Gündem
  • 5.11.2020 12:08

Trump Biden'in oyları ani artış gösteren 4 eyalete itiraz etti

Yüzde 14 farkla uyudular, akılalmaz bir tablo ile uyandılar

ABD seçim sonuçlarına ilişkin her geçen dakika çarpıcı son dakika gelişmeleri yaşanıyor! Amerika seçimlerinde kıran kırana bir yarış yaşanırken kazananı salıncak eyaletler belirleyecek. Yüzde 70'leri geçen sayım sonrasında kaybeden "Biden açık ara kazanacak" diyen anket şirketleri ve ABD medyası olurken seçim sonucu kesinleşti gözüyle bakan otoriteler Biden lehine yaşanan akılalmaz artışla şoke oldu. Birçok bölgede son saatlerde açıldığı belirtilen yüz binlerce oyun içerisinden Trump'a 1 oy bile çıkmaması kavgayı büyüttü. Trump halkı sokaklara çağırırken son dakika hile iddiaları ABD'yi karıştırdı. İşte nefes nefese seçimlerden çarpıcı bilgi ve değerlendirmeler.

Amerika Birleşik Devletleri seçimlerinde şoke eden son dakika gelişmesi. Seçimin neredeyse tamamlandığını ve Trump'ın kazandığını düşünen otoriteler ve vatandaşlar kritik eyaletlerde Trump'a bir dahi çıkmadan kapanan farklar ile büyük bir şüpheye kapıldı ve sokaklarda öfke hakim oldu. Beyaz Saray'ın önü karıştı. Trump destekçileri sokakta. Biden'ın kaybettiği ve yüzde 14'leri bulan farkın söz konusu olduğu Pensilvanya'da saatler sonra Trump'a bir oy bile çıkmadan fark kapandı.

Trump 4 eyalette sonuçlara itiraz ediyor

ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin Başkan Adayı Donald Trump, 4 eyalette seçim sonuçlarına itiraz edecek.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılan seçimlerde oy sayımında sona doğru yaklaşılırken Cumhuriyetçi aday Donald Trump kritik Georgia, Wisconsin, Michigan ve Pennsylvania eyaletlerinde seçim sonuçlarına itiraz etmeye hazırlanıyor.

Trump, twitter'den yayınladığı mesajda, Kuzey Carolina, Georgia, Wisconsin ve Michigan'da 'seçmenlerin oyunun korunması' için itiraz edeceğini duyurdu.

Wisconsin'de oylar yeniden sayılsın talebi

ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanya ekibi, seçim yarışının kafa kafaya sürdüğü Wisconsin eyaletinde oyların yeniden sayılmasını talep edeceklerini açıkladı.

Trump'ın kampanya menajeri Bill Stepien, yaptığı yazılı açıklamada, seçim sonuçlarının belirlenmesinde kritik önemde olan Wisconsin eyaletinin bazı bölgelerindeki oyların geçerliliğinden şüpheli olduklarını savundu.

Stepien, "Wisconsin'deki oyların yeniden sayılmasını talep edeceğiz." ifadesini kullandı.

Wisconsin'de şu ana kadar kullanılan oyların yüzde 98'i sayılırken, eyalette Demokrat Başkan Adayı Joe Biden Trump'ın yüzde 0,6 (20 bin) oy önünde görünüyor. Yasalar gereği, iki aday arasındaki fark yüzde 1'in altında olduğunda taraflar oyların yeniden sayılması talebinde bulunabiliyor.

Michigan'daki oy sayım işlemlerinin durdurulması için dava açıldı

Birçok oy sayım merkezine gözlem için yaptıkları talebin reddedildiğinin altını çizen Stepien, "Michigan'daki eyalet mahkemesinde, bize oy sayımı için gözlem için gerekli erişim verilene kadar oy sayım işlemlerinin durdurulması için dava açtık. Aynı zamanda halihazırda açılmış ve sayılmış oy pusulalarının da yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz." ifadesini kullandı.

Ancak Trump kampanyası, Pennsylvania'daki oy pusulalarının Seçim Günü'nden sonra sayılmasına izin veren Yüksek Mahkeme kararına itiraz eden bir davaya mahkemeden müdahale etmesini istemeyi planlıyor. Yargıçlar seçimden önce temyizi hızlandırmayı reddettiler ve davayı alıp almayacağını düşünüyorlar.

'Pensilvanya yönetimi, postayla gelen oyların sayımını durdurmalı'

ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanya ekibi, seçim yarışında en kritik eyaletlerden Pensilvanya'da, oy sayım işlemlerinin durdurulması talebinde bulundu.

Trump'ın Kampanya Danışman Yardımcısı Justin Clark, "Yüksek Mahkemenin, yasalara aykırı biçimde postayla oyların kabul edilmesi süresini uzatması kararına karşı da dava açacağız." ifadesini kullandı.Yüksek Mahkemenin, yasalara aykırı biçimde postayla oyların kabul edilmesi süresini uzatması kararına karşı da dava açacağız." açıklamasında bulundu.

Bu eyaletteki süreçle ilgili 2 karar daha aldıklarının altını çizen Clark, "Demokrat seçim yetkililerine karşı, oy sayımını Cumhuriyetçi yetkililerden sakladılar. Şu anda tüm ülkenin gözü Pensilvanya'da ancak Pensilvanya yönetimi, postayla gelen oyların sayımını durdurmalı. Bu konuda da dava açtık." bilgisini paylaştı.

ABD seçimlerinde son durum

ABD'de 3 Kasım'da gerçekleştirilen seçimlerin sonuçları konusunda tartışmalar halen devam ediyor.

ABD'de 3 Kasım'da gerçekleştirilen seçimlerin sonuçları konusunda tartışmalar halen devam ediyor.

Birçok eyalette oy sayımları biterken, sayımların bittiği eyaletlerde de tartışmalar sona ermiş değil. Cumhuriyetçi aday ve ABD'nin mevcut Başkanı Donald Trump, Demokrat aday Joe Biden'ın kendisini geçtiği bazı eyaletlerde sonuçlara itiraz etti.

Oyların yeniden sayılması talebiyle itirazda bulunan Trump'ın kampanya ekibi, süreci mahkemeye taşıyabilir.

Son durum

Seçimlerde ise son olarak Michigan eyaletinde seçimin Demokratlar lehine kesinleşmesiyle Biden 264 delegeye ulaşmış oldu. Trump ise 214 delegede kaldı.

Oy sayımları Georgia, Kuzey Carolina, Pensilvanya, Nevada ve Alaska eyaletlerinde devam ediyor. Bu eyaletlerden 16 delegeli Georgia, 15 delegeli Kuzey Carolina, 20 delegeli Pensilvanya ve 3 delegeli Alaska'de Cumhuriyetçiler önce. 6 delegeli Nevada'da ise Demokratlar seçimi önde götürüyor.

Tüm eyaletlerde seçimin şu anki gibi sonuçlanması halinde, Biden 270 delegeye ulaşarak seçimi kazanacak, Trump ise 268 delegede kalacak.

Kritik eyalet Nevada

Diğer eyaletlerde de kıyasıya yarış devam ederken, seçimde Nevada eyaletindeki sonuçların kritik öneme sahip olduğu belirtiliyor.

Biden, bu eyalette Trump'ın 8 bin oy önünde bulunuyor. Trump ise farkı hızla kapatıyor.

Diğer eyaletlerde mevcut durumu koruduğu, Nevada'da ise Biden'ın önüne geçtiği takdirde Trump seçimi önde bitirme şansına sahip.

Ancak Trump'ın önde olduğu eyaletlerde de Biden'ın farkı kapatabileceği rapor ediliyor.

Kaynak: Mepa News

Güncellenme Tarihi : 5.11.2020 12:26

İLGİLİ HABERLER