Spor
  • 12.2.2024 10:04

Trio Fenerbahçe'nin pozisyonlarını izledi.. İki kırmızı kart atlanmış penaltı penaltı değil

Süper Lig'in 25. haftasında Fenerbahçe, sahasında ağırladığı Alanyaspor ile 2-2 berabere kaldı. Yazarımız Deniz Çoban'ın da yer aldığı yayıncı kuruluşun Trio kadrosu, Çağdaş Altay ve ekibinin görev yaptığı Fenerbahçe - Alanyaspor maçının tartışmalı pozisyonlarına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Özellikle kırmızı kart beklentisi yaratan anlar ve Fenerbahçe'nin penaltı kazandığı pozisyona ilişkin görüşler dikkat çekti.

42. DAKİKADA DUSAN TADIC'İN RICHARD'A MÜDAHALESİNDE KARTIN RENGİ DOĞRU MU?

Bülent Yıldırım: Bir kere şunu takdir etmemiz lazım; 165-166 nabız ortalamasıyla maç yöneten bir hakem, bunu tek açıdan ve bir sefer görüyor. Buna göre bir değerlendirmede bulunuyor. 

Trioda Fenerbahçe - Alanyaspor maçının tartışmalı pozisyonları değerlendirildi: Kırmızı kart beklenen anlar, verilen penaltı kararı...

Trioda Fenerbahçe - Alanyaspor maçının tartışmalı pozisyonları değerlendirildi: Kırmızı kart beklenen anlar, verilen penaltı kararı...
 

Bülent Yıldırım: Şimdi biz buradan DVD üzerinden açık açık, güzel güzel bu değerlendirme doğru mu yanlış mı, neye bakılır tekrar bir kısaca hatırlatalım. Bir, oyuncunun niyeti. İki, hızı. Üç, şiddet ve yoğunluğu. Dört, ayağının neresiyle nereye temas noktası. Beş, bir de hızlanırken geldiği mesafe. Olayımıza fotoğraftan bakarsak hakem de bunu fotoğraf olarak görse ve kırmızı kart gösterse kimse de bir şey diyemez. Çünkü ciddi faullü oyuna benzer bir risk söz konusu. 

Trioda Fenerbahçe - Alanyaspor maçının tartışmalı pozisyonları değerlendirildi: Kırmızı kart beklenen anlar, verilen penaltı kararı...

Bülent Yıldırım: Ancak teorik olarak, akademik olarak biz bunu incelediğimiz zaman şunları göreceğiz; birincisi, en temel nokta Richard'ın ayağı yerdeyken Tadic gidip basmıyor. İkili mücadele devam ederken Richard'ın ayağı da kramponun altına doğru geldiği için bu temas kaçınılmaz bir şekilde... İki oyuncu da aktif olarak akıyor. Ayaklar birbirine doğru geliyor. Tadic, durup dururken Richard yerde müdahaleyi bitirdikten sonra gidip bassa tartışmasız kırmızı kart olur.

Bülent Yıldırım: Bu haliyle baktığımız zaman biraz kaza, biraz oyun gereği sonra da diz kırık ve hız, şiddet, yoğunluk düşük. Mesafe de alarak gelmiyor, bir karambolün içinde, futbol ikili mücadele oyunu. Kazara bir temas, belli bir nispette bu borderline durumda rakip oyuncu için de belli bir risk teşkil ediyor. Hakemin sarı kart değerlendirmesini ben kabul ediyorum, onaylıyorum. Video hakem de böyle bir durumda tek bir kriterde dahi soru işareti varsa, hakem de gördüyse müdahil olmaz. Ondan yana da bir sıkıntı yok. Bence sarı kart yeterli.


Bahattin Duran: Hocam, Bülent Yıldırım çok güzel anlattı. Neden sarı, ne olsaydı kırmızı olurduyu çok güzel ifade etti. Söylediği en temel şey; Richard'ın ayağı orada duruyor da Tadic gelip üstüne basarak güç transferi yapıyor değil. Tadic, önce topla oynuyor. Richard'ın da ayağı geliyor. Evet, Tadic çok riskli bir hareket yapıyor. Hareketine devam da ediyor ama bakın benim için buradaki en önemli konu şu; bu hareketten sonra topla oynasa bile şu basmadan sonra Tadic, güç transferini yapıp basmaya devam etseydi ve o gücü oraya aktarsaydı yine kırmızı derdim. Hakem, kırmızı kart gösterseydi kararını kabul ederdim çünkü o açıdan bir şey diyemezdim ama pozisyonda ben sarıya daha yakınım. Hakemin kararını kabul ediyorum. Bu güç transferini aktarmadığı için...


Deniz Çoban: Bu açı, dizden bükülü olduğunu... Yani hiçbir zaman diğer ayağını kaldırıp bütün ağırlığını oraya vermiyor. O diz, bükülü kalıyor. O dizin bastığını hissettiği anda sağ ayağını basıyor yani ağırlığı sağ ayağına veriyor. Kırmızı kartta yaralayıcılık, acımasızlık, gaddarlık vardır. Yapılan hareketin yoğunluğu önemlidir. Buradaki yoğunluk, bence sınırda kalıyor. Ben, burada sarı karta çok daha fazla yakınım.

Bahattin Duran: Ben de sarıya yakınım.

Deniz Çoban: Sahada hakem, kırmızı kart verse itiraz edenimiz çıkmazdı ama bu sarı kart. Ben, hakemin yanılmadığını düşünüyorum.

Trioda Fenerbahçe - Alanyaspor maçının tartışmalı pozisyonları değerlendirildi: Kırmızı kart beklenen anlar, verilen penaltı kararı...
Deniz Çoban: Burada oyun 3 küsur dakika durdu. Oyuncu sarı kart gördüğü için tedavisi sahada yapıldı. 'Hiçbir zaman girmeyen sedye burada girdi' demesin kimse çünkü baktı ki uzun sürüyor Çağdaş, ondan sonra sedyeyi çağırdı. Yani her ne kadar oyuncu sarı kart gördüğü için diğer oyuncu, sahada tedavi olsa da o tedavi uzadığı zaman yine dışarıya çıkması gerekiyor.

Trioda Fenerbahçe - Alanyaspor maçının tartışmalı pozisyonları değerlendirildi: Kırmızı kart beklenen anlar, verilen penaltı kararı...
Deniz Çoban: Burada Oğuz, ısrarla VAR işareti yapıyor. Performansını eleştirdik, eleştirmeye devam edeceğiz ama bunu atlamamış olmasını da takdirle karşılıyorum. Çünkü bu tarz yaklaşımlara kart göstermeyen hakemler de var. Doğru bir sarı kart. 

45+6. DAKİKADA CENGİZ ÜNDER'İN RAKİBİNE MÜDAHALESİNDE HAKEMİN KART GÖSTERMEMESİ DOĞRU MU?

Trioda Fenerbahçe - Alanyaspor maçının tartışmalı pozisyonları değerlendirildi: Kırmızı kart beklenen anlar, verilen penaltı kararı...

Bülent Yıldırım: Allah aşkına Cengiz; milli bir futbolcumuz, sevdiğimiz bir kardeşimiz yani top zemindeyken o kolun orada ne işi var? Ne işi var? Bu, sportmenliğe aykırı bir kere. Bu temas, bu şekilde görülmesi durumunda... Tespit edilmeliydi. Ben, yardımcı hakemin de bunu görebileceğini düşünüyorum. Cengiz'in burada ikinci sarı karttan ihracı gerekirdi. 

Deniz Çoban: Cengiz'in bir önceki pozisyonda yaptığının aynısını yapan takım arkadaşı için söyleyeceğiniz bir şey var mı?

Bülent Yıldırım: Elbette o da sarı kart. Az önce Sisto, kaçtı ya hocam bu da kaçtı. Mert geldi, o da Balkovec'i belinden tutup kaldırdı. Hocam niye? Hakem otoriteyi kaybetmeye başladı dedik ya. Çok incedir bu işler. Maalesef tecrübeniz eksik olduğu zaman böyle kontrol duygusunu kolay yitirirsiniz.
Bahattin Duran: Anladı zaten oraya bastı. Bu arada biz slow motion hatta bazen super slow motion gösterince hani basıyor da devam ediyor gibi... Aslında bunu hızlı seyrettiğimizde Tadic anlıyor. Basmayı hissettiği zaman da hemen ayağını çekiyor.Deniz Çoban: Cengiz'in yaptığının aynısı.

Bahattin Duran: Hocam, sallıyor yani sallıyor.

Bülent Yıldırım: Mert'in de burada sarı kart görmesi lazım.

Bahattin Duran: Şunu da söyleyeyim; diyelim Cengiz'in bu hamlesini göremediniz, içeride kaldı ve onu kabul ederim ama yerdeki bu oyuncuyu sallayan Mert Müldür'e göstermediğiniz sarı kartı kabul edemem.

Deniz Çoban: Zaten Cengiz'in bu hareketini görmediği için taç veriyor.

Deniz Çoban: İki sarı kartla başlayınca gerçekten çok umutlanmıştık hiçbir şeyi es geçmeyecek diye. Çünkü bizim hakemlerimizin standart bir yönetim tarzı var. Maçın başında sarı kartları göstermiyorlar, sonra dağıtıyorlar maşallah. İki taneyle başlayınca nasıl gidecek dedik. Sonra hiçbir karta müracaat etmedi. Bence de bu ikinci sarı kart. Tartışmasız. Mert'in de kart görmesi lazım. 

46. DAKİKADA FENERBAHÇE LEHİNE VERİLEN PENALTIDA HAKEMİN KARARI DOĞRU MU?

Trioda Fenerbahçe - Alanyaspor maçının tartışmalı pozisyonları değerlendirildi: Kırmızı kart beklenen anlar, verilen penaltı kararı...

Bahattin Duran: Hocam, penaltı hiç yok. Nasıl hiç olmadığını göstereceğim.

Deniz Çoban: Bir kere şunu söyleyeyim; hakem iyi seçmemiş mi yerini?

Bahattin Duran: Doğru açıda. Hakim.

Deniz Çoban: Normal şartlarda o kadar oraya gitmez değil mi? Sanki topun oraya geleceğini kestirmiş gibi.

Bahattin Duran: Şimdi penaltıyı kim, kime yapıyor? Alanyaspor'dan 27 numaralı Augusto, Fenerbahçe'den 6 numaralı Djiku'ya yapıyor diyor hakem. Augusto'nun bir hafif beline teması var mı? Var.

Bahattin Duran: Burada elini, Djiku'nun beline koydu.

Bahattin Duran: 27 numaralı Augusto, önünde Djiku... Eli belinde. Bir çekme var mı? Yok. Elini belinde hisseden Djiku, kendisini bıraktı. Şimdi formanın uzadığı bir durum var mı? İki eliyle tutup geri çekmiş mi? Bir eliyle formadan tutup çekmiş mi?

Bahattin Duran: Yani etkisini öyle de görürüz ama şimdi Djiku, teması hisseder hissetmez kendisini bıraktı.

Bahattin Duran: Muhtemelen Çağdaş Altay da bu... Augusto'nun sol eli de rakibinin ön tarafına geliyor ama sadece refakat ediyor Djiku'ya.

Deniz Çoban: Yani hakemin Augusto'nun bu yaptığı tutma hareketine mi faul çaldığını düşünüyorsunuz?

Bahattin Duran: Evet hocam. Siz başka bir şeye mi düşünüyorsunuz?

Deniz Çoban: Yok, başka bir şey görmüyorum. Eğer bu hareket, hakem böyle tuttu indirdi görmüş. Sarı kartı var Augusto'nun...

Bahattin Duran: Zaten oraya geleceğim.

Bahattin Duran: Augusto, bence Djiku'ya refakat etti. Elini beline koydu. Sonra o eli çekti. Elini hisseden Djiku, kendisini bıraktı. Çok kolay bıraktı. Onun için hiç yok dedim. Bu pozisyon, penaltı değil. Yani neredeyse bu eli, burada görmese VAR bile karışabilir bu arada buna. Bu, çok kolay bir temas. Şimdi sizin sormak istediğiniz soruya geliyorum. Eğer bu çekmeden dolayı bir penaltıysa yani bir ihlalse, faulse zaten top yok. O zaman topsuz alanda şu anda. Topla oynamıyor. Çekiyor, o zaman bu bir ikinci sarı kart.

Bahattin Duran: Şimdi başka bir konuya gelmek istiyorum. Ofsayt var mı yok mu bu pozisyonda? Çünkü o da konuşuldu. Djiku ve topun oraya gittiği Çağlar Söyüncü'ye bakacağız. 

Bahattin Duran: Çağlar ofsayt. Djiku ile ön taraftaki 5 numaralı oyuncu... Top buraya gelse havaya yükselseler bir mücadeleye girseler ofsayttan söz edebiliriz ama burada ofsayt gerçekleşmeden top ayaktan çıktığı anda Augusto, çekiyorsa yani hani Augusto faul yapıyorsa zaten ofsayt gerçekleşmeden yapıyor. Ofsayt gerçekleşmiyor burada. En önemli nokta o. Ama pozisyon, benim için penaltı değil. 

Deniz Çoban: Burada ofsayt şüphesi olsa ve Çağlar'ın ofsaytta olduğunu düşünse hakem, video yardımcı hakem çizgiyi o zaman çizecek. Ofsayttan önce penaltı oluyor. Ofsayt gerçekleşmiyor.

Bülent Yıldırım: Vallahi Bahattin, çok detaylı bakılması gereken noktaları işaret etti. Ben de paralelinde düşünüyorum. Hakem, bulunduğu açıdan eli gördüğü anda bunun bir ihlal olduğunu düşündü. Her ne kadar burada Augusto, dikkatsiz davransa da oyuncu, çok rahat gidebilecekken etkili bir çekme tutma söz konusu değilken teması hissetti ve kolay bıraktı. Bu bence de penaltı değil. Penaltı kararı yanlış.

Bülent Yıldırım: Hakemi de eleştireceğim temel nokta; eğer siz bunun bir tutma olduğunu, bele sarılma olduğunu düşünüyorsanız zaten net bir ikinci sarı kart bu. O zaman oyuncuyu ihraç etmeniz gerekir. O da yok o da yok. Bence penaltı da yok.

Deniz Çoban: Peki, VAR karışır mı?

Bülent Yıldırım: O konu biliyorsunuz ülkemizde cevabı olmayan sorulardan bir tanesi. Benim şahsi düşüncemi sorarsanız o elle etkili olmasa da o temas var ya ondan dolayı karışmadı.

Bahattin Duran: Peki size bir soru sorabilir miyim? İki hafta önce Sivasspor - Beşiktaş maçında Ali Şansalan'ın verdiği penaltıyı düşünün. Bir de bu penaltıyı düşünün. O penaltıda VAR müdahale etti ve penaltıyı iptal ettirdi. Bence yanlıştı. Bir de penaltıyı düşünün. Hangi karar daha ağır sizce?

Deniz Çoban: Bu daha ağır.

Bahattin Duran: Bence de.

Bülent Yıldırım: Ondan yana sorun yok ki. Biz, hem kendi içimizde hem de kurallar ve protokol gereği evrensel kriterde değerlendiriyoruz bunu. O zaman dedik ki burada şarjın niteliğini video hakem çözemez ve çözmemeli. Hakem sahada ne gördüyse o karar geçerli olur. Sen yorum yapamazsın, bu sübjektif bir konuydu ve müdahale yanlış dedik. Bugün de aynı şeyi söyleyebilirdik. O yüzden diyorum video hakem müdahalesini burada savunamam diye.

Deniz Çoban: Biz çok pozisyon karşılaştırdık birbirine. Müdahale eden de gidiyor etmeyen de gidiyor. Farkı çözemiyoruz.

Bahattin Duran: Buna UEFA da müdahale etmeyin diyor.

Deniz Çoban: Burada kesinlikle penaltı yok ama burada bir penaltı kararı verilmişse Augusto'nun ikinci sarı karttan oyundan ihracı gerekir. Bu penaltıyı vermiş olmasından daha çok onu eleştiririm ben.

Bülent Yıldırım: Bakın yanılabilirsiniz. Augusto'nun elinin orada ne işi var?

Deniz Çoban: Hocam, ben ne işi var demem. Çünkü bu tarz pozisyonlarda el orada olur ve bence Çağdaş, inanılmaz bir yer almış. Pozisyon hemen önünde oluyor, gelip önüne düşüyor, oraya bakıyor ve bu penaltıyı veriyorsa tartışılmayacak konu ikinci sarı.

Güncellenme Tarihi : 12.2.2024 10:23

İLGİLİ HABERLER