Ekonomi
  • 13.6.2020 11:14

Traverten Satın Alırken Bilmeniz Gerekenler

Traverten; yeraltı sularında çözünmüş olarak bulunan, kalsiyum karbonatın yeryüzüne çökelmesiyle ortaya çıkan kayaçlara denir. Travertenler bu doğal olaylarla ortaya çıkan bir doğal taş çeşidi olarak mermere oranla daha hafif bir yapıya sahiptir.

Traverten taşı, dekoratif görünümüyle, aşınmaya karşı dayanıklılığı, dış koşullardan etkilenmemesi ve özel bakım gerektirmemesi nedeniyle inşaat sektöründe yoğun olarak kullanılmaktadır. Traverten taş blokları, ocaklardan çıkartılıp fabrikalarda işlenerek hazır hale getirilir. Damarlı ve delikli bir yapıya sahiptir. Delikleri, orijinalliğini bozmayacak özel dolgularla kapatılır. Fabrikada işlenerek traverten mermer olarak adlandırılan plakaları diğer yapı ve kaplama malzemelerinden ayıran en önemli özelliği; hafif olmasının yanı sıra, kaymaz bir yapıya da sahip olmasıdır.

Traverten Taş Kullanım Alanları

Traverten bloklardan elde edilen traverten mermerlerin dekoratif ve uzun ömürlü olması sebebiyle kullanım alanları oldukça fazladır. Genel bir örnekleme yapılırsa; havuz zemin kaplama ve merdivenlerinde, duvar kaplamalarında, lavabolarda, banyo ve duşlarda, zemin döşemelerinde, şöminelerde kullanılmaktadır.

Gruplandırma yapacak olursak, dış mekanlarda; dış duvarlarda, traverten duvar kaplamaları olarak, dış mekân merdivenlerinde, havuz kenar döşemelerinde, havuz basamaklarında, barbeküler, yürüyüş yollarında, bahçe avluları döşemelerinde kullanılmaktadır. İç mekânlarda ise; şömineler, madalyonlar, iç mekân duvar patlatma, lavabolar, tezgahlar, iç mekân merdivenleri, banyolarda, zemin ve duvar kaplamalarında kullanılmaktadır.

Traverten Taş Çeşitleri

Traverten taş çeşitleri oluştukları bölgelere göre değişkenlik göstermektedir. Travertenlerin yapısı ve renk tonlarının oluşması çıkarıldıkları ocaklara göre değişse de dayanıklılığı ve kullanışlılığı değişmemektedir. Traverten konusunda ülkemizde Denizli başı çekmektedir. Antalya, Çankırı ve Afyon travertenleri de çok fazla tercih edilen ürünlerdendir.

Doğada oluşma şartlarından dolayı; traverten taşlarının desen ve renklerinde farklılıklar oluşmaktadır. Ayrıca doğal kaynak sularının içeriğindeki mineraller de farklı renklerin oluşmasını sağlamaktadır. Kahverenginin değişik tonları, sarı, gri, krem ve kırmızı travertenler en fazla görülen renklerdir.

Traverten taş mermerler; ham traverten, honlu traverten, eskitme traverten, patinatolu traverten, patlatma traverten ve cilalı travertenler kullanım amaçlarına göre birtakım işlemlerden geçirilerek elde edilen çeşitlerdir. Travertenlere çeşitlilik kazandıran diğer etken de blokların kesim şeklidir. İki çeşit kesim şekli mevcuttur. Birincisi Türk kesim stilidir. Su yoluna dik olacak şekilde kesme işlemi yapılır. Bu kesim şekliyle traverten mermerde ahşap görüntü ortaya çıkar. İkincisi Amerikan kesimidir. Bu şekilde kesim su yolunun tam tersine gerçekleştirilir. Bu kesim şekliyle daha delikli bir yüzey ortaya çıkar.

Traverten Taş Yüzey İşlemleri

Traverten mermer yüzeylerine farklı işlemler uygulanarak; kullanılacakları alanlara ve tarzlara uygun olacak hale getirilmektedir. Uygulanan işlemlerle duruma göre; antik, klasik, modern veya doğal görünümler kazandırılmaktadır.

Ham Traverten: Ocaktan çıkarıldıktan sonra hiçbir işlem uygulanmamış travertenlerdir.

Honlu Traverten: Özel bir makine yardımı ile traverten mermerin yüzeyi aşındırılarak silinir. Bu işleme honlama denir. Düz ama kaygan olmayan zemin elde edilir.

Eskitme Traverten: Traverten yüzeyine özel fırçalarla aşındırma işlemi yapılarak eski ve antik bir görüntü elde edilir. Daha çok yapılara; antik görünüm kazandırmak maksadıyla kullanılmaktadır.

Patinatolu Traverten: Traverten mermer yüzeye, eskitilmiş görünümü sağlayacak özel fırçalar kullanılır. Bu işlem ile eskitilmiş ama yanık bir görüntü oluşur. Daha sonra özel patinatolu fırçalarla yüzey parlatılır. Böylece eski ama parlak bir yüzey elde edilir.

Patlatma Traverten: Traverten taşı özel olarak ortadan patlatılır. Traverten taşın doğallığını koruyarak dekoratif bir görüntü elde edilir. Traverten patlatma taş iç ve dış mekanlarda dekoratif amaçlı kullanılmaktadır.

Cilalı Traverten: Traverten taşın yüzeyi pürüzsüz düz bir görünüm elde edilinceye kadar aşındırılıp cilalanır. Parlak görüntü ortaya çıkar. Sağlıklı ve anti-bakteriyel olma özelliğinden dolayı tercih edilmektedir.

Çekiçleme Traverten: Bu işlem daha su kullanarak özel aletlerle travertenin yüzeyi kırılarak yapılır. Yapılan bu işlem sonucunda girintili çıkıntılı bir yüzey elde edilir. Kabartılı taşlar istenilen yüzeyi kaplarken, aynı zamanda dekoratif bir görüntü elde edilir.

Kumlama Traverten: Travertenin yüzeyine basınçlı su ile birlikte kum tanecikleri püskürtülerek işlem gerçekleştirilir. Taşın yüzeyinde küçük aşınmalarla çukurlar oluşur. Böylece kaymaz ve antik görünüm oluşur. İnsan trafiğinin yoğun olduğu ve rustik bir hava yaratmak istenilen mekanlarda kullanılır.

Traverten Taş Fiyatları

Yüksek dayanıklılığı ve dekoratif görünüm özelliği olan traverten taşları; fabrikalarda işlenip kullanıma hazır hale getirilerek, yapı malzemeleri sınıfında satışı gerçekleştirilir.

Traverten taş fiyatlarında farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Bu fiyat farklılıkları; taşın dokularına, kesim şekillerine, desenlerine, renklerine ve modellerine göre oluşmaktadır. Projenize, ihtiyacınıza ve zekinize uygun olacak traverten kaplama sınıfından; traverten taş kaplama, traverten mermer, traverten duvar kaplama, traverten yer döşeme, traverten cephe kaplama ve daha birçok traverten taş ürünlerin fiyatları genellikle istenilen ölçülere ve kullanım amaçlarına göre değişmektedir.

 

Güncellenme Tarihi : 13.6.2020 11:15

İLGİLİ HABERLER