Ekonomi
  • 15.10.2005 03:16

TSE'DEN 'HELAL GIDA' BELGESİ...

Bugüne kadar hiç gündemden düşmeyen ancak bir türlü yol kat edilmeyen "helal gıda" konusu nihayet bir standarda kavuşturuluyor. Helal Gıda standart belgesi çalışmasını yürüten Türk Standartları Enstitüsü, isteyen firmalara bu belgeyi vermeye hazırlanıyor. Diyanet İşleri Bakanlığı görevlileriyle birlikte yapılacak inceleme sonucunda verilecek helal gıda belgesiyle tüketicilerin korunması planlanıyor.

Amerika, Kanada, İngiltere, Malezya ve Endonezya gibi pek çok ülkede Müslümanlar için sertifikalanarak güvenli hale getirilmiş ürünler marketlerde satılırken, yüzde 98'i Müslüman olan Türkiye'de gıda ürünlerinin helalliği yıllardır tartışılıyor. Özellikle et ve katkı maddeleri içeren diğer gıda ürünleriyle ilgili konularda sık sık gündeme gelen "helal mi, değil mi?" tartışması bitiyor.
AB Komisyonu'nun geçen seneki Türkiye Raporu'nda da dile getirilen ve konuyla ilgili Türk Standartları Enstitüsü, "Helal Gıda" standart belgesinin alt yapısını hazırlamaya çalışıyor. İsteyen firmalara "Helal Gıda" belgesi vermeye hazırlanan Türk Standartları Enstitüsü, Diyanet İşleri Bakanlığı görevlileriyle birlikte yapılacak inceleme sonucunda ürünlerin İslami kurallara uygun olup olmadığına karar verecek.

KURTER: AMAÇ, TALEPLERE CEVAP VERMEK

"Helal Gıda" belgesiyle tüketicileri korumayı amaçladıklarını belirten Türk Standartları Enstitüsü Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kurter, bu konudaki çalışmaları önümüzdeki yıl bitirmeyi planladıklarını söyledi. Proje çalışmalarının başında kendisinin bulunduğu bir komite tarafından yürütüldüğünü anlatan Kurter, "Şu anda Malezya ve Endonezya gibi Uzakdoğu ülkelerinde birkaç yıldır ciddi belgelendirme çalışmaları yapılıyor. Bu sistem Uzak Doğu ülkelerinde o kadar yaygın ki 'Helal Gıda Fuarı' düzenleniyor. Bizimki, TSE belgesi veya ISO 9001 belgesine benzer bir çalışma olacak" dedi.

"HELAL GIDA" İSMİ ÜZERİNDE DURUYORUZ

Belgenin ismi konusunda "Helal Gıda" üzerinde durduklarını ifade eden Kurter, birçok ülkede "Helal Food" denilen standardın kullanıldığını kaydetti. Ürünün helal olduğunu gösteren işaretin, paketlenerek satılan ürünlerin üzerinde olabileceği gibi lokanta, kafeterya gibi yerlerde belge olarak da asılabileceğine dikkat çeken Ahmet Kurter, bu çalışmanın tüketicinin kafasındaki soru işaretleri giderileceğini söyledi.

TÜKETİCİ "HELAL GIDA" ETİKETİ İSTİYOR

Türkiye'de bu konunun daha yeni olduğunu ve konuyla ilgili kendilerine talepler geldiğini anlatan Kurter, talebin çoğunlukla gıda ihracatı yapan firmalar ile Avrupa ve Amerika'da yaşayan Müslümanlar'dan geldiğini dile getirdi. Kurter, "Özellikle firmalar gıda ürünlerini satarken bu konuyla ilgili sorunlarla karşılaştıklarını ifade ediyorlar. Tüketiciler "Helal Gıda" etiketi arıyor" dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI YAZI YAZDI

Konunun Malezya'da yapılan İslam Konferansı Teşkilatı Dışişleri Bakanları toplantısında da gündeme geldiğini hatırlatan Ahmet Kurter, şunları kaydetti: "Malezya İKT toplantısında konuyla ilgili bir rapor sundu ve sistemi diğer üye ülkelere tavsiye etti. Toplantının ardından Dışileri Bakanlığı bize bu tavsiye kararını gönderdi. Tüketicilerden ve firmalardan gelen talepleri de dikkate alarak çalışma başlattık. Öncelikle belgelendirmeye esas teşkil edecek standandın hazırlanması gerekiyor. Araştırıyoruz. Şuanda Malezya standardını tercüme ediyoruz. Diğer kaynaklar da araştırılıyor. Türkiye'deki milli şartları da gözönünde bulundurarak en ideal olanı ortaya koymaya çalışıyoruz. Türkiye, bu işin dışında kalamaz. Et ürünleri, kesim usûlleri, diğer gıdalarda ise katkı maddeleri, domuz yağından elde edilen maddelerin takibini yapan bir sisteme ihtiyaç olduğu aşikar."

HELAL ET MÜZAKERE KONUSU OLACAK

Helal et ve helal gıda konusu, Türkiye ile AB arasında yapılacak müzakerelerde de gündeme gelecek. Avrupa Komisyonu'nun 6 Ekim 2004 tarihinde açıkladığı "Türkiye Raporu 2004"te de dikkat çekilen konu Etki Raporu'nun "Tarım, Veterinerlik, Bitki Sağlığı ve Balıkçılık" bölümünde ele alınmıştı. Raporda konu şu cümlelerle ifade edilmişti: "Hayvan refahı konusunda önemli iyileştirmelere gerek olacaktır. Mevcut mevzuatta 'helal et' kesimine ilişkin özel koşullar bulunmasına rağmen, bu kuralların uyarlanmasına ihtiyaç olup olmadığı incelenmelidir."

/Vakit

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:53

İLGİLİ HABERLER