
''TSK darbe aşıklarına karşı demokrasi açıklaması yapıyor"
Bozdağ, PMD'yi ziyaretinde, gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı.
''Tutukluluk süresinin kısaltılmasına ilişkin düzenleme unutulmaya mı bırakıldı-'' yönündeki soru üzerine Bozdağ, parti olarak bu konuda yürüttükleri bir sürecin olmadığını ifade etti. Bozdağ, ''Bize ait bir şey olsa, o zaman 'Bir şey yaptınız, unutturuyorsunuz' dersiniz. Biz hiçbir şeyi unutturmayız'' dedi.
Bozdağ, başkanlık sisteminde hangi ülkenin örnek alındığına ilişkin soruyu yanıtlarken, en başarılı örneklerden birinin ABD olduğunu kaydetti. Bozdağ, bazılarının, ''Başkanlık sistemi olursa, Türkiye'ye federasyon gelir, ülke bölünür'' dediğini anımsatarak, federasyonun, başkanlık sisteminin ayırıcı özelliği olmadığını kaydetti. Bozdağ, Almanya'da parlamenter sistem bulunmasına rağmen federatif bir yapı olduğunu dile getirdi.
Türkiye'de üniter yapıyı koruyarak, başkanlık sisteminin uygulanıp, hayata geçirilebileceğini dile getiren Bozdağ, ''Bu konudaki değerlendirmeler, başkanlık sisteminin halk tarafından benimsenmesini önlemek için birileri tarafından endişe ve korku pompalamasından ibarettir. Endişeleri, korkuları bir kenara bırakıp, her konuda parlamenter sistem ile başkanlık sisteminin özelliklerini tarafsız bir gözle herkes mukayese ettiğinde, başkanlık sisteminin hem demokrasi hem milli idarenin her zaman iktidar olması açısından hem de hukuk devleti açısından, parlamenter sisteme göre daha faydalı bir sistem olacağı çok rahat görülecektir'' diye konuştu.
Bekir Bozdağ, Türkiye'nin bundan sonra sistem tartışmaları, ara dönem hükümetleriyle değil, tek başına, güçlü iktidarla yoluna devam etmesi gerektiğini dile getirdi.
Bozdağ'a, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 28 Şubat soruşturmalarıyla ilgili ''Bu dalgalar ülkeyi boğar'' açıklaması da soruldu. Bozdağ, devam eden bir soruşturmanın bulunduğunu, bunun hukuk içinde yürüdüğünü düşündüklerini kaydetti. Bozdağ, hukuk içinde yürüyen soruşturmaların, buna göre bir sonuca ulaşacağını belirtti.
-Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları-
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, dünkü grup toplantısında, ''Yeni CHP'de, kim olursa olsun, isterse Genelkurmay Başkanı olsun, bildiri yayımlarsan, yanıtını anında alırsın'' açıklamasına ilişkin değerlendirmesinin istenmesi üzerine Bozdağ, Kılıçdaroğlu'nun sözlerinin önemli olduğuna ancak gerçekle örtüşmediğini belirtti.
Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Baro Başkanı veya yazanlar, TSK'yı, hukuku, demokrasiyi neden çiğnemedikleri, millet iradesi karşısında neden durmadıklarını sorgulayan, harekete geçmediklerini eleştiren, bunu yapmadıkları için alenen tahkir ve tezyif eden açıklamalar yapıyorlar. Buna karşı biri size hakaret ettiğinde, tahkir ve tezyif ettiğinde sizin nasıl ona cevap verme hakkınız varsa, TSK'nın da böyle bir hakkı vardır. Onu kullandığını düşünüyorum.
CHP'nin tutumununu fevkalade yanlış buluyorum. CHP, 28 Şubat'ı ayakta alkışladı. Hatta o dönemde kurulan hükümete, kesintisiz eğitimi hayata geçirmek kaydıyla destek verdi. 27 Nisan'da Önder Sav, Genel Başkan Yardımcısı sıfatıyla 'Gözün aydın Türkiye' diye açıklamalarda bulundu, destek verdi. CHP'nin yapılan açıklamalara cevabı; eğer demokrasiye, hukuka, milli iradeye karşıysa, CHP'nin arzu ettiği istikamette bir açıklamaysa ayakta alkışlayan, millete göz aydınlığı müjdesi veren bir CHP var. Bu açıklamada, cübbe giyen, hukukçu olduğunu söyleyen, demokrasiden yana olduğunu iddia eden ama demokrasi, hukuk dışı işlere davetiye çıkaran kesime, Genelkurmay Başkanlığı'nın demokrasiye bağlılığını ifade eden, demokrasiden yana tavır koyan bir açıklaması. Darbe aşıklarına ve muhtıra muhitlerine karşı tabiri caizse, bir demokrasi açıklaması yapıyor. Kılıçdaroğlu, herhalde bu demokrasi açıklamasından rahatsız. Umarım demokrasiyle, hukuk devletiyle bağdaşmayan açıklamalar geldiğinde, herhangi bir yerden yapıldığında 'gözün aydın Türkiye' açıklaması değil de, Sayın Kılıçdaroğlu'nun dediği gibi cevabını bulan bir açıklama olur. Bu açıklamada, Baro'ya karşı tavır koymasını beklerdim. Köşesinde hakaret yağdıranlara karşı, 'demokrasiyi, hukuku çiğnemediler' diye, orduya hakaret edenlere karşı, demokrasiden yana, demokrasiye ve milli iradeye sımsıkı bağlı olduğunu söyleyenlere yapılan hakarete karşı, onlara karşı tavır koyması daha doğru olurdu. Kılıçdaroğlu'nda, hukuk dışı yaklaşım çağrısı yapanlara destek var. Umarız, o çelişkileri kendileri değerlendirir.''
Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 18:07