
TRT'DE İSYAN!..
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu'nun (TRT) KESK'e bağlı Haber-Sen üyesi çalışanları, "sansüre, kadrolaşmaya, baskıya ve giderek artan dini yayınlara" son vermek amacıyla yarın saat 12.30'da İstanbul Radyoevi'nde bir basın açıklaması yapacak. TRT çalışanlarına sivil toplum kuruluşlarının, aydınların ve diğer sendikaların da destek vereceği öğrenildi.İlk kez 2002'de örgütlenen TRT çalışanları, basın toplantısı için el ilanı ve afişler hazırladılar. "Baskılara son" sloganıyla yola çıkan TRT'ciler, bir imza kampanyası başlatarak yayın içeriğinin değiştirilmesi için de mücadele edeceklerini açıkladılar. TRT çalışanları, hazırladıkları el ilanında "TRT yapımcıları programlarını özgürce yapmak istiyor. TRT muhabirleri, AKP propagandasına alet olmak istemiyor. TRT sanatçıları, sanatlarını özgürce icra etmek istiyor. TRT izleyicisi, her kesimin sesini, din, dil, mezhep, cinsiyet, sınıf ve siyaset farkı gözetilmeksizin o ekranda ve radyolarda görmek, duymak istiyor" dediler.
"TRT, halkla alay ediyor"
TRT'nin yasalara göre değil, siyasal tercihlere göre yönetildiği öne sürülen ilanda, oldukça ağır iddialara da yer verildi: "TRT, baskı, sansür ve kadrolaşma politikaları nedeniyle kamu hizmeti yayıncılığı görevini yerine getiremiyor. Hükümetin, tarikatların, cemaatlerin, TRT'deki ağırlığı her geçen gün artıyor. TRT yöneticileri, köy enstitüleri ile ilgili programı keyfi biçimde engellemeye kalkışmakta; Uğur Mumcu'nun sözlerini sansürlemekte; çok dinlenen bir radyo programının başarılı spikerini kişisel nedenlerle yayından çekmekte; haberlerde, bu ülkede herkes AKP'liymiş, hiç muhalefet yokmuş gibi davranmakta; AKP hükümetine yaranabilmek uğruna 'asgari ücretle geçinmenin yolları' gibi tuhaf haberlerle halkla alay etmekte; TRT ekranını hızla artan dini yayınlarla tekke televizyonuna dönüştürmekte; sanatsal üretimleri kısıtlamakta ve gerek sanatçılar, gerekse yayın personeline açıkça ayrımcılık ve baskı uygulamaktadır."
"Bu iş sansürü aştı"
TRT Muhabiri ve Haber-Sen Genel Basın Yayın Sekreteri Mehmet Demir de, yaptığı açıklamada, "Bu sadece ilk adım. TRT'de her zaman sansür vardı. Ancak bugün geldiğimiz noktada, iş sansürü falan aştı. Vatandaş TRT'ye baktığı zaman dini kanal olduğunu düşünüyor. Bütün konular, din penceresinden ele alınıyor. TRT, hiçbir zaman bu kadar kötü yönetilmemişti" dedi. TRT'de Haber - Sen'e bağlı olarak çalışan 1500 kişinin bulunduğu bildirildi. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:00