Trump Mısır'a askeri yardımı kesti

2 dk okuma
Trump Mısır'a askeri yardımı kesti

Hızlı Özet

ABD, Mısır'a yıllık yaklaşık 2,1 milyar dolar yardım sağlıyor; bunun 1,3 milyar doları askeri yardıma, geri kalanı ise Mısır hükümeti ve sivil toplum örgütleri de dahil olmak üzere ekonomik yardıma ayrılıyor.

Trump yönetimi ile Mısır hükümeti arasında Gazze'deki savaş nedeniyle çıkan anlaşmazlığın ardından, ABD yönetimi Mısır'a yönelik askeri yardım politikasını değiştirmeye karar verdi.Mısır diplomatik kaynakları Katar web sitesi Al-Araby Al-Jadeed'e Kahire'nin ABD'den Mısır'a askeri yardımı azaltma kararıyla ilgili resmi bildirim aldığını açıkladı. Kararın gelecek yıl yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Bu politika değişikliği, Mısırlıların Trump'ın Gazze Şeridi'ne yönelik planına destek vermemesi ve özellikle Mısır'ın Gazze sakinlerini Sina'ya kabul etmeyi reddetmesi üzerine gerçekleşiyor.

Washington'daki bir Mısır diplomatı gazeteye yaptığı açıklamada, Mısır'a yapılan yardım kesintisinin kesin miktarının henüz belirlenmediğini söyledi.

Haberde Trump'ın daha önce, Filistinlileri kabul etmemeleri halinde Mısır ve Ürdün'e yapılan yardımların kesilebileceği sinyali verdiği belirtiliyor.

ABD, Mısır'a yıllık yaklaşık 2,1 milyar dolar yardım sağlıyor; bunun 1,3 milyar doları askeri yardıma, geri kalanı ise Mısır hükümeti ve sivil toplum örgütleri de dahil olmak üzere ekonomik yardıma ayrılıyor.

ABD'nin Mısır'a sağladığı askeri yardımlar arasında savaş uçakları, toplar ve tanklar gibi silah ve askeri teçhizat tedariki, Mısır silahlı kuvvetleri subaylarına yönelik eğitim programları ve hem asker eğitimi hem de askeri teknoloji ve altyapı açısından askeri kalkınma projelerine destek yer alıyor.

MISIR’DAN DİPLOMATİK TEMASLAR

Mısırlı yetkililer, ABD yönetimiyle gerçekleştirdiği temaslarda askeri iş birliğinin önemine vurgu yaptı. Heyet, Mısır ordusunun bölgesel istikrarı koruma amacıyla hareket ettiğini belirtti.

Özellikle heyet, Filistinlilerin Mısır veya Ürdün’e yerleştirilmesine yönelik planların tehlikeleri konusunda ABD’li yetkililere uyarılarda bulundu. Kaynaklar, yetkililerin "Bu tür adımlar her iki hükümetin de istikrarını tehdit eder." şeklinde sert bir tutum sergilediğini aktardı.

ABD-MISIR ASKERİ İŞ BİRLİĞİ BİTİYOR MU?

Mısır, uzun yıllardır ABD'ye olan yakınlığıyla dikkat çekiyor. İki ülke arasındaki askeri iş birliği, stratejik ilişkilerin temel taşlarından biri olmayı sürdürüyor.

ABD, yıllık yaklaşık 1.3 milyar dolarlık askeri yardımla Mısır ordusunun modernizasyonuna katkıda bulunuyordu. Bu fon, Amerikan askeri ekipmanlarının alımı, personel eğitimi ve askeri altyapının güçlendirilmesi için kullanılıyordu.

Ayrıca, iki ülke Bright Star gibi büyük çaplı askeri tatbikatlar düzenleyerek ordular arası koordinasyonu güçlendiriyordu.

ABD’NİN SADIK MÜŞTERİSİ

ABD, Mısır üzerinden Süveyş Kanalı gibi kritik noktalara yönelik müdahalelerde bulunuyordu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2024 yılında Mısır’a yönelik toplam 5.35 milyar dolar değerinde silah ve askeri malzeme satışını onaylamıştı. Geçtiğimiz ay ise 929 milyon dolarlık iki ayrı askeri satış anlaşmasına yeşil ışık yakılmıştı. Lockheed Martin ve Northrop Grumman sistemlerini içeren bu anlaşmalar, Hızlı Füze Gemisi (FMC) modernizasyonu ve uzun menzilli radar sistemlerini kapsıyordu.

Bu haber 868 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Devlet Bahçeli tehdit edildi
Gündem

Devlet Bahçeli tehdit edildi

MHP Manisa İl Başkanı Nurullah Savaş’tan dikkat çeken bir iddia geldi. Savaş, “Terörsüz Türkiye” süreci nedeniyle MHP lideri Devlet Bahçeli’yi tehdit edenlerin olduğunu öne sürdü.

Habervitrini14685 Görüntüleme
Adalar Belediyesi'nde dengeleri değiştirecek istifa
Gündem

Adalar Belediyesi'nde dengeleri değiştirecek istifa

Adalar Belediye Başkanvekili Medine Pamuk'un istifasının ardından bugün yapılması planlanan başkanvekilliği seçimi, yeterli çoğunluk sağlanamaması üzerine 23 Eylül'e ertelendi. Gelişme sonrası tutuklu Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Fırat Durak da belediye meclis üyeliği ve İBB Meclis üyeliği

Habervitrini12623 Görüntüleme
Sekiz günlüğüne gittiği umreden sekiz aydır dönemediler
Gündem

Sekiz günlüğüne gittiği umreden sekiz aydır dönemediler

Ramazan umresi için 17 Şubat'ta Mekke'ye giden Havva Ünlüce (61) ile çocukları Serdar Ünlüce (34), Semra Karakaya (39) ve Hediye Ünlüce Sırakaya (25), Kabe'de yaşanan bir tartışmanın ardından 8 aydır Suudi Arabistan'dan ayrılamıyor. Aile fertleri, olayın yanlış anlaşıldığını savunurken, haklarındaki yargı sürecinin tamamlanarak Türkiye'ye ve yakınlarına dönmek istiyor.

Habervitrini10227 Görüntüleme
DMM'den 'Ailem Güvende' mesajı: Açık bir dezenformasyon
Gündem

DMM'den 'Ailem Güvende' mesajı: Açık bir dezenformasyon

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), bazı uluslararası basın-yayın organlarında yer alan 'Ailem Güvende' operasyonlarının 'keyfi ve hedef gözeterek yürütüldüğü' yönündeki iddiaların asılsız olduğunu bildirdi.

Habervitrini13849 Görüntüleme