RECAİ YÜKSEL - MEHMET KARAKAŞ
ADAPAZARI - Yeni üretilen Toyota Corolla Verso'nun ihracat seramonisine, Başbakan Erdoğan'ın yanısıra Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Toyota'nın Onursal Başkanı Dr. Shoicre Toyoda, Toyota Türkiye Genel Müdürü ve CEO'su Koji Kobayashi ile çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan Başbakan Erdoğan, Türk-Japon dostluğuna değindi. İki ülkenin benzer yanları bulunduğuna dikkat çeken Başbakan Erdoğan, ''Ancak ticari açıdan ilişkileri arzu edilen seviyeye getiremedik. Toyota tarafından ihracata yönelik atılan adımlar, hem yönetim olarak bizler için, hem de bölge insanı için çok önemli'' dedi.
''TÜRKİYE SIÇRAMA NOKTASINDA''
Türkiye'de yabancı yatırımcıya destek olmak için çalıştıklarını kaydeden Erdoğan, ''Yabancı yatırımcı da yerli yatırımcıyla aynı duruma getirildi. Kim yatırım yapacaksa, biz ona estek köstek olmak istemiyoruz. Engelleri kaldırmaya çalışıyoruz. Türkiye sıçrama noktasında. Türkiye'nin dünyaya açılması için içe kapanık olmayan bir şekilde büyümeye çalışıyoruz. Daha iyisi için adımlar atıyoruz'' diye konuştu. Başbakan Erdoğan, şu anda 3 bin kişiye iş imkanı sağlayan Toyota yetkililerine bunun için teşekkür ederek, bu sayının arttırılması talebinde bulundu.
Genel Müdür Koji Kobayashi de, Türk otomobil sanayiinin merkezinin Adapazarı olduğunu belirterek, şunları şöyledi:
''Sabancı tarafından kurulan fabrikada elimizden geldiğince en iyi otomobilleri üretmeye çalışıyoruz. Toyota önemli oranda araba ihracatı yapıyor. Yılda 30 ülkeye otomobil ihraç ediyoruz ve 140 bin araç üretecek kapasiteye sahibiz. Bu yıl 1,6 milyon Euro kar planlıyoruz'' dedi.
''FABRİKA TÜRKİYE'NİN OTOMOBİL ÜRETİM MERKEZİ OLDU''
Toyota'nın Onursal Başkanı Dr. Shoicre Toyoda ise, Türkiye ile Japonya arasında çok büyük bir köprü oluştuğunu ifade ederek, Adapazarı'ndaki fabrikayla en büyük rüyasının gerçekleştiğini söyledi. Toyoda, ''Bu fabrikanın temeli atılırken ben de buradaydım. Bu fabrika Toyota'nın Türkiye'de otomobil üretim merkezi oldu ve benim en büyük rüyamın gerçekleşmesini sağladı. Fabrikanın bu kadar önemli bir noktaya gelmesinde yerel kaynakların da çok büyük payı var. Kaliteli ve insana hizmet anlayışıyla bundan sonra da çalışmalarımızı sürdüreceğiz'' diye konuştu.
Konuşmaların ardından Toyota Genel Müdürü Koji Kobayashi tarafından Başbakan Erdoğan'a yeni Coralla Verso bir otomobil hediye edildi. Başbakan Erdoğan da otomobili Sakarya Valiliği'ne hediye ettiğini belirterek, aracın anahtarını Sakarya Valisi Cahit Kıraç'a verdi. Başbakan Erdoğan, yeni araca binerek test sürüşü yaptı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:03