
TOPBAŞ'TAN İSTANBULA İLGİNÇ BENZETME!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Atık Maddeleri Değerlendirme Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin (İSTAÇ)Eyüp Kemerburgaz'daki ek yakıt üretim tesisleri ve çevre laboratuvarının açılışı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş'ın da katılımıyla gerçekleştirildi. Açılış töreninde konuşma yapan Topbaş, İstanbul'da su sorununun olmadığını açıkladı. İstanbul'da günde 2 milyon ton su kullanılmakta olduğunu kaydeden Topbaş, "Su tasarrufu yapılması şart" diyerek konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "İstanbul'da su kesmeyeceğiz. Bu sıcaklara rağmen...Ancak İstanbullular bize yardımcı olursa. Melen'den su getirdik. Rezne'den de su getireceğiz. Melen'den aldığımız su 2005 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yayınladığı yönetmeliklere uygun. İstanbul'un suyunda hiçbir problem yok."
"İSTANBUL NEW YORK'TAN DAHA TEMİZ"
Atıktan Türetilmiş Yakıt Üretim Tesisi'ni açmaktan duyduğu mutluluğu anlatan Kadir Topbaş, ekolojik sistemin de değişimiyle birlikte çevre kirliliğinin hat safhada olduğunu belirtti. Şehirde yaşayan herkesin çevreci olması gerektiğini söyleyen Topbaş, "İstanbul, New York'tan daha temiz" şeklinde konuştu. Daha önceleri ilaçlama yapılıyor diyerek siyaset yapıldığını savunan Topbaş, ilaçlamanın organik yapılması gerektiğini belirtti.
Topbaş, geçtiğimiz yıla göre bu sene 10'da 1 oranında daha az sinek olduğunu kaydetti. İstanbul'da günde 14 bin ton çöp üretildiğini belirtenTopbaş, 20 ilçede pilot uygulama başlatılarak çöp ayrıştırmasıgerçekleştirildiğini anlattı. Topbaş, tesise gelen günde 9 bin ton çöpün işlemden geçirildiğini kaydetti. İstanbul'un temizliğinden artık dış basının da bahsettiğini belirten Topbaş, New York'tan daha temiz olduğu da söylenmekte olduğunu belirtti.
A.Ş. Genel Müdürü Osman Akgül de, İstanbul'da tüm çöplerin dönüştürülmesini amaçladıklarını vurgulayan A.Ş. Genel Müdürü Osman Akgül de, yapılan çalışmayı İstanbul genelinde yaygınlaştırmaya hedeflediklerini ve buradan üretilecek gübreyle organik tarıma da katkıları olacağını belirtti. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde görevli ve proje müdürü Tarık Baykara ise İSTAÇ ekipleriyle 1.5 yılda geceyi gündüze katarak bilimle uygulamayı bir araya getirdiklerini anlattı. Baykara, TÜBİTAK'ın 2005 yılından bu yana sanayi ile bilimi bir araya getirerek ülke adına olumlu işler çıkarmaya başladığını anlattı.