Ekonomi
  • 7.10.2022 20:28

Torba yasada vergi ve icra kanunlarında değişiklikler yapılacak.. KYK faizleri siliniyor

Torba yasada sürpriz! O borçlar siliniyor: Milyonların beklediği kanunda bu detaylara dikkat!

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren "torba kanun" teklifinin detayları belli oldu. 1 ekimde 27. dönem 6. yasama yılına giren TBMM, ekim ayı boyunca torba kanun teklifine ilişkin yoğun mesai yapacak. Yaklaşık 50 madde olan torba yasa teklifinde vergi ve icra kanunlarında değişiklikler yapılacak. Dar gelirler için atılacak adımlar neler? Yeni ekonomik torba teklifinde neler var?

Yeni yasama yılına yoğun bir gündem ile giren TBMM'de milyonların beklediği çalışmalar nihayetine eriyor. 2023 Bütçe Çalışmaları öncesinde ele alınacak konular arasında çalışanlara elektrik-doğalgaz desteği, KYK faizlerinin silinmesi, 163 bin 572 yaşlı ve engellinin 566 milyon 266 bin liralık borçlarının silinmesi, yemek parası nakdi olan kuruluşlardan vergi muafiyeti, ihracatı 500 bin doların üzerinde olan firmalara iki yeşil pasaport hakkı, icralık olan 3 milyon kişinin borç tasfiyesi ve Kur Korumalı Mevduat uygulamasıyla ilgili kanun teklifleri yer alıyor.

KYK FAİZLERİ NE ZAMAN SİLİNECEK?

Kredi Yurtlar Kurumuna borcu olan gençlerin borç faizlerinin silinmesine yönelik yasal düzenleme meclise sunulacak konular arasında yer alıyor. Borç tutarlarındaki faiz miktarının silinmesi kararı, TBMM oylamasına sunulduktan sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Böylece borçlarda yer alan faiz miktarları kredi ödeme planlarından çıkarılacak.

ÇALIŞANLARA ELEKTRİK DOĞAL GAZ DESTEĞİ

İşverenin çalışanına ayni veya nakdi verdiği tüm tutarlar ücrettir. Ücret üzerinden hem gelir vergisi alınır hem de sigorta primi alınır. Bu düzenleme ile 2023 Nisan ayına kadar verilecek olan çalışana 1000 TL elektrik ve doğal gaz ödemesi hem gelir vergisinden hem de sigorta vergisinden istisna olacak.

Ayrıca elektrik, doğal gaz ve su aboneliklerinde 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin lira ve altında olan borçların tasfiyesi de yapılacak.Elektrik, su, doğal gaz ve telefon gibi temel ihtiyaç abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan küçük miktarlı borçlar silinecek. Bunun için 2000 TL'nin altındaki bu alacaklar "değersiz alacak" kategorisine alınacak.

GSM kuruluşları, doğal gaz ve elektrik dağıtım şirketleri, asıl alacak ve ferilerinin 2 bin liranın altında olan kısımlarını silerek doğrudan "değersiz alacak" yazarlarsa vergiden indirim imkanından yararlanacaklar.

"Değersiz alacak" yazabilmek için gereken şartlar:

Borç icra safhasına gelmeli ve takipte olmalı

Borç bilançoda 3 yıl boyunca karşılık hesaplarda tutulmalı

Bu borçlar tahsil edilirse vergiye tabi tutulur, tahsil edemezse de üçüncü yılın sonunda değersiz alacak haline gelir.

Bu düzenleme ile hem vatandaşa katkı hem de şirketlere kolaylık sağlamak için kamu, Hazine ve Maliye Bakanlığı doğrudan "değersiz alacak" yazdırarak şirketlere bir imkan sağlıyor.

3 MİLYON VATANDAŞI İCRADAN KURTARACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan, 2 bin liranın altındaki borçları kapsayan 10 milyon icra dosyası, tasfiye edilecek. Büyüklük olarak 30 milyar liralık bir paket olan bu düzenlemeden yaklaşık 1 milyon kişi yararlanacak. Varlık yönetimi şirketlerine devredilmiş icralık borçların da devlet tarafından karşılanması da kapsama dahil edilmesi planlanıyor.

Bu düzenleme ile varlık yönetim şirketlerine devredilen alacakların 2 bin 500 liraya kadar olan kısmını ödememe durumu da söz konusu olacak. Varlık yönetimi şirketleri ile BDDK, TMSF, Hazine ve Maliye Bakanlığı anlaşarak alacakların 2 bin 500 liralık kısmını buradan istisna edecek. Yaklaşık 1 milyon kişinin bankalara olan kredi kartı ya da başka borçlarından dolayı sıkıntıları bertaraf edilmiş olacak.

Doğal gaz, elektrik dağıtım ve GSM şirketlerinin genel anlamda 2 bin liraya kadar olan alacakları konusunda 2 milyon kişiyi ilgilendiren dosyada yapılacak düzenlemeler ile yaklaşık 3 milyon vatandaş icradan kurtulmuş olacak.

YEMEK VERGİ MUAFİYETİ

İşverenler çalışanlarına yemek yardımını nakdi olarak verdikleri takdirde bu ücretin vergisinden istisna tutulacaklar. Günlük 34 lira (+KDV) olan yemek ücretini işverenler çalışanlarına yemek kartı ile verebiliyorken bu uygulama ile bu bedel 2022 yılı için 51 lira (+KDV) olacak. Bu tutar hem gelir vergisinden hem sigorta vergisinden istisna tutulacak. Burada hem restoranlar da hem marketlerde kullanabilen işveren tarafından verilen yemek kartları yerine fiş söz konusu olacak. Yemek hizmeti veren kuruluşlar için de bedelinin ödenmesi suretiyle temin edilen ve yemek kartları diye adlandırılan kartların kullanılması koşulu aranacak.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, yemek ücretlerinde vergiden istisna tutulacak rakamın ve yöntemin değiştireleceği yönünde konu ile ilgili öncesinde açıklamalarda bulunmuştu. Konu ile ilgili devamında şu ifadelere yer vermişti:

"Temmuz ayından itibaren çalışanlara ödenen yemek bedeli vergi istisnasını 34 liradan 51 liraya çıkardık. Yıl sonunda yeniden değerleme oranına göre bu rakamı tekrar belirleyeceğiz.

İlave bir yenilik olarak yemek ödemelerinde restoran, lokanta ve yemek kartı kullanma zorunluluğunu kaldırıyoruz. Artık çalışanlara nakden ödenen yemek bedeli tutarları da vergi istisnası kapsamına girecektir. Böylece çalışanlara daha fazla alternatif sağlıyor, işverenlerin üzerinden de işlem maliyetini kaldırmış oluyoruz."

İHRACATÇILARA "ÇİFTE PASAPORT"

Son 3 takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 500 bin ila 10 milyon dolar arasında olan ihracatçı firma temsilcilerine iki hususi damgalı (yeşil) pasaport verilecek.

Yeşil pasaportun dolaşım gücü oldukça yüksektir. Yani yeşil pasaport sahibi kişiler dünyada resmi olarak tanınan 195 ülkeden 160'ma vizesiz ya da kapıda vize veya online vize ile giriş yapabilmektedir.

Böylece yeşil pasaporta sahip ihracatçılar yurt dışına daha kolay çıkış yapabilecek.

KUR KORUMALI MEVDUAT UYGULAMASI UZATILACAK

Geçen yıl devreye alınan kur korumalı mevduat hesabı uygulamasının bir yıl daha uzatılması da kanun teklifiyle gerçekleşecek.

2020 yıl sonuna kadar uygulanması öngörülen 2021'de hayata geçirilen kur korumalı mevduat uygulamasında herhangi bir değişiklik olmayacak. Sadece süresi 31 Mart 2023'e kadar uzatılacak. İşletmeler, bilançolarında, aktiflerinde bulunan döviz mevduatlarını kur korumalı mevduata çevirdikleri takdirde elde ettikleri faiz geliriyle kur farkından ortaya çıkan kambiyo kârlarını vergiden istisna haline getirmiş olacaklar.

Türkiye'de Kovid-19 ile mücadele tedbirlerinin başladığı Mart 2020'den bu yana TBMM'ye ziyaretçi kabul edilmiyordu. 2,5 yılın ardından TBMM tekrar ziyaretçi alımlarına başladı.

 

Güncellenme Tarihi : 7.10.2022 20:32

İLGİLİ HABERLER