
'TSK ETİK YASASI KAPSAMINA ALINSIN...'
Etik Yasası kapsamına üniversiteler ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının da dahil edilmesini isteyen TÜSİAD, yasama ve yargı üyeleri için de ivedilikle etik kodlar hazırlanması gerektiğini savundu.
TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), kamuya yeni bir Model Etik Yasası önerdi. TÜSİAD, Etik Yasası kapsamına üniversiteler ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının dahil edilmesini, yasama ve yargı üyeleri için de ivedilikle etik kodlar hazırlanmasını gündeme getirdi. Devlet sırrının yargının denetimine tabi olmasını isteyen TÜSİAD, memurların yargılanmasıyla ilgili izin sistemi getiren Anayasa ve yasalardaki düzenlemelerin kaldırılmasını önerdi. TÜSİAD’ın ‘Devlette Etik Altyapı’ çalışma dizisi kapsamında hazırladığı ‘Devlette Etikten Etik Devlete: Kamu Yönetiminde Etik’ başlıklı raporu açıklandı. Raporda, ‘çağdaş çıkar çatışması politikası’nın ortaya konulmasının gereklilik olduğu savunulurken, ‘Kamu yönetiminde çıkar çatışması hallerinin çoğunda aktörlerden birisi kamu görevlisi, diğeri özel sektör kuruluşu olmaktadır’ denildi.
REFAHI ETKİLİYOR:
Etik bilincinin geliştirilmesine vurgu yapılan raporda, şu değerlendirmeler yapıldı: ‘Kamu yönetiminde etik dışı faaliyetler, vatandaşların devlete olan güvenini azaltmaktadır. Bu durum, devletin kamu ihtiyaçlarını karşılamasındaki etkinliğini düşürmekte, sosyal ve ekonomik kurumların verimli ve etkin bir şekilde çalışmasını engellemekte ve kaynak dağılımını bozucu etkilerde bulunmaktadır. Etik dışı faaliyetlerin yaygın olduğu ülkemizde, bazı çıkar grupları ve kamu görevlileri, geniş toplum kesimlerinin refahının azalması pahasına tatmin edilmiş olmaktadır. Etik dışı faaliyetler ve ’yolsuzluklar’ sorununun AB’nin tam üyeliğimize bakışında ciddi bir rahatsızlık konusu olduğu ortadadır.’
İTİBARIMIZ ZEDELENİYOR:
Uluslararası Saydamlık Örgütü’nün yolsuzluk endeksinde Türkiye’nin 2005 yılında 159 ülke arasında 65’inci sırada yer aldığına dikkat çekilen raporda, ‘Bu durum, uluslararası itibarımızı da zedelemektedir’ denildi.
TSK ETİK KAPSAMINA ALINSIN:
Raporda, Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması’na ilişkin yasanın yetersiz olduğu savunularak, değiştirilmesi önerildi. Etik davranış ilke ve kurallarının kanunla tanımlanması gerektiği savunulurken, rapor ekinde yer alan ‘Model Etik Kanunu’nun dikkate alınması istendi. Üniversiteler ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının da etik yasası kapsamına dahil edilmesi gerektiği savunulan raporda, yasama ve yargı mensupları için de ivedilikle etik yasa ve kodların yürürlüğe sokulması gerektiği belirtildi. Etik ihlallerinin Resmi Gazete yanında yüksek tirajlı ilk üç gazetede yayınlanması önerildi.
DEVLET SIRRINA YARGI DENETİMİ:
Bazı adımlara karşın saydamlığın sağlanamadığı anlatılan raporda, Bilgi Edinme Kanunu’yla ilgili hálá altyapı çalışmalarının tamamlanmamış olduğuna dikkat çekildi. Raporda, bu konuda da şu öneriler gündeme getirildi:
‘Bilgiyi vermeyen kamu görevlisinin işlediği suç, görevi ihmal suçunun unsurlarıyla örtüştüğünden bu açıkça belirtilmeli. Bilgi edinme hakkının kapsamına ilişkin yapılan tanımlamadaki, bilgi edinme hakkını bütünüyle işlevsiz hale getiren ’kurum ve kuruluş tarafından aksi kararlaştırmadıkça ibaresi’ yasadan çıkarılmalı.’
Çiçek: Bilmeden rüşvet veren ve alan görmedim
ADALET Bakanı Cemil Çiçek, kamu görevlilerinin göreve geldikleri andan itibaren ‘hukuka uygun, adaletli ve etik ilkeleri çerçevesinde hareket etme’ zorunlulukları bulunduğunu söyledi. Cemil Çiçek, anayasa, birçok yasa ve mevzuat tarafından etik kurallarının düzenlendiğini, Türkiye’nin konuyla ilgili pek çok uluslararası sözleşmeleri de benimsediğini aktardı. Konuşmasında, rüşvet konusunu da değinen Çiçek, ‘Rüşveti bilmeden veren birine rastlamadım ya da rüşveti bilmeden alan birine de rastlamadım. Bütün mesele bunun belgesini bulmaktır. Bunun da belgesi her zaman bulunmuyor’ dedi.
Sabancı: Devletten maaş alan tüm kurumların etik sistemi kurulsun
TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, ‘Gelin, devlete güveni yeniden inşa etmek için, hiçbir devlet organını hariç tutmadan, hizmeti karşılığı devletten maaş alan tüm kurumlarımızda etik sistemini kurmak ve toplumumuzun tüm kesimlerinde yozlaşmayı bertaraf etmeye yönelik etik bilincini oluşturmak için, 2006 yılını hedef alalım’ dedi. Sabancı, TÜSİAD tarafından hazırlanan ’Devlette Etikten Etik Devlete: Kamu Yönetiminde Etik’ raporunun tanıtım toplantısında, bu çalışmanın kapsamlı bir dizinin ilk ayağını oluşturduğunu kaydetti. Sabancı, devlette etik altyapının sağlanmasının, toplumun devlete olan güveninin artırılması, hukukun üstünlüğüne olan inancın güçlendirilmesi, şeffaf ve demokratik denetime açık bir yönetimin inşası açısından büyük önem taşıdığını dile getirerek, bu bakımdan etik altyapının, demokratik gelişmişliğin en önemli unsurları arasında yer aldığını vurguladı. Sabancı, uluslararası Saydamlık Örgütü’nün yolsuzluk algılama endeksinde, geçen yıla göre birkaç basamak yükselerek 65. sıraya varılmasının da bir avuntu olmaktan öte anlam taşımadığını belirti.
/HÜRRİYET
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:38