçti" dedi.
HASTALIK ENDER RASTLANIYOR
Hastalığa dünya tıp literatüründe ender rastlandığını ifade eden Prof. Dr. Doğan sözlerine şöyle devam etti:
"Birçok hamile anne kalp ameliyatı oldu. Ancak bunların çoğu hamileliğin ilk üç ayında veya son üç ayında yapılıyor. Bu türlü vakalarda anne üç aylık hamile ise bebeği feda ediyoruz. Son 3 ayın içerisinde bir hamilelik döneminde ise bebeği doğurtup, anneye kalp ameliyatı yapıyoruz. Bu bir ilk oldu. Kalbinde iltihap bulunan anne adayı dünyada ilk kez ameliyat edildi. Ayrıca, annenin doğum sürecinin tam ortasında olması da riski artırıyor."
Ameliyatın başarılı geçmesinden sonra anne ve bebeğin sağlık durumunun çok iyi olduğunu belirten Doğan, servise çıkardıkları Aysel Öztürk'ün sağlığının her geçen gün daha iyiye gittiğini kaydetti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 17:00