
TRT GENEL MÜDÜRÜ TRT'DE KAÇ KİŞİ ÇALIŞTIĞINI BİLMİYOR
BATUHAN YAŞAR/ANKARA
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle yaptığı sohbet toplantısında, TRT'nin sadece Türkiye'deki medya ile değil dünya medyalarıyla da rekabet etmek istediğini bildirdi. Şahin, halkın vergileriyle, dişinden tırnağından kestiği paralarla idare edilen TRT'yi halkın gurur duyacağı bir medya grubu haline getirmek istediklerini söyledi.
Şahin, idari yapılanmada büyük değişiklikler yaptıklarını, 200'ün üzerindeki kadro unvanını 90 seviyesine indirdiklerini, teknolojik yeniliklerle yıllık 10 trilyonun üzerinde enerji tasarrufu sağladıklarını bildirdi. İbrahim Şahin, "Yayıncılık alanında da 12 Ekim tarihi itibarıyla yeni bir sayfa açacağız. Ekim ayında müzik kanalımızı ve Arapça yayın yapan kanalımızı açacağız. Açtığımız her yeni kanal büyük beğeni topladı'' şeklinde konuştu.
''TRT ihalelerinden bazıları bir gazeteye haber oldu. Bu konuda ne diyeceksiniz?'' şeklindeki soruya Şahin, ''PTT Genel Müdürlüğüm döneminde 3 bin ihale yaptım. Ulaştırma Müsteşarlığım döneminde Türkiye'nin yatırım bütçesinin 3'te biri elimden geçti.
Çok şükür tek bir ihaleme itiraz olmadı. TRT'de 50 bin liralık bir ihale yapılmış, bu ihaleyi alan kişinin Amasyalı olduğu iddia ediliyor. Bu ihaleyi alan adamı ben tanımam. Eğer o beni tanıyorsa hemen istifa edeyim. 50 bin TL'lik ihale için yazanlar, bu ihaleye en düşük değer veren kişinin kazandığını yazmıyorlar. Yine yıllık bütçesi 1 katrilyon olan bir kurumda 50 bin liralık ihaleyle usulsüzlük olduğunu yazanlar, bu usulsüzlüğün nerede olduğunu yazmak zorundalar. Çünkü tek bir resmi şikayet yok, tek bir resmi başvuru yok. Bizim en büyük vasfımız kamu kaynaklarını kullanırken gösterdiğimiz azami özendir. Bu özeni kimse karalayamaz. TRT üzerine çöreklenen bazı şirketlerin rantını kestik. Neden bunu kimse söylemiyor?'' diye cevap verdi.
Bir başka gazetecinin, ''TRT reyting listelerinde niçin alt sıralarda?'' sorusuna da Şahin, şu karşılığı verdi: ''TRT sadece reytingi hedeflemiyor. Bize kimse kamu yayıncılığı sorumluluğumuzu aksattığımızı söyleyemez. Ancak biz izlenen bir kanal olmak istiyoruz. Türkiye'nin coğrafi olarak yüzde 99,1'ine hitap eden bir kanal niçin reyting listelerine giremez, soruyoruz. En iyi özel kanal Türkiye'nin yüzde 70'ine, yüzde 80'ine hitap ediyor. Anadolu'da hangi eve gitseniz TRT açıktır. AGB isimli şirkete sistemdeki yanlışlıkları belgeleriyle açıkladık. Cevap alamadık. Mahkemeye gittik, Rekabet Kurulu'na gittik. Eğer cevap bizim dediğimiz gibi yani 'Sistem belirli kuruluşlara haksızlık ediyor' şeklinde çıkarsa geriye dönük hak arama mücadelesi çıkacak. Bu durumda da yayıncılık sistemimizde önemli bir hareketlilik yaşanacak.''
AGB'nin verileri gece 02.00'da toplayıp İtalya'ya gönderdiğini ve orada sabah 06.00'da değerlendirmeye alındığını anlatan Şahin, "AGB'ye 'Bu arada 4 saatlik zaman diliminde ne oluyor, orada gri noktalar var. O gri noktaları bize izah edin' dedik, '02-06 arasındaki belirsizliği çözmek için aralarında TRT'nin de yer aldığı bir komisyon kuralım, bize izah edin' dedik, 'Çözüm bulacağız' dediler ama sonuç çıkmadı" diye konuştu.
AGB'nin reklam reytinglerini de ölçtüğünü anlatan Şahin, "Seda Sayan bir gün programa çıkmadı. Seda Sayan canlı yayın yapıyor ve 10'u 20 geçe reklamlara giriliyordu. Ancak o gün programa çıkmadığı için banttan tekrar yapıldı ve saat 10.25'te reklamlara girildi. Ancak baktık ki AGB'nin reklam reytingleri ölçümünde 10'u 20 geçe reklamlar yükseliyor. AGB yöneticilerine bunu söyledik, bize izah edin dedik" şeklinde konuştu. AGB ölçümü yapılan adreslerin gizli olması gerektiğini anlatan Şahin, "Ayrıca ölçüm yapılan şahısların isimlerinin gizli olması gerekiyordu. AGB yöneticilerine işte liste bu dedim, itiraz etmediler. Ölçüm yapılan şahısların gizliliği yok" dedi.
AGB'nin kendilerini ikna edememesi üzerine reyting ölçümleri yapmak üzere ihaleye çıktıklarını anlatan TRT Genel Müdürü Şahin, şunları söyledi: "Ölçümü biz yaptıracağız. Bunun için ihaleye çıktık, 1-2 ay içerisinde ölçümleri biz yapacağız. Bu sağlıklı olursa 7-8 televizyon da bu sisteme katılacak. AGB'nin Türkiye'den böyle bir izlenimle gitmesi karizmalarını çizecek. Biz ihaleye çıkınca Rekabet Kurulu'na başvuruda bulunduk. Oradan da savcılığa müracaat ettik. Eğer Rekabet Kurulu ve savcılık ölçümlerden dolayı AGB'yi suçlu bulursa, geriye doğru reklam tahsilatı yaptıracağız."
Kürtçe televizyon yayınlarının Kuzey Irak'ta çok izlendiğini söyleyen Şahin "Yerel yöneticiler çok sayıda Kürtçe kanal olmasına rağmen en çok TRT 6'nın izlendiğini söylediler. Yüzde 60'a kadar çıkmış. Gerçi yüzde 6 reyting alsa da biz bu yayını yapacaktık. Özellikle kadın ve çocuklara ulaşmayı hedefliyoruz çünkü aileler kızları okula yollamıyor. Bu yayını yapmak bizim sorumluluğumuz" dedi.
TRT'nin çocuk kanalının çok izlendiğini de söyleyen Şahin, "Los Angeles'teki Ermeniler çocuklarına Türkçe öğretebilmek için TRT Çocuk izletmek istiyorlar. Teknik yardım istediler, çalışmalarımız sürüyor" dedi.
TRT Genel Müdürü Şahin kurumda ne kadar personel olduğu konusunda hala net bir şey söyleyemediğini anlattı. Göreve geldiğinde personelle ilgili 245 ayrı unvan bulunduğunu bunu 90'a indirdiğini anlatan Şahin "Ne kadar personel çalıştığını bilmiyorum. Sözleşmeli personel vardı. Yeni kanun sırasında bunları kadroya aldık. Derken akitli, geçici akitli personel ortaya çıktı. Geçenlerde een bir kanal niçin reyting listeİstanbul TV yöneticilerini görevden aldım. 7 değişik şirketten 168 personeli geçici işe almışlar. Artık isteyen istediği program üzerinden adam çalıştıramayacak. Kadrolu çalıştırdıklarımız 7 bin. Sorulduğunda bu rakamı veriyoruz."
TRT'nin maç yayınlarına talip olduğunu da belirten Şahin, şifreyi kaldırıp açık yayıncılık yapacaklarını söyledi. Şahin, "Maç yayınlarının şifresiz, açık yapılmasından yanayım. Bu konuda çalışma yaptırıyorum. Arjantin modelini inceletiyorum" dedi.