
Trump : Birkaç gün içerisinde Gazze'de yeni bir ateşkes devreye girecek
Witkoff, Gazze'de birkaç gün içinde "kapsamlı bir anlaşma"dan söz ediyor ve Trump, "Hamas'la iletişim halindeyiz ve rehineleri geri göndermeye yakınız" diyor.
ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin Gazze'deki İsrailli tutukluları geri göndermeye yakın olduğunu ve hem İsrail hem de Hamas ile iletişim halinde olduğunu söyledi.
Trump, perşembe akşamı kabine toplantısında yaptığı açıklamada, "Gazze'deki rehineleri geri getirmeye yaklaşıyoruz" derken, Hamas'ı "iğrenç bir örgüt" olarak niteledi.
Çok sayıda tutuklu ailesiyle görüştüğünü, aralarında oğullarını kaybedenlerin de bulunduğunu aktaran Öztürk, "İlerleme kaydediyoruz, İsrail ve Hamas ile görüşüyoruz" dedi.
İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Gazze'de tutulan İsrailli tutukluların ailelerine, Amerikalı yetkililerden tutukluların serbest bırakılması için "kapsamlı ve ciddi bir anlaşma"nın yaklaştığını belirten mesajlar gönderildiğini ve konunun artık "birkaç günlük" bir mesele olduğunu belirtti.
Gazetenin haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu temsilcisi Steve Witkoff, ailelerle yaptığı görüşmede, ABD Başkanı Donald Trump'ın, ateşkes ve kapsamlı bir anlaşma talep etmeden önce askeri operasyonları sürdürmesi için Başbakan Binyamin Netanyahu'ya birkaç hafta süre verdiğini bildirdi.
İsrail Siyasi ve Güvenlik Konseyi'nin Çarşamba akşamı güvenlik şeflerinin katılımı olmadan gerçekleştirdiği toplantıda, Hamas'a yönelik askeri baskının artırılması çağrısı yapıldı. Ulaştırma Bakanı Miri Regev, mevcut askeri baskıyı "yetersiz" olarak nitelerken, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nin işgal edilmesi ve oraya İsrail göçünün teşvik edilmesi için "nadir bir fırsattan yararlanılması" çağrısında bulundu; bu çağrı, Trump'ın Filistin halkını yerinden etme planına göndermeydi.
Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de Hamas'ın tüm tutukluların serbest bırakılması talebine yanıt vermemesi halinde "büyük bir manevra" yapılması çağrısında bulundu. Netanyahu, askeri baskının artırılması gerektiği konusunda mutabık olduğunu dile getirdi.
Amerikalı kaynaklar, kaçırılan kişilerin ailelerine, Trump ile Netanyahu arasında Beyaz Saray'da gerçekleşen son görüşmede, rehine meselesinin, Gazze'deki savaşı sona erdirme ve İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin önünü açma yönündeki daha geniş kapsamlı çabaların bir parçası olarak gündemin en üst sırasında yer aldığını bildirdi. İran'la nükleer konuda devam eden görüşmelerin bu kapsamlı planın bir parçası olduğu belirtiliyor.
Kaynaklar, Trump'ın İsrail'e ateşkes ve daha geniş kapsamlı bir siyasi çözüm için baskı yapmaya başlamadan önce çatışmaları sürdürmesi için iki ila üç hafta arasında değişen kısa bir süre verdiğini doğruladı.
İsrail Başbakanlık Ofisi, resmi bir açıklamada, "üst düzey bir yetkilinin", "Başkan Trump, İsrail hükümetinin rehineleri serbest bırakmak için Hamas'a askeri baskı yapma politikasını tam olarak desteklediğini" söylediğini aktardı ve "Arabulucular üzerindeki Amerikan siyasi baskısı, İsrail'in askeri baskısıyla birlikte, bir anlaşmaya varma olasılığını daha da yakınlaştırıyor" dedi.
Bu açıklamalar, birçok tutuklu ailesinin davalarının hükümetin öncelik listesinde gerilere düştüğünü hissettiği ve İsrail liderliği üzerinde tutuklu serbest bırakma anlaşması konusunda ilerleme sağlanması yönündeki iç baskıyı artırdığı bir zamanda geldi.
Güncellenme Tarihi : 11.4.2025 15:26