Gündem
  • 29.6.2009 10:40

TOPTAN’DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA: DEĞİŞİKLİK ASKERLE DE KONUŞULDU

Askere sivil yargılamayı getiren gece yarısı yasayla ilgili tartışmalar devam ediyor. Muhalefet “AK Parti bizi kandırdı” diyor. Hatta Baykal, “bu bir gece yarısı darbesidir” ifadesini kullanıyor. Erdoğan ise bu değikliğin, muhalefet partilerinin onayı alınarak yapıldığını söylüyor.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, bu değişikliğin Genelkurmay’la görüşüldüğünü söyledi.

Toptan, bu çarpıcı açıklamayı Gazete Habertürk’ten Balçiçek Pamir’e yaptı. İşte röportajın ilgili bölümü…

Askerlerin sivil mahkemede yargılanma mevzuu hakkında ne düşünüyorsunuz? Apar topar mı geçirildi?

Öyle apar topar geçirilme durum yok. Daha önce askeri ceza yasalarında bir sürü değişiklikler yapılırken bu konu da tartışılmıştı zaten. Ben o zaman Adalet Komisyonu Başkanıydım. O zamanda bir takım kısıtlamalar getirildi. Askeri yargının görev alanına giren birtakım hususlar sivil yargıya döndürüldü, o yetki alanına sokuldu. Zannediyorum, bu durum yine Genelkurmay ile görüşülmüştür.

Yani bu değişiklikten “Genelkurmay’ın haber var” diyorsunuz.

Sanıyorum öyledir. Öyle apar topar geçirildiği kanaatinde değilim.

'Bir kişi için yasa çıkartılmaz'

Meclis Başkanı Köksal Toptan gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Toptan "Düzenlemeler elbette birilerini etkileyecektir ama bir kişi için yasa çıkartılmaz" dedi.

MODERN BİR ANAYASADA BULUNMAMALI

Gruplarla bu konu paylaşılmış. Genelde bu konularda daha önce bizim yaptığımız uygulamada Genelkurmay'dan bir arkadaş ta bulunuyordu. Sayın Adalet Bakanı'nın açıklamalarına istinaden bunu söyledim. Bizim aldığımız kararlar Anayasal denetime tabiidir. Burada bir hatırlatma yapmak istiyorum. Geçen Eylül yılında yaptığımız çağrı önem kazanıyor. Anayasa konusunda bir uzlaşma komisyonu kuralım demiştik. Onu kurabilseydik tüm bunlar burada tartışılırdı bugün yaşanan tartışmalardan kurtulmuş olurduk. Yapılan bir düzenlemenin şimdi ihtiyaç var mı diye konuşmanın bir anlamı yok. 15. Madde'nin konulması da yanlış kurulması da yanlış. Kurumlar arasında bir ayrımcılık söz konusu değil. Parlamento, hükümeti, sivil toplum örgütleri herkes bir tarafta demokrasi tarafında bir tarafta darbe karşıtları.

Kişisel konular için ve kişiler için özel yasa çıkartılamaz. Kamunun genel menfaati genel düzenlemeler yapılır. Elbette bu düzenlemeler birilerini etkileyecektir ama sadece bir kişiyi etkilesin diye yasa çıkartılmaz.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:36

İLGİLİ HABERLER