Ekonomi
  • 5.6.2022 13:21

TOKİ vatandaşa tek katlı bahçeli evler yapacak.. İşte o iller

Konutta devrim gibi adımlar: Kira artışına son, yüksek binalara veda

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, SABAH'a çok özel açıklamalar yaptı. Bakan Kurum; kira fiyatlarına yönelik yapılan düzenlemeler, uygun ücretlendirmelerle vatandaşların arsa ve konut sahibi olmasına özgü yürütülen çalışmaları duyurdu. Fahiş ev kira artış oranlarına son verilecek ve yüksek binalara veda edilecek. Onun yerine vatandaşın direkt sahibi olacağı tek katlı evler geliyor.

ev kiraları ve sıfır ev haberleri: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, SABAH'a çok özel açıklamalar yaptı. Bakan Kurum; kira fiyatlarına yönelik yapılan düzenlemeler, uygun ücretlendirmelerle vatandaşların arsa ve konut sahibi olmasına özgü yürütülen çalışmalar, Sıfır Atık Hareketi, millet bahçeleri ve müsilaj temizliğindeki son duruma dair pek çok konuda çarpıcı bilgiler verdi.

ATATÜRK HAVALİMANI MİLLET BAHÇESİ İMARA AÇILMAYACAK

"Atatürk Havalimanı Millet Bahçesiyle 5 milyon m2'lik bir yeşil koridoru İstanbul'a kazandıracağız. Millet bahçesi, hiçbir şekilde imara açılmayacak ve konut inşa edilmeyecek. 2023 yılına kadar, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına geldiğimizde 500 millet bahçemizi ülkemize kazandırmış olacağız.

100 yılda yapılabilecek çevre yatırımlarını, 20 yıl gibi kısa bir sürede başarmış olan bir ülkeyiz."

EV KİRALARI ÜZERİNDEKİ FAHİŞ ARTIŞA SON

Son dakika | Konutta devrim gibi adımlar: Kira artışına son, yüksek binalara veda

"20 yılda emlak rayici neyse siz bunu çarparsınız-bölersiniz ve aylık kiranız bu fiyatı geçemez. Kirada yıllık artışı, o yılın TÜFE ortalaması neyse bu çerçevede yapabilirsiniz. Aksi her durum kanuna aykırıdır. Hem ev sahibi vatandaşlarımızı hem de kiracılarımızı mutlu edecek bir düzenlemeyi önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanımız paylaşacak."

HAZİNE ARAZİLERİ VATANDAŞA AÇILACAK

"Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve TOKİ eliyle, arazi maliyetlerini de aşağı çekmek adına Hazine arazileri üzerinde çalışıyoruz. Bunları uzun vadeli ödeme şekli ile satışa çıkaracağız.

TEK KATLI EVLER YAPILACAK

Mesela bir arazide 500-1000 metrekarelik alanlar olacak ve tek katlı evler yapılacak. Bazı yerlerde, 3-4 katlı binalar yapılacak. Konut tipleri için biz projeler çalışacağız.

VATANDAŞ EVİNİ KENDİSİ DE YAPABİLECEK

Ancak vatandaş da imar planına uygun projesini hazırlayıp, ruhsatını alarak evini yapabilecek.

UCUZ VE TEK KATLI EVLER HANGİ İLLERDE YAPILACAK?

Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Konya, Adana gibi bilhassa konut fiyatlarının çok arttığı şehirlerde çalışıyoruz."

DENİZ MAĞARALARI ARAŞTIRMASI

"2011 yılından günümüze kadar 1.424 adet anıt ağacın tescilini yaptık. Bugün anıt ağaç sayımız toplam 9.333'e ulaştı. Türkiye genelinde 27 ilde 2.500'den fazla anıt ağacın bakım, iyileştirme ve tanıtıcı tabela çalışmalarını tamamladık. Ülkemizde ilk kez deniz mağaralarında jeolojik ve ekolojik araştırma başlattık. Bugün tarihi itibarı ile ülkemizde tabiat varlığı olarak tescillenerek korunan mağara sayısı 290'a ulaştırdık."

BİSİKLET VE YEŞİL YÜRÜYÜŞ YOLLARI

"3.000 km bisiklet yolu ve 3.000 km yeşil yürüyüş yolu, 60 km çevre dostu sokak ve 60.000 m² gürültü bariyeri yapıyoruz. Ülkemizin tarihi, doğası ve kültürüyle öne çıkan bölgelerini kapsayacak 3.165 km güzergâh için planlanan 'Anadolu Koridoru' ve 'Kıyı Koridoru' olarak iki güzergâh için çalışmalarımız devam ediyor. Bu plan kapsamında 1700 km'lik 1. etap güzergâhı için uygulama projelerinin çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda Kulu-Aksaray, Konya-Aksaray, Kulu-Konya güzergâhı için yaklaşık 400 km bisiklet yolunun projesi hazırlandı."

SÜREKLİ İZLEME MERKEZİ ÇALIŞMALARI

"Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri ile 355 tesise ait 713 adet baca çevrimiçi olarak izliyoruz. 2002 yılında Hava Kalitesi Ölçüm istasyonu sayısı 8 iken bugün, 360 istasyon ile ülke genelinde hava kalitesini izliyoruz. 2002 yılında arıtma tesisleri on-line olarak izlenmiyorken bugün Sürekli Atıksu İzleme Sistemleri ile debisi 5.000 m3/gün'ün üzerinde olan 430 tesisi, Marmara Denizi'ne kıyısı olan illerde 1.000 m3/gün ve üzeri tüm arıtma tesislerini online izliyoruz."

ŞEHİRLERİN GÜRÜLTÜ HARİTALARI

"Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Projesi (MARMOD) ile Marmara'daki izleme istasyonu sayısını 150'ye çıkardık. Marmara Denizi'nin bir dijital ikizini oluşturuyoruz. Pilot uygulamasını başlattığımız Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) ile egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan taşıtları plaka tanıma sistemiyle otomatik olarak tespit ediyoruz, hemen ölçümlerini yaptırıyoruz. EGEDES'in kurulumunu da 81 ilimizde bu ay içerisinde tamamlıyoruz. Şehirlerimizde 5 metreye kadar kısa mesafeleri dahi ölçebilen ve modelleyen 3 boyutlu NEFES yazılımıyla hava kirliliğine neden olan noktaları, kirlilik kaynağını artık hassasiyetle tespit ediyoruz. 25 ilimizde çalışmaları tamamladık. Ulusal ve uluslararası projelerle ise 66 ilin gürültü haritasını bitirdik."

DENETİMLERDE CUMHURİYET REKORU

"2021 yılında gerçekleştirilen 57.000'in üzerinde çevre denetimi ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek denetim sayısına ulaştık. 2002 yılında büyük endüstriyel kaza riski taşıyan kuruluşlara ilişkin bir kayıt sistemi yokken bugün 672 tesis kayıt altına alınmış, olası bir endüstriyel kaza durumunda yapılacak çalışmalara ilişkin Dahili Acil Durum Planlarımızı hazırladık."

ATIKSU ARITMA TESİSLERİ

"2002 yılında 145 atıksu arıtma tesisi ile belediye nüfusunun yüzde 35'ine atıksu arıtma hizmeti verirken yaptığımız çalışmalarla 1.176 atıksu arıtma tesisi ile nüfusumuzun yüzde 89'una bu hizmeti vermeye başladık. Arıtılan atıksuların yeniden kullanım oranını yüzde 3,5'e yükselttik. Bu rakam, dünya ortalamasının 5 katından fazla. Hedefimiz 2023 yılında bu oranı yüzde 5'e, 2030 yılında ise yüzde 15'e çıkarmaktır. Ülkemizde bulunan 1.176 belediye atıksu arıtma tesisinden 524'üne geri ödeme belgesi düzenlenmiştir."

MÜSİLAJ TAMAMEN TEMİZLENDİ

"Marmara Denizi'nin yüzeyinde veya dibinde müsilaj yoktur. Marmara Bölgesinde son 51 günde 8.865 tesis ve 27.548 gemi denetimi olmak üzere toplam 36.413 çevre denetimi gerçekleştirildi."

ATIK İTHALATI TARTIŞMALARI

"Atık ithalatına kota koyduk. Atıkların nitelikli bir şekilde kabulünü zorunlu kıldık. Plastik atık ithalatı yapan geri kazanım tesislerine, mali teminat zorunluluğu, ilave belgelendirme ve tesis kriterlerini getirdik."

SALDA GÖLÜ UNESCO'YA GİRECEK

"Salda Gölü'nün doğal yapısının inşaatlar nedeniyle bozulduğu iddiasında bulundular. Paylaşılan görüntülerdeki yer bataklık değil. İklim krizinin küresel ölçekte sebep olduğu mevsim normalleri çerçevesinde su çekilmiş. Sarı çamur görüntüsü de gölü besleyen gözelerden sızan suların üzerine ormanlardan, sazlıklardan çıkan polenlerin rüzgârla taşınmasından kaynaklı. Salda Gölü'nün UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dâhil edilmesi için de çalışmalarımıza devam ediyoruz."

Güncellenme Tarihi : 7.6.2022 00:10

İLGİLİ HABERLER

Onceki Sayfa
Sonraki Sayfa